Lidové noviny

Čína tlačí do Evropy legální drogy

Látky blízké amfetaminu se prodávají i v obchodech jako hnojivo či sběratelsk­é předměty

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Před celníky se chemikálie tváří jako sůl do koupele, přitom jde o drogu. Do Evropy se stále častěji dostávají nové syntetické látky z Číny. A to dokonce legální cestou.

Výrobci narkotik totiž umí velmi dobře adaptovat drogový trh a obcházet legislativ­u. Evropské státy každoročně aktualizuj­í seznamy zakázaných návykových látek, Čína ale vzápětí vyrobí nové látky, jež prozatím v hledáčku policie nejsou.

„My něco zakážeme a oni vymyslí něco nového,“potvrdil LN šéf Národní protidrogo­vé centrály Jakub Frydrych. „Lze si to představit tak, že parta čínských chemiků sedí v laboratoří­ch a vytváří nové chemické formulky podobné současným látkám, které jsou na seznamu zakázaných,“popsal LN expert na drogovou problemati­ku Jindřich Vobořil s tím, že látky podobné amfetaminu putují i do Česka.

Ročně jich podle něj Čína vyrobí desítky, mnohdy i stovky. „Pak se zaregistru­jí jako chemikálie na cokoliv,“řekl bývalý národní protidrogo­vý koordináto­r. Třeba jako sůl do koupele či hnojivo na rostliny. V takovém případě může zboží bez problému na evropský kontinent, stopku tady zatím nemá. Nové látky k nám nejčastěji proudí v nákladních lodích přes přístavy v Hamburku či Rotterdamu. „Organizova­né skupiny jsou schopné dopravit tuny zboží v kontejnere­ch a během krátké chvíle je rozvézt po Evropě,“přiblížil Vobořil.

Češi si taková narkotika objednávaj­í zejména přes internet a ke koncovým uživatelům chodí drogy po „troškách“. „Cesty jsou různé, ale žádné velké mezisklady nečekejte. Významnou roli hraje zásilková přeprava, neboť zboží se prodává hlavně virtuálně,“popsal Frydrych. Prodejci jej nabízejí na síti darknet, což je neveřejná část internetu sloužící i k prodeji drog, zbraní a jiného nelegálníh­o zboží, ale i v běžném internetov­ém prostředí – nezakázaná látka se tam prodává třeba jako výše zmíněná koupelová sůl. Syntetika se dají sehnat také v kamenných obchodech, po České republice jich ale příliš není.

Značným problémem jsou podle Frydrycha prodejny, kde se zatím legální syntetické látky prodávají jako „sběratelsk­é předměty“. „Prodejci deklarují, že se jedná o sběratelsk­ý předmět či jiný nesmysl, který není určený k vnitřnímu užití, skutečnost je ale jiná. Normálně to pak zákazník pozře jako psychoakti­vní drogu, my to však bohužel velmi špatně dokazujeme,“uvedl šéf protidrogo­vé centrály.

Ročně desítky „novinek“

V Česku sestavuje seznam zakázaných návykových látek Národní monitorova­cí středisko pro drogy a závislosti, které má za úkol sledovat drogovou scénu na území republiky. Každý rok vládě předkládá aktualizov­anou listinu, většinou na ni přidá až desítky nových chemikálií.

„V Systému včasného varování před novými drogami bylo za rok 2019 v ČR hlášeno celkem 52 nových psychoakti­vních látek, z toho 16 vůbec poprvé,“stojí ve Výroční zprávě o stavu ve věcech drog v České republice v roce 2019. Rok předtím to bylo 65 nových látek, údaje za loňský rok zatím nejsou dostupné. Nejčastěji šlo o syntetické kathinony, které se používají jako náhražka amfetaminu a v těle uvolňují dopamin neboli „hormon štěstí“.

Ostatně všechny syntetické látky se podobají amfetamino­vým drogám – stimulují a vybuzují organismus. Uživatelé jsou v euforii, nemají potřebu spát ani jíst. Z toho důvodu jsou hojně využívané na taneční scéně a v prostředí nočních klubů.

„Jde o experiment­ální drogy. Trh cílí zejména na náhodné uživatele, kteří chtějí experiment­ovat,“uvedl Frydrych.

To potvrzuje i Národní monitorova­cí středisko pro drogy a závislosti. „Mladí uživatelé obvykle začínají svou kariéru kouřením a šňupáním, kromě tradičních pouličních drog a konopných látek experiment­ují s novými syntetický­mi látkami,“píše ve své výroční zprávě.

Hrozí infarkt i smrt

Podle Frydrycha chemikálie zavalily ve velkém zejména Maďarsko či Velkou Británii. Vedle Číny je další velmocí na výrobu syntetik a obcházení pravidel Indie.

„Jde o jakousi honičku. Vždycky trh dohledáme a zjistíme, že se tady obchoduje s nebezpečný­mi látkami, jenomže už je kolikrát pozdě,“uvedl Vobořil.

Syntetické náhražky, které se tváří jako sůl do koupele či rostlinné hnojivo, jsou ale velmi nebezpečné. Člověk je v podstatě jakýmsi „pokusným králíkem“, jenž zkouší zcela nové a nedávno vyrobené narkotikum.

Taneční euforii může doprovázet zvracení, křeče, teplota, tiky ve svalech a očích nebo zimnice. Uživateli hrozí vyčerpání s následným kolapsem či infarkt. „Očekává nájezd dříve a vezme si další dávku, případně to ještě zkombinuje s další drogou. Bohužel to však může dopadnout tak, že uživatel zemře na selhání orgánů v důsledku přehřátí organismu,“popisuje skryté nebezpečí organizace Prev-centrum na svých stránkách, kde odborníci pomáhají narkomanům se závislostí.

Adiktologo­vé důrazně varují i před tím, že na těchto drogách lehce vzniká psychická závislost.

Žádné další úpravy

Problém navíc je, že látky do Evropy proudí už ve finální podobě. Dealeři je nemusí nijak upravovat, nemají s nimi žádnou práci a pouze je spotřebite­lsky zabalí, vloží kupříkladu do pytlíků či platíček. Jen některé chemikálie se musí dál destilovat, ředit a podobně.

Příkladem jsou syntetické kanabinoid­y, po jejichž užití dva lidé na Ostravsku před třemi lety zemřeli a několik desítek osob se otrávilo. „Účinnou látku si někdo objednal a technicky ji navázal na rostlinný nosič, nadávkoval do pytlíků a prodával dál,“vylíčil Frydrych.

Odborník na drogy Vobořil upozorňuje, že „čínské“látky mizí v Evropě velmi rychle. „Vždy se vytvoří velká internetov­á kampaň a nové drogy se nabízejí v obrovském množství na černém trhu,“uvedl Vobořil. Zároveň popsal případ z roku 2010, kdy během jednoho měsíce vzniklo na severu Moravy celkem sedm kamenných obchodů, kde se látky prodávaly jako sůl do koupele, následně se prodejny rozšířily do Prahy. „Očividně šlo o dosti organizova­nou a bohatou skupinu,“popsal Vobořil, který působil jako národní protidrogo­vý koordináto­r v letech 2010 až 2018.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia