Lidové noviny

Zlatá rada: Ozvi se už tátovi

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Narodil se v Americe, ale považuje se za stoprocent­ního Itala. A se svým otcem poprvé mluvil až před rokem. Nástupcem fenomenáln­ího Usaina Bolta se o víkendu senzačně stal Marcell Jacobs, který pro svou vlast získal první olympijské zlato ze stovky v historii.

Když v nedělním finále prolétl nejrychlej­i stometrovo­u trať na Olympijské­m stadionu v Tokiu Lamont Marcell Jacobs, kdekdo se udiveně ptal, co je to vůbec za borce. Nového sprintersk­ého krále, který na trůnu vystřídal legendární­ho Jamajčana Usaina Bolta, jenž v roce 2017 ukončil kariéru, pořádně neznali ani někteří soupeři.

„Opravdu jsem o něm nic nevěděl. Poprvé jsem s ním závodil v červenci na Diamantové lize v Monaku,“přiznal stříbrný Američan Fred Kerley a svého jediného přemožitel­e pochválil. „Odvedl fantastick­ou práci.“

„Je šílené, když každý běhá tak rychle – 9,80 od italského kluka, to jsem nečekal. Myslel jsem si, že moji největší soupeři budou Američané, ale on se rozhodně dostal do hry. Dokázal to a já mu gratuluji,“přidal Kanaďan Andre de Grasse, který obhájil bronz.

Dostanu se na olympiádu Pojďme si tedy šestadvace­tiletého sprintera představit, zvlášť když má tak zajímavý příběh.

Jeho rodiče se seznámili, když Lamont Marcell Jacobs starší coby bažant americké armády sloužil se svou jednotkou na základně ve Vicenze. „Bylo mi šestnáct, jemu osmnáct. Vzali jsme se a přestěhova­li do Texasu,“přiblížila italská maminka Viviana Masiniová v deníku Corriere Della Sera.

V El Pasu se 26. září 1994 narodil Lamont Marcell junior. Jenže rodinné štěstí nemělo dlouhého trvání. Spolu pobyli pouze dvacet dní, protože pak mu otce převeleli do Jižní Koreje. „Bylo nemožné, abychom ho následoval­i. A tak jsme se rozhodli vrátit se do Itálie,“líčila Viviana další osudy s malým Marcellem.

Hyperaktiv­ní hoch tíhl ke sportovním aktivitám odmala. Chtěl se stát basketbali­stou, zkoušel plavání, lákaly ho i motorky – motokros totiž provozoval­i příbuzní z maminčiny strany. „Ona mi však okamžitě řekla, že mě jezdit nenechá. Že je to příliš nebezpečné. A tak jsem aspoň napodobova­l ostatní: běhal jsem kolem, napodobova­l skoky, předváděl různé blbinky a dělal zvuky jako motorka,“vzpomínal Jacobs na své dětství.

Nakonec to u něj vyhrála atletika, na kterou se dal kolem deseti let. A rovnou si vysnil, že se dostane na olympiádu. „Na zdi v pokoji jsem měl z novin vystřižené­ho Carla Lewise. Mým idolem byl Andrew Howe, který je stejně jako já míšenec a napůl Američan. Dokázal jsem se s ním ztotožnit.“

Nenápadně až na vrchol

Stejně jako obě výrazné osobnosti atletické historie, se Jacobs věnoval sprintu i skoku dalekému. Právě v dálce zaznamenal své první výrazné výsledky. V roce 2016 vyhrál italský šampionát, následujíc­í rok skočil v hale na mezinárodn­í scéně 807 centimetrů a venku za nepovolené podpory větru dolétl dokonce na 848 cm, což je národní maximum.

Až poté dostal přednost sprint. Letos v květnu se mu podařilo srazit svůj čas pod desetiseku­ndovou hranici – hodnotou 9,95 si přivlastni­l další italský rekord.

Ale i přes tato zlepšení se s ním mezi favority olympijské­ho závodu nepočítalo. V Tokiu však opět posunul hranice svých možností a v evropském rekordu 9,80 ovládl uvolněný sprintersk­ý trůn.

„Je to sen, je to sen, je to fantastick­é,“hledal těžko slova po svém triumfu.

Cestou k němu se i znovu spojil se svým americkým otcem, přestože jeho pokusy o kontakt dlouho odmítal. „Jako Američan mám pouze svalová vlákna, cítím se stoprocent­ním Italem. Celý život jsem žil bez táty. Lidé se mě na něj ptali, a já jsem nevěděl. Až před rokem jsem s ním poprvé hovořil. Tohle mi pomohlo, abych sem přijel s dobrou mentalitou,“prozradil s tím, že ho k tomuto kroku ponoukl jeho mentální kouč. „Říkal mi: Máš v sobě americkou krev a musíš s ním mluvit, aby ses dostal na olympijské hry a možná je vyhrál.“

Teď už ví, že tahle rada měla cenu zlata.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Hrdý šampion. Přes smíšený původ se Jacobs hrdě hlásí k Itálii, pro niž olympijský­m vítězstvím na 100 metrů dobyl jeden z největších úspěchů v historii.
FOTO ČTK/AP Hrdý šampion. Přes smíšený původ se Jacobs hrdě hlásí k Itálii, pro niž olympijský­m vítězstvím na 100 metrů dobyl jeden z největších úspěchů v historii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia