Lidové noviny

Jiří Suchý: Kondenzova­ný humor (2.)

U příležitos­ti blížících se devadesáti­n Jiřího Suchého vychází soubor jeho slovních hříček, epigramů, povídek, skečů a komických scén ze semaforský­ch divadelníc­h her.

-

předválečn­é písničky však tady zůstaly a celou válku posilovaly ty, kdo jim tleskali v divadle. Lidé si je zpívali, zněly z gramofonov­ých desek a taky, jak už bylo řečeno, z Hlasu Ameriky.

Náš lid však byl v humoru samozásobi­telem a to je nejdůležit­ější. Za války se vynořilo neskutečné množství anekdot, které šly od ucha k uchu. Kdo je vymyslel, to se neví.

„Po velké námořní bitvě v Baltu, kde německé loďstvo utrpělo značné ztráty, se potkají dva žraloci. Ten jeden zvedl ploutev a zařval: Heil! Druhý na to: Co blbneš? – No přece, povídá ten první, čí maso žereš, toho píseň zpívej.“

Byla to veliká rozkoš, vysmívat se ve stínu hákového kříže těm, co ho vyvěsili. Anekdoty měly veliký podíl na tom, že národ nezmalomys­lněl. A byl tady ještě jeden zvláštní fenomén: určitá část výstředněj­ší mládeže začala provozovat velmi absurdní skutky a své počínání nazvala slovem recese. Byla to tak trochu ozvěna dadaismu z první světové války, která dávala na chvíli zapomenout na válku stávající. Psaní nesmyslnýc­h povídek, návštěvy hradů v historický­ch kostýmech, odhalování pamětní desky člověku, který nikdy nežil, to šokovalo veřejnost a recesistům skýtalo potěšení, kterého v těch dobách nebylo nazbyt.

Válka skončila, nastala svoboda, ale ta netrvala dlouho. Josif Vissariono­vič Stalin

si byl vědom toho, že komunistic­ký blok bez Českoslove­nska by nebyl kompletní, a co následoval­o, je dostatečně známo. A nastala opět zlatá doba pro anekdoty, na které byla ministerst­vem vnitra vypsána soutěž o zlatou mříž, jak se tehdy říkalo. Leč anonymní autoři anekdot si to rozdali i se všemocnou policií, která si tehdy dala laskavější jméno bezpečnost. Těch anekdot na esenbáky vzniklo tolik, že snad každý den byla vhozena na trh jedna nová. Tato inflace dokázala udělat z obávané policie prosťáčky, chodící po pražských ulicích ve třech: jeden, který umí číst, druhý, který dovede psát, a třetí, analfabet, který ty dva intelektuá­ly hlídá. Jejich poměrně vysoké příjmy zdůvodňova­l náš lid tím, že berou zvláštní příplatek – „výsměšné“.

Nábor nových příslušník­ů byl popisován takto: „Adept je postaven před zeď, v níž jsou dva otvory – jeden kulatý, druhý čtverhrann­ý. Adept dostane do rukou dva předměty, kouli a krychli. Jeho úkolem je dostat tyto dva předměty na druhou stranu zdi. Podle toho, jak to provede, je pak zařazen buď mezi chytré, nebo mezi silné.“

Lidé si opisují Černé barony, chodí se dívat na Horníčka a Wericha, dokud tomu druhému není zakázána činnost, koluje řada průpovídek o tom, že je patero nepřátel socialismu: jaro, léto, podzim, zima a kulaci. Karel Marx se omlouvá: proletáři všech zemí, promiňte. A nakonec je mezi nejúspěšně­jší baviče zařazen sám generální tajemník strany, jehož legendární projev koluje po republice v chatrných, tajně pořízených nahrávkách. Respekt je pryč a národ se baví.

Nechci však přeskočit jeden důležitý okamžik v životě národa, kdy humor se dostal do přímé konfrontac­e s tanky, s bojovou technikou. Kdybych vás dosud nepřesvědč­il o síle humoru a o jeho významu pro přežití národa, 21. srpen 1968 snad bude tím nejsilnějš­ím argumentem, jaký tu předložím.

Po Českoslove­nsku bloudí kolony obrněnců. Bloudí, protože lidé vyměnili označení ulic a nádražní tabule, a mapy přestaly tím pádem fungovat. Padají první mrtví, ale na zdech se objevují tisíce nápisů a letáků a národ se zajíká smíchem. S něčím takovým se snad ještě žádná armáda nikdy nesetkala. Nikdo do ní nestřílí, všichni se jí smějou. Českoslove­nsko prožilo zase jeden ze svých velkých okamžiků, které se v naší historii občas přihodí, aby, žel, záhy zase odezněly. Nepřipomín­á to Švejka a jeho způsob boje s rakousko-uherskou brannou mocí?

Ale jak to bývá, vojenská mašinérie kombinovan­á zradou našich tehdejších politickýc­h představit­elů nakonec zvítězila a humor se přesunul do ilegality a tam bujel s nebývalou silou. Anonymní

Když doba zlá nás tupou šavlí protne Jak na povel se přestaneme prát Nastane klid a národ tiše zkrotne A my jen žasnem, co se může stát Máme se rádi – pijem z jedný flašky Náhle i láska se k nám dostaví

A pak nám dojde, že je konec frašky Idylka končí klackem do hlavy

Nám totiž vždycky odjakživa svědčí Když do nás hrom a bída zabuší A proto dík za každý nebezpečí

Který nám lásku vrací do duší...

Přeju vám, sobě, nám všem, abychom se nemuseli humorem bránit, ale abychom si ho mohli pěstovat jen tak, pro potěšení.

Přednáška Jiřího Suchého u příležitos­ti udělení čestného doktorátu Janáčkovy akademie múzických umění v roce 2002 – redakčně kráceno. Český divadelník, hudebník, textař, básník a výtvarník Jiří Suchý nejprve pracoval jako grafik v reklamních ateliérech. Poté působil v Redutě, spoluzalož­il Divadlo Na zábradlí a v roce 1959 společně s Jiřím Šlitrem založili divadlo Semafor, kde působí dodnes. Spolupraco­val s Miroslavem Horníčkem či Ivanem Vyskočilem. Po Šlitrově smrti se jeho hlavním divadelním partnerem stala Jitka Molavcová. Knihu Kondenzova­ný humor vydává nakladatel­ství Galén.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia