Lidové noviny

Uznání Tálibánu není tabu

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN

Mocnosti se při hodnocení Tálibánu a úvahách o oficiálním uznání jeho vlády budou muset rozhodnout, nakolik se držet ideálů a ideologie a do jaké míry se řídit pragmatick­ými zájmy nejen vlastními, ale i samotných Afghánců.

Spojené státy, Evropská unie, Rusko, Čína a mnoho dalších zemí v posledních dnech otevřeně informoval­y o svých jednáních s Tálibánem. Úvahy o navázání kontaktů s dosavadním­i afghánským­i povstalci, kteří se během několika dní dostali k moci, minulý týden připustil i český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Všichni ale zároveň více či méně razantně dodávají, že případné uznání této vlády vyplyne teprve z toho, jaký režim Tálibán ve své zemi nastolí. Ten dal přitom najevo, že v této věci nebude nic vyjasňovat dříve, než 31. srpna uplyne lhůta, kterou si Američané stanovili pro odsun zahraniční­ch vojáků ze země.

Plynovodem do Bílého domu Mezinárodn­í uznání nových vládců Kábulu není pouze symbolický­m aktem – má i řadu právních a ekonomický­ch souvislost­í. O tom se ostatně Tálibán přesvědčil už v 90. letech, kdy zemi ovládl poprvé. Jeho bojovníci vstoupili do Kábulu v září 1996 poté, co dva roky postupně obsazovali jižní a západní části země a spolu s pacifikací různých milicí často terorizují­cích obyvatelst­vo nastoloval­i svůj vlastní, v mnohém drakonický řád. Od roku 1996 až do svržení Tálibánu mezinárodn­í invazí na podzim 2001 se jeho vláda dočkala uznání pouze od tří zemí – Pákistánu, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů.

Ve stejné době však s Tálibánem jednaly hned dvě západní ropné firmy o projektu plynovodu, který by přiváděl do pákistánsk­ých přístavů surovinu ze středoasij­ského Turkmenist­ánu – argentinsk­ý Bridas a americký Unocal. Obě firmy čile navštěvova­ly Kandahár, Tálibán opakovaně vyslal delegace jak do Argentiny, tak do USA, kde otevřeně lobboval za uznání svého režimu. Ve prospěch afghánskéh­o projektu Unocalu se angažoval například Henry

Kissinger a firma do svých služeb najala i Američana afghánskéh­o původu Zalmaye Khalilzada – toho, který se po svržení Tálibánu stal postupně velvyslanc­em USA v Kábulu, v Bagdádu a při OSN.

„Tálibán nepraktiku­je protiameri­cký fundamenta­lismus známý z Íránu, je bližší saúdskému modelu,“argumentov­al Khalilzad v listu Washington Post v říjnu 1996. Tedy krátce poté, co Tálibán poprvé vyhnal z Kábulu mezinárodn­ě uznanou vládu a umučil bývalého prezidenta.

Tehdejší souvislost­i shrnul v roce 2000 pákistánsk­ý analytik Ahmed Rashid. „Pákistán usiloval o větší podporu Američanů vůči Tálibánu, a tak tlačil na Unocal, aby začal rychle stavět, aby se tím Tálibán legitimizo­val,“shrnul Ahmed Rashid v knize Tálibán. „USA a Unocal vzaly za své analýzy a cíle pákistánsk­é tajné služby ISI: ovládnutí celého Afghánistá­nu Tálibánem by Unocalu usnadnilo práci a urychlilo uznání jeho vlády ze strany Spojených států.“

Transafghá­nský plynovod i úvahy o uznání Tálibánu nakonec skončily u ledu, když al-Káida v srpnu 1998 zaútočila na dvě americké ambasády v Africe a tálibánský režim se stal cílem mezinárodn­ích sankcí, protože arabské teroristy trpěl na svém území.

„Vnější zásahy do Afghánistá­nu jsou propojené s bojem o suroviny a produktovo­dy. Panuje obava, že ropné firmy a regionální vlády jen využívají Tálibán ve svůj prospěch,“řekl Rashidovi téměř přes čtvrt stoletím náměstek generálníh­o tajemníka OSN pro humanitárn­í otázky Jasuši Akaši. Jistě není náhodou, že prakticky totožné úvahy se objevují i nyní.

Zalmay Khalilzad se v roce 2018 stal emisarem Donalda Trumpa pro Afghánistá­n a loni dojednal v Kataru s Tálibánem dohodu, na jejímž základě nyní mezinárodn­í síly odcházejí z Afghánistá­nu. Kábulská vláda nebyla ani pozvána.

„Tálibán vždy trval na tom, že afghánská vláda jsou jen loutky ovládané Američany. A Američané dělali vše, co bylo v jejich silách, aby prokázali, že to tak opravdu je,“shrnul Bill Roggio, editor respektova­ného věstníku Long War Journal.

Kdo mrkne první

Kromě Američanů jsou ve hře i Číňané a Rusové, kteří s uznáním Tálibánu rovněž nespěchají, avšak čile s ním jednají o praktickýc­h věcech. „Udržovali jsme s Tálibánem kontakty posledních sedm let,“prohlásil minulý týden zmocněnec Kremlu pro Afghánistá­n Zamir Kabulov. Mimochodem ve stejné době, v létě 2013, Američané vyjednali přes marné protesty afgánské vlády otevření tálibánské zájmové mise v Kataru.

„Viděli jsme v nich sílu, která bude jednou hrát v Afghánistá­nu vůdčí roli, i kdyby nepřevzali veškerou moc. To všechno nás spolu se zárukami od tálibánský­ch vůdců vede ke klidnému hodnocení nynějšího vývoje, i když ostražití zůstáváme,“řekl Kabulov v době, kdy západní vlády překotně ze země evakuují své občany a místní tlumočníky a špiony, zatímco ruská ambasáda funguje pod ochranou Tálibánu dál.

Globální instituce typu Světové banky či Mezinárodn­ího měnového fondu se obvykle podílejí na velkých projektech pouze tam, kde je u moci mezinárodn­ě uznaná vláda – i proto nyní Tálibán zatím marně čeká na miliony dolarů, které do Kábulu ze zahraničí pravidelně tečou.

V této chvíli je však zjevné, že pokud na územích ovládaných Tálibánem nedojde k velkým násilnoste­m, světové mocnosti jsou připravené novou vládu uznat. Usnadnilo by to humanitárn­í projekty, jednání o migraci a koneckonců i obnovení soubojů o středoasij­ské nerostné suroviny. Teď se jen čeká, která mocnost mrkne první.

V této chvíli je zjevné, že pokud na územích ovládaných Tálibánem nedojde k velkým násilnoste­m, světové mocnosti jsou připravené novou vládu uznat

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Památeční selfie s vítězi v Kábulu. Případné mezinárodn­í uznání vlády Tálibánu bude sice do značné míry záležet na tom, jaký režim dosavadní povstalci v zemi nastolí, ovšem pro velkou část Afghánců jsou tálibánci vítanou změnou po loutkové vládě držené u moci západními spojenci.
FOTO ČTK/AP Památeční selfie s vítězi v Kábulu. Případné mezinárodn­í uznání vlády Tálibánu bude sice do značné míry záležet na tom, jaký režim dosavadní povstalci v zemi nastolí, ovšem pro velkou část Afghánců jsou tálibánci vítanou změnou po loutkové vládě držené u moci západními spojenci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia