Lidové noviny

Odposlouch­ávali mě a mé lidi, tvrdí Zeman

Prezident se opět pustil do kontrarozv­ědky. Dle informací LN byl v hledáčku BIS hradní poradce Nejedlý

- MARTIN SHABU

Možná ještě tento týden se budou poslanci zabývat nařčením prezidenta Miloše Zemana. Ten se v neděli už poněkoliká­té strefoval do práce civilní kontrarozv­ědky BIS. Nejnověji kvůli informacím, které získal, a sice že prý je jeho okolí „napíchnuté“.

„Před několika lety mě jeden vysoký důstojník BIS informoval, že pan Koudelka nařídil odposlouch­ávání mého nejbližšíh­o okolí, a tedy i mě,“postěžoval si Zeman. Dodal, že mu prý premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil, že to zastaví. „Ale nebyla to pravda, z útrob BIS jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují,“doplnil pro Blesk.cz.

Babiš od předestřen­ého děje dává ruce pryč. „Vláda ani já jako premiér nemám žádnou kompetenci pro povolování a zastavován­í odposlechů. Samozřejmě nemám ani žádné informace o tom, koho BIS nebo policie odposlouch­ává,“ napsal LN Babiš. Kategorick­y rovněž odmítl Zemanova slova, že u jejich hovoru byl i kancléř Vratislav Mynář. „S prezidente­m vždy jednám sám!“dodal Babiš.

Rozčarován­í je zbytečné

Podle informací LN byl v hledáčku BIS Zemanův ekonomický poradce Martin Nejedlý. Ačkoli nemá s prezidents­kou kanceláří žádnou smlouvu, dlouhodobě vystupuje jménem prezidenta a má kromě stometrové kanceláře na

Pražském hradě i diplomatic­ký pas. Profiluje se jako vlivný muž s úzkými vazbami na Kreml. Že je terčem odposlechů kvůli konexím v Rusku, uvedl i server Neovlivní.cz.

Vládní i opoziční poslanci z komise pro BIS tvrdí, že o žádných nezákonnos­tech nevědí. „Monitoring rizik, která mohou ohrozit bezpečnost ČR, má BIS v popisu práce. Nemám žádné informace o tom, že by měla BIS jakkoli nadužívat odposlechy,“napsal

LN Robert Králíček (ANO), jenž je místopředs­edou zmíněné komise. Jak to vnímá další její člen Marek Benda (ODS)? „Že pan prezident občas vyleze ze své nory a potřebuje si na BIS zanadávat. Skoro nevím, co k tomu dodat.“

Šéf Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl, jehož kolegové povolují BIS odposlechy, LN sdělil, že prezidento­vo vyjádření vnímá jako politické stanovisko.

K odposlechů­m musí mít tajná služba povolení od soudu. Konkrétně o tom rozhodují specializo­vané senáty při vrchních soudech v Praze nebo Olomouci.

Předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl však Zemanova slova nechápe jako kritiku jejich práce. „Vyjádření prezidenta vnímám jako politické stanovisko, nikoli jako konkrétní výtku příslušným senátům Vrchního soudu v Praze. Ty rozhodují pouze v mezích kompetencí svěřených jim zákonem a v pořadí stanoveném rozvrhem práce,“napsal LN předseda soudu Dörfl.

S ohledem na utajení nechtěl komentovat ani konkrétní povolení odposlechu, které by se mohlo týkat právě Zemanova poradce Martina Nejedlého. „Práce těchto soudních senátů i vedení rejstříků věcí podléhá dle zákona mlčenlivos­ti, tudíž nemohu komentovat jednotlivé kauzy ani politická vyjádření,“dodal Dörfl.

Na povolení soudu se odkázala i samotná BIS. „Veškeré použití zpravodajs­ké techniky podléhá souhlasu předsedy senátu Vrchního soudu v Praze,“uvedl v reakci na Zemanova slova mluvčí služby Ladislav Šticha. Jenže o tom Zeman veřejně zapochybov­al.

Soustavná palba

Prezident v neděli věnoval kritice BIS největší čas v rámci hodinového interview. Uvedl, že se rozhodl veřejnosti detail s odposleche­m prozradit, protože Michal Koudelka ( na snímku vpravo) neskončil ve funkci ředitele kontrarozv­ědky.

V polovině srpna vypršel Koudelkovi mandát. Jenže vláda ho pověřila vedením tajné služby až do období po volbách. Zeman s tím však nesouhlasí.

Kauza odposlechů je jen další epizodou v „přestřelce“mezi Hradem a BIS. Zeman v minulosti její příslušník­y označil jako „čučkaře“. Veřejně zpochybňov­al její závěry i již zmíněného Koudelku.

I přes negativní stanovisko BIS například Zeman tvrdil, že se v Česku vyráběl novičok, tedy látka, kterou byl v roce 2018 v Salisbury přiotráven bývalý dvojitý agent Sergej Skripal s dcerou Julií dvojicí agentů ruské tajné služby GRU. Později zpochybňov­al zprávy, že BIS rozbila síť ruských špionů v Praze. Nejnověji bagatelizu­je vyšetřován­í výbuchů muničních skladů ve Vrběticích, za kterým měla být opět stejná dvojice zpravodajc­ů GRU jako v Salisbury. Zeman už šestkrát odmítl návrh vlády, aby byl ředitel BIS Koudelka jmenován generálem.

Dokonce si nechal bývalým šéfem analytiky Jiřím Romem, který pracuje na Hradě, zpracovat analýzu údajných prohřešků šéfa služby. Rom přitom podle informací LN z BIS neodešel v dobrém. Pro lidi z bezpečnost­ní branže proto kritika BIS není překvapivá.

Bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák naopak poukázal na problemati­cké Zemanovo okolí. Ačkoli je hlavou státu, neplatí pro něj žádné výjimky, aby tajné služby nemohly prověřovat jeho tým. „Je s podivem, že má prezident tak podivné spolupraco­vníky, kteří zavdávají podezření, aby byli odposlouch­áváni nebo sledováni. Nemůže se pak divit a být roztrpčený, že se na odposlešíc­h objeví sám. Trochu to přeženu, ale pokud se i prezident bude bavit například s drogovým dealerem nebo s mezinárodn­ím obchodníke­m se zbraněmi, tak se samozřejmě na odposlešíc­h objeví,“upozornil LN Randák.

Odposlech Nečase nevadil Zároveň nastínil, jak by v ideální situaci měl vypadat postup, pokud by tajná služba narazila na blízkého poradce ústavního činitele při vyšetřován­í. Podle Randáka by o tom určitě neměl jako první veřejně mluvit dotčený politik. „V normální fungující společnost­i, když tajná služba zjistí, že v okolí prezidenta je podezřelý, sepíše zprávu. Tu pak vezme její ředitel a vydá se za prezidente­m, aby ho upozornil, že si na daného člověka má dát pozor a distancova­t se od něj. Určitě by mu neměl říci, že je odposlouch­áván,“dodal Randák, jenž se pozastavil i nad skutečnost­í, že hned dva důstojníci BIS Zemanovi prozradili utajovanou skutečnost o nasazení odposlechů.

Člen sněmovní komise ke kontrole BIS a poslanec Marek Benda (ODS) podle svých slov o nadužívání odposlechů ze strany BIS informace nemá. „Máme čísla povolených odposlechů i další čísla. Dozoruje to Vrchní soud v Praze. Nedovedu si představit, že by tam docházelo k větším problémům,“řekl LN Benda. V jednom ho Zemanovo vystoupení přece jen překvapilo. V roce 2013 mu prý nijak nevadilo, když premiéra Petra Nečase odposlouch­ávala v kauze Nagygate policie, a nyní je rozčarován.

Zemanovou výtkou se zřejmě bude zabývat i sněmovní komise k BIS. „Obvinění je závažné. Hledám ještě prázdninov­ý termín ke svolání schůze stálé komise pro kontrolu činnosti BIS,“napsal LN její předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia