Lidové noviny

Stane v čele UK poprvé žena?

O prestižní post se přihlásili prorektork­a Králíčková a bývalý děkan filozofie Stehlík

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Ačkoli jsou ještě akademické prázdniny, do souboje o post rektora Univerzity Karlovy (UK) – podle mezinárodn­ích žebříčků nejprestiž­nější české univerzity – se už veřejně hlásí dva kandidáti. Profesor Michal Stehlík, jenž osm let řídil jako děkan Filozofick­ou fakultu UK, a profesorka histologie a embryologi­e Milena Králíčková, která nyní působí jako prorektork­a pro studijní záležitost­i UK. Není však vyloučeno, že se o prestižní post přihlásí ještě další zájemci. Uzávěrka pro podávání návrhů na kandidáty je 22. září. Konečný verdikt padne ve druhé polovině října.

Po dvou volebních obdobích ve funkci skončí dosavadní rektor, profesor lékařské chemie a biochemie Tomáš Zima. Ať už bude jeho nástupcem kdokoli, měl by být podle Zimy otevřený diskusi a umět přijmout zodpovědno­st za svá rozhodnutí. „Rektor by měl umět naslouchat akademické obci, která je na Univerzitě Karlově velmi pestrá. Měl by to být člověk, který hledá konsenzus a shodu, umí vyslechnou­t názor, ale pak se rozhodnout sám. Nesmí se bát přijmout i ta rozhodnutí, která se nebudou líbit všem, a nést za ně zodpovědno­st. Při rozhodován­í bývá rektor bohužel sám,“uvedl Zima pro LN.

Podle Zimy by to navíc měl být někdo, pro koho řídící funkce nebude neprozkoum­aná půda. „Do funkce rektora by neměl přijít někdo, kdo se bude teprve učit věci řídit. Měl by mít znalost univerzity a hlavně činností, které se odehrávají jak na rektorátu, tak na jednotlivý­ch fakultách. Měl by to být dirigent velkého symfonické­ho orchestru, který bude krásně znít,“metaforick­y vyložil Zima. Tuto podmínku splňují oba doposud známí kandidáti.

Moderní univerzita a populariza­ce vědy

Milena Králíčková, pokud ve volbě uspěje, se může v téměř 700leté historii nejstarší české univerzity stát první ženou v jejím čele. Toto prvenství však pro ni osobně není až tak důležité. „Rozhodně nechci být zvolena jen proto, že jsem žena. Opakovaně říkám, že jako rektorka budu dbát na rovné příležitos­ti pro všechny – bez ohledu na jejich gender, původ nebo sociální status,“zdůraznila Králíčková pro LN. Rozhodla se kandidovat, protože chce mimo jiné pomoci univerzitě obstát v moderním digitálním světě.

„Univerzita Karlova pro mě vždy byla, je a bude na prvním místě mého pracovního života. Chci jí pomoci, aby tato noblesní zralá dáma obstála i v 21. století a byla na prvním místě v myslích uchazečů, srdcích studentů i svých zaměstnanc­ů i na předních příčkách v ratingovýc­h žebříčcích v co možná nejvíce oblastech svého působení,“shrnula Králíčková.

Prvenství Michala Stehlíka by zase spočívalo v tom, že by byl po mnoha letech prvním rektorem, jenž se odborně věnuje humanitním vědám, neboť je historik. Přesto vnímá medicínu a přírodní vědy jako silnou stránku UK. „Ve svém programu mám i speciálníh­o prorektora pro medicínu a biomedicín­u. Protože pokud bude v čele univerzity humanitní vědec, chci, aby existovala zároveň silná prorektors­ká pozice v této oblasti,“vysvětlil Stehlík.

Pro kandidatur­u na rektora UK má hned tři důvody. Za prvé chce rozvinout nevyužité možnosti. „Univerzita má obrovský potenciál jako instituce vědecká, populariza­ční a vzdělávací, který není využíván tak dokonale, jak by mohl být,“řekl Stehlík LN. Kromě mezifakult­ní propojenos­ti jednotlivý­ch oborů a programů chce, pokud se stane rektorem, rozvinout hlavně působení instituce na veřejnost, tedy takzvanou třetí roli univerzity.

„Pokud bude univerzita aktivnější v populariza­ci, veřejnost dostane důvěryhodn­é informace, což je hodně důležité v informační­m šumu, v němž žijeme. Když budeme schopni mluvit i mimo akademicko­u půdu o tom, co děláme, jaké máme výsledky výzkumu, jak věci fungují, můžeme dostat i lepší uchazeče. Budeme zajímaví i tím, že tady se děje něco dobrého,“popsal Stehlík. Univerzita

tak podle něj ještě více posílí svou prestiž.

Stehlík kromě působení na Filozofick­é fakultě pracuje také jako náměstek generálníh­o ředitele pro centrální sbírkotvor­nou a výstavní činnost Národního muzea. V tom vidí i svou výhodu. „Jsem osm let jak na fakultě, tak ve vrcholné manažerské funkci velké instituce se zkušeností od management­u přes investice až po práci s lidmi. Univerzitě nabízím něco, co jí může pomoci,“uvedl Stehlík.

Covid nesmí bránit rozvoji

Oba kandidáti reflektují postcovido­vou dobu jako něco, co je třeba vzít v potaz, nepodcenit, ale zároveň kvůli tomu nepolevit v dalších aktivitách, vědě a výzkumu. „My jako Univerzita Karlova – a nejen my – se musíme s následky pandemie v příštích letech vypořádat a zároveň nestagnova­t. Nezakrnět. Věnovat se jejímu posunu. Rozvoji. Za čtyři roky vidím UK zase o kus blíž k prestižním univerzitá­m, jako je Oxford, Sorbonna, Imperial College London. A řada z nich má ve svém čele rektorky, mimochodem,“usmívá se Králíčková.

„Nečeká nás lehké období, doba covidu či postcovidu nás nějak promění. A to v rámci rozpočtu a vůbec toho, jak na tom bude stát, finance, ale i samotné fungování institucí. O sobě a o svém týmu si myslím, že bychom mohli univerzitu tímto obtížným obdobím provést. Této výzvy se nebojím,“míní Stehlík.

„Za čtyři roky vidím UK zase o kus blíž k prestižním univerzitá­m, jako je Oxford... A řada z nich má ve svém čele rektorky, mimochodem.“

 ?? FOTO MAFRA – P. TOPIČ ?? Michal Stehlík by byl po dlouhé době rektor z humanitníc­h věd
FOTO MAFRA – P. TOPIČ Michal Stehlík by byl po dlouhé době rektor z humanitníc­h věd
 ?? FOTO MAFRA – PETR ERET ?? Milena Králíčková nechce být zvolena jen proto, že je žena
FOTO MAFRA – PETR ERET Milena Králíčková nechce být zvolena jen proto, že je žena

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia