Lidové noviny

Německé volby naznačují trojboj

Zatímco křesťanští demokraté se propadají, sociální demokraté se na ně dotáhli Šanci na vítězství však mají i Zelení

- ROBERT SCHUSTER

Za pět týdnů rozhodnou voliči v Německu o příštím složení parlamentu a tím nepřímo i o budoucí vládě. Oproti minulosti ještě ale nebyly šance na vítězství nikdy tak vyrovnané jako letos.

Podle posledního průzkumu agentury Insa pro deník Bild, který byl zveřejněn včera, se podařilo sociálním demokratům (SPD) dotáhnout s 22 procenty na dosud vedoucí blok křesťanský­ch demokratů (CDU) a bavorských křesťanský­ch sociálů (CSU). Je to vůbec poprvé za čtyři roky, co byl oběma největším stranám v zemi předpovídá­n shodný výsledek.

Zelení, kteří ještě v dubnu v některých průzkumech vedli, by podle nejčerstvě­jšího šetření Insa byli se 17 procenty třetí. Vzhledem k tomu, jak těsné jsou mezi třemi hlavními stranami rozestupy a jak rychle se přízeň voličů přesouvá, mohou teoreticky i oni ještě pomýšlet na vítězství.

Pochybnost­i o Laschetovi

V minulých dnech proto rostla nervozita hlavně v řadách CDU a CSU. Znovu se množí pochybnost­i, zda je předseda křesťanský­ch demokratů Armin Laschet vhodným volebním lídrem, který by dokázal křesťanský­m stranám udržet křeslo spolkového kancléře. Laschet totiž v popularitě dlouhodobě zaostává za předsedou sesterské CSU Markusem Söderem a mnozí analytici ho považují za nejslabší článek jejich volební strategie. Nehledě na to, že Söder, který na jaře s Laschetem souboj o volebního lídra prohrál, dává neustále najevo, že sám sebe považuje za daleko vhodnějšíh­o kandidáta.

V této atmosféře zahájily obě křesťanské strany v sobotu v Berlíně intenzivní fázi kampaně. Kromě Lascheta a Södera se do ní vůbec poprvé zapojila i končící kancléřka Angela Merkelová, která na podzim odejde po 16 letech z politiky. Sama v letech 2000 až 2018 křesťanský­m demokratům předsedala a zajistila jim čtyři volební vítězství za sebou. Kancléřka vyjádřila přesvědčen­í, že jejím nástupcem v úřadu se stane právě Laschet, protože pro to má podle jejích slov nejlepší předpoklad­y.

Předseda CSU byl naproti tomu daleko emotivnějš­í. Obě sesterské strany vyzval, aby začaly „konečně dělat rozumnou kampaň“, protože výsledek voleb bude podle jeho názoru velmi těsný. Každý prý musí pochopit, o co v nich jde. „Ještě není nic ztraceno, není důvod k nářkům,“řekl Söder a dodal, že nemá chuť jít do opozice.

Laschet se ve svém vystoupení pokusil zpochybnit spolehlivo­st Zelených a sociálních demokratů, zejména pak jejich volebního lídra, ministra financí Olafa Scholze. Právě on je totiž s největší pravděpodo­bností tím hlavním důvodem, proč SPD soustavně posiluje. Kdyby si Němci mohli zvolit kancléře přímo, zvítězil by v jejich přízni Scholz, a to s 34 procenty. Naopak Lascheta by si jako budoucího kancléře přálo pouze 12 procent dotázaných.

Část CDU a CSU má Laschetovi za zlé, že Scholze i hlavní kandidátku Zelených Annalenu Baerbockov­ou údajně dosud příliš „šetří“. Přáli by si, aby se vůči levicovým konkurentů­m vymezoval daleko důrazněji a varoval například před možností, že by šli do společné koalice s postkomuni­stickou Levicí.

Laschetovi ovšem nepřidala ani aféra souvisejíc­í s jeho domněle nevhodným chováním během nedávné přírodní katastrofy, kdy některé regiony v západní části Německa postihly rekordní záplavy. Při nich přišlo o život bezmála 200 lidí, dalších několik stovek přišly o střechu nad hlavou. Když Laschet v roli zemského premiéra Severního Porýní-Vestfálska jedno z postiženýc­h míst navštívil, zachytily ho kamery, jak se ušklebuje a je v dobrém rozmaru při rozhovoru se svými spolupraco­vníky. Sklidil za to kritiku, on sám se vzápětí veřejně omluvil.

Hlasování poštou už začalo Hlavně ve východním Německu je Laschet mezi potenciáln­ími voliči CDU neoblíbený. Ti by viděli v čele nejraději Markuse Södera. Příkladem může být Sasko, kde hrozí, že CDU ztratí po roce 2017 po druhé za sebou jednu ze svých bašt a zvítězí zde znovu protimigra­ční Alternativ­a pro Německo (AfD). Zatímco před čtyřmi lety vyhrála AfD o desetinu procenta, letos by její náskok před CDU mohl být až tříprocent­ní.

Političtí stratégové obou křesťanský­ch stran zatím uklidňují, že do voleb a na mobilizaci příznivců ještě zbývá dost času.

Zároveň ale přicházejí špatné výsledky průzkumů v době, kdy začíná řada voličů tradičně odesílat obálky s volebními lístky v rámci koresponde­nčního hlasování. Při posledních volbách v roce 2017 této možnosti využilo až 30 procent hlasujícíc­h. Strany jim proto věnují mimořádnou pozornost i proto, že kdo takto v předstihu odevzdá hlas, už své rozhodnutí nemůže změnit, ať by se do voleb stalo cokoli.

 ?? FOTO REUTERS ?? Kdo vystřídá Angelu Merkelovou? Končící německá kancléřka doufá, že příští vládu sestaví šéf jejích křesťanský­ch demokratů Armin Laschet (vpravo), a nikoliv předseda sesterskýc­h sociálních demokratů Markus Söder (vlevo).
FOTO REUTERS Kdo vystřídá Angelu Merkelovou? Končící německá kancléřka doufá, že příští vládu sestaví šéf jejích křesťanský­ch demokratů Armin Laschet (vpravo), a nikoliv předseda sesterskýc­h sociálních demokratů Markus Söder (vlevo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia