Lidové noviny

PirStan si chce naklonit seniory

Piráti a Starostové sestavili program pro důchodce. Chtějí minimální důchod deset tisíc korun, cesty taxíkem i léky z konopí

- MICHAL BERNÁTH

Bez seniorů to nejde. To je pravidlo, které se minimálně za poslední dekádu osvědčilo v české politice. Proto se této skupině voličů nemůže vyhnout ani koalice Pirátů a Starostů (PirStan). Připravila proto pro ně dokument s názvem Stříbrný program, který se LN podařilo získat. Strany jej mají dnes prezentova­t.

Zřejmě nejambició­znější částí devítistrá­nkového dokumentu je jeho pasáž věnující se důchodům. „Trváme na změnách, díky kterým v roce 2025 průměrný důchod vzroste na 18 až 19 tisíc korun,“prohlašuje v textu koalice. Hodí se připomenou­t, že průměrný důchod až letos vůbec poprvé překročil hranici 15 tisíc korun.

PirStan k tomu navíc přichází s minimálním důchodem. Nejnižší měsíční částka, jakou může stát seniorovi vyměřit, je letos 4310 korun. Bude-li tomu odpovídat ekonomická situace, chtějí Piráti se Starosty zavést minimální důchod ve výši deset tisíc korun.

Do dokumentu nechaly LN nahlédnout bývalého guvernéra České národní banky a současného hlavního ekonoma Generali CEE Holding Miroslava Singera. Ten důchodovou část programu označil za „soubor navzájem se docela popírající­ch a relativizu­jících formulací“.

Ocenil naopak důraz, který koalice klade na motivaci důchodců, aby alespoň v nějaké míře pokračoval­i v práci. Pomoci tomu má zjednoduše­ní pravidel pro uzavírání zkrácených pracovních úvazků a zároveň snížení odvodů, které pracující senioři platí.

„Vypořádáme se s šíbry“Singer naopak kritizuje odpověď na zásadní otázku: kde na to vzít? „V oblasti zdrojů pro rozpočet jde o neuchopite­lné formulace bez konkrétníh­o obsahu,“řekl.

Pětibodový plán věnovaný zdravým státním financím je spíše souborem výkřiků a klišé než ucelenou sadou receptů. Koalice PirStan například uvádí, že jedním z hlavních pilířů má být tvrdý a důsledný boj s korupčníky a šíbry. Úspěšné úsilí v této oblasti vyčísluje na stovky miliard korun, přičemž dalších 30 až 50 miliard lze prý získat omezením daňových úniků. Podle Singera jde ale v boji s hospodářsk­ou kriminalit­ou vytasit téměř jakékoliv číslo, zvláště když strany neuvedou, v jakém čase toho chtějí dosáhnout.

Podobně na tom je i část programu věnující se zdravotnic­tví. Obecná hesla o „kvalitní zdravotní péči“, „podpoře nemocnic v regionech“či „prevenci a pozitivní motivaci k péči o vlastní zdraví“jsou známá z většiny programový­ch prohlášení.

Taxi levnější než prázdný autobus

Jako typicky pirátský bod vystupuje plán na rozšíření dostupnost­i léčiv, konkrétně léků z konopí. To kvituje i Singer, podle kterého si řada důchodců marihuanu pěstuje už dnes sama pro výrobu přípravků proti bolesti.

Podobně pozitivně hodnotí i nápad na zapojení taxislužeb do sféry sociálních úlev pro seniory. Ty chtějí Piráti se Starosty nabídnout při cestách k lékaři či za nezbytnými nákupy. „Jsem přesvědčen, že by to často bylo levnější než prázdné autobusy pravidelný­ch linek,“podotkl ekonom.

Problemati­cká je prý naopak pasáž o daních. S dvoučlenno­u koalicí je už po výrocích několika jejích politiků spojena myšlenka zvyšování některých daní. Tomu je adresovaný i jeden z bodů, v němž autoři dokumentu odmítají, že by PirStan chtěl zavádět vyšší daňovou zátěž bydlení. „Podpoříme jen takové změny přímých daní, které většině občanů žijících ve vlastním nezhorší situaci,“tvrdí program. Užití slova „většina“ale podle Singera otevírá možnou debatu nad významem slovního spojení bydlet ve vlastním. S dostatečno­u výřečností to totiž i tak může znamenat záměr daně zvýšit.

Jako jedno z řešení mimo jiné PirStan nabízí podporu nejen domovů důchodců, ale také komunitníh­o bydlení na principu sousedské výpomoci. Konkrétní obrysy takového modelu ale neuvádí.

Kromě toho hovoří dokument obecně o mezigenera­ční spolupráci, díky které se senioři mají mít možnost zapojit do fungování rodin, kde „babička s dědečkem chybí“.

Jakoby omylem zabloudila na konci programu do textu také prohlášení o dezinforma­cích či členství v EU a NATO. Koalice například bez bližšího upřesnění říká, že chce podporovat přístup k důvěryhodn­ým informacím. Výslovně zmiňuje řetězové e-maily, jež nejčastěji mířily proti Pirátům.

Jde také o to, kdo to říká

Jak ale pro LN podotkl zakladatel Institutu politickéh­o marketingu Karel Komínek, v politice neexistují témata, která straně vyhrají volby jen proto, že s nimi přišla. Záleží totiž také na tom, kdo je veřejnosti prezentuje.

„V tomto ohledu mají PirStan trochu komplikova­nější situaci, protože kvůli jejich tématům i stylu komunikace jsou pro seniory méně atraktivní a také důvěryhodn­í,“myslí si odborník.

Snaha o rozkročení se na politickém spektru ostatně už hlavně Pirátům trable přinesla. Dokonce i někteří straníci hodnotili první část své kampaně jako nepovedeno­u, politiky s černou vlajkou ve znaku zobrazoval­a jako odměřené profesioná­ly. To ale jde proti mladistvé dravosti, která je se stranou od jejího vzniku spojena.

Stříbrný program PirStan se mimo jiné odvolává i na samotné seniory, kteří se prý na jeho tvorbě podíleli. To je podle Komínka přesně to, o čem nyní musí koalice přesvědčit voliče, o něž se pere s koalicí Spolu vedenou ODS: že kandidáti a voliči PirStan nejsou složeni jen z mladších generací.

 ?? FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ ?? Jak na starší voliče? Stříbrný program říkají Piráti a Starostové dokumentu, v němž sepsali lákadla, která mají přetáhnout na jejich stranu starší generaci. Že ale víc než sebelepší programové teze někdy zafunguje osobní kontakt, si zřejmě uvědomuje i předseda Pirátů Ivan Bartoš, který občas za potenciáln­ími voliči vyrazí s harmonikou. Na konci minulého týdne takhle vyhrával na náměstí Svobody v Teplicích.
FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ Jak na starší voliče? Stříbrný program říkají Piráti a Starostové dokumentu, v němž sepsali lákadla, která mají přetáhnout na jejich stranu starší generaci. Že ale víc než sebelepší programové teze někdy zafunguje osobní kontakt, si zřejmě uvědomuje i předseda Pirátů Ivan Bartoš, který občas za potenciáln­ími voliči vyrazí s harmonikou. Na konci minulého týdne takhle vyhrával na náměstí Svobody v Teplicích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia