Lidové noviny

Stamiliony pro ČD a spol. Po roce

- MICHAL PAVEC

České dráhy, RegioJet či Leo Express zatím mohly využít jen příspěvky na zaměstnanc­e vyhrazené z programu Antivirus. Obří výpadky v tržbách za období, kdy železniční dopravci „vozili vzduch“, ale ještě nedostali.

Teprve v pondělí rozhodla Evropská komise – na niž se letos v lednu obrátilo ministerst­vo dopravy –, že český stát smí nahradit firmám ztráty za loňský jarní nouzový stav vyhlášený kvůli koronaviro­vým opatřením. Brusel tím řekl, že se ministerst­vo nedopustí nezákonné veřejné podpory tím, že dopravcům pošle peníze.

Prodělali všichni

„Evropská komise schválila v souladu s pravidly EU pro státní podporu český režim podpory ve výši 31 milionů eur (přibližně 800 milionů korun) na kompenzaci škod, které provozovat­elé osobní železniční dopravy utrpěli v souvislost­i s výskytem koronaviru a omezujícím­i opatřeními, která Česko zavedlo k omezení šíření viru,“stojí v pondělním sdělení, jež Brusel vydal.

Peníze mají krýt kasovní výpadky za období od 12. března do 30. června loňského roku. Společnost­i by si je měly poměrně rozdělit, největší díl logicky připadne státním Českým drahám jako největšímu dopravci na trhu.

Na pomoc ale nejvíc čekají soukromí provozovat­elé: někteří se dostali do velkých nesnází s hrazením nákladů, třeba za užívání kolejí. „Během pandemie, kdy se obsazenost propadla až o 90 procent, jsme provoz platili z vlastních zdrojů. Nyní se cestující do vlaků naštěstí ve velkém vracejí, nicméně bez státní podpory pro komerční linky ve chvíli, kdy stát podporuje trasy objednávan­é (dotované kraji či ministerst­vem dopravy – pozn. red.), nastává systémový problém,“popsal mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík. Společnost­i Arriva, která provozuje například rychlíky na Liberecko, musela finančně pomoci mateřská skupina Deutsche Bahn.

Také České dráhy měly výrazné potíže. Za loňský rok prodělaly čtyři miliardy korun a jejich vedení muselo sáhnout k úsporám včetně propouštěn­í zaměstnanc­ů, které se dotklo především pracovníků z kanceláří.

Kdy a kolik peněz přijde Dopravci zatím dostanou peníze pouze za loňské jaro. „Pomoc za podzim musí opět schválit Evropská komise,“potvrdil LN mluvčí antimonopo­lního úřadu Martin Švanda. Právě tato instituce zajišťuje v této věci komunikaci s Bruselem.

Celkem plánuje stát vyplatit dopravcům zhruba 1,5 miliardy korun. Na první peníze by neměli dlouho čekat. „Jakmile bude vydáno rozhodnutí, prostuduje­me ho a výzvy k podání žádostí o dotace upravíme podle podmínek Evropské komise. Pokud tam nebudou žádné neočekávan­é požadavky, půjde o proces trvající řádově dny. Do týdne po vydání rozhodnutí by tak výzvy mohly být vypsány,“popsal mluvčí resortu dopravy František Jemelka.

Jak se budou peníze dělit, popsal už dříve pro LN přímo ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Stát zaplatí jak za ztráty spojů, jejichž provoz dotuje on či kraje, tak za ty, které dopravci vypravují na takzvané komerční riziko. Třeba z Prahy do Ostravy. „Půjde o velmi solidní podporu: 1,1 miliardy bude závazková doprava a 400 milionů komerční,“popsal v březnu Havlíček.

Evropská komise včera vyslala dobrou zprávu: Česko smí rozdělit své železnici covidovou pomoc. Zatím jde o 800 milionů za loňské jaro, další „bolestné“za chybějící cestující se bude teprve řešit.

Pomoc přichází pozdě

Což nic nemění na tom, že pomoc pro železnici přichází extrémně pozdě. Například autobusoví zájezdoví dopravci už prostředni­ctvím takzvaného sedačkovné­ho za pandemické výpadky příjmů od státu dávno pomoc dostali.

Podpora pro železnici se připravova­la na ministerst­vu už loni v létě. Měla se původně počítat mimo jiné z odjetých kilometrů a ztrát. Výplatu celkem asi 500 milionů měly stvrdit smluvní dodatky připravené k podpisu už na konci loňského srpna.

K výplatě ale nedošlo. Havlíčkův úřad totiž nakonec poslechl Brusel, který doporučil pomoci dopravcům jinak: místo smluv raději formou dotací, s tím, že se má platit i za postižené komerční linky. Do hry o náhradu škod se tak dostal například Leo Express, který pro stát neprovozuj­e dotované rychlíkové linky, ale mimo jiné obrací denně svých pět spojů mezi Prahou a Ostravskem a Starým Městem.

Plán nabral zpoždění. Ministerst­vo dopravy až v lednu poslalo dotaz k antimonopo­lnímu úřadu, zda nově upravený program není nedovoleno­u podporou. Následně plán na pomoc železnicím putoval k posouzení do Bruselu.

 ?? FOTO ČTK ?? Velký podnik, velká pomoc. Dopravci by si měli státní dotace rozdělit poměrným způsobem podle podílu na trhu, největší částka tedy připadne státním Českým drahám.
FOTO ČTK Velký podnik, velká pomoc. Dopravci by si měli státní dotace rozdělit poměrným způsobem podle podílu na trhu, největší částka tedy připadne státním Českým drahám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia