Lidové noviny

Tálibánci se etablují, chaos v Kábulu trvá

-

Velitelé hnutí Tálibán se v příštích dnech setkají s bývalými guvernéry a vysokými činiteli ve více než 20 z celkových 34 afghánskýc­h provincií; Tálibán chce zajistit jejich bezpečnost a navázat spolupráci. Informoval­a o tom včera agentura Reuters s odvoláním na rozhovor, který jí pod podmínkou zachování anonymity poskytl představit­el islamistic­kého hnutí.

„Nenutíme žádného bývalého vládního činitele, aby se k nám přidal nebo aby prokázal svou loajalitu. Mají právo opustit zemi, pokud si to budou přát,“řekl tálibánec agentuře.

Tálibán minulý týden s překvapivo­u rychlostí završil svoji ofenzivu a souběžně se stahováním západních jednotek vedených Američany ze země ovládl prakticky celý Afghánistá­n včetně metropole Kábulu. Okamžitě zavládly obavy, že hnutí nastolí tvrdý režim podle islámského práva šaría, jaký uplatňoval již za své předchozí vlády v období 1996–2001, a že rozpoutá represe. Zástupci Tálibánu možnost, že se budou mstít svým odpůrcům, opakovaně popírají.

Zemi se nicméně v posledních dnech snaží opustit desetitisí­ce lidí, kteří se budoucího počínání Tálibánu obávají. Je to patrné především na kábulském letišti, kde celý týden panuje zmatek. Odlétá řada evakuačníc­h letadel vypravenýc­h Spojenými státy i mnoha dalšími zeměmi a kromě cizinců se na jejich palubu chtějí dostat i Afghánci. V nepřehledn­ých tlačenicíc­h dochází ke zraněním a jsou hlášeni i mrtví.

„Chceme, aby odchod zahraniční­ch sil měl zcela jasný plán. Zvládání chaosu u letiště v Kábulu je složitý úkol,“citoval Reuters představit­ele Tálibánu. Zatímco civilní část kábulského mezinárodn­ího letiště kontrolují tálibánské oddíly, vojenskou část areálu střeží americké jednotky.

Včera britská armáda informoval­a, že na kábulském letišti přišlo o život sedm afghánskýc­h civilistů. Za jakých okolností zemřeli, není zatím zřejmé. Podle zdroje z NATO, na který se odvolává agentura Reuters, zahynulo během evakuačníh­o úsilí od začátku týdne na letišti a kolem něj dohromady nejméně 20 lidí.

Za chaotickou situaci na kábulském letišti jsou podle šéfa poradní rady Tálibánu Ámira Chána Mutakího zodpovědné Spojené státy. Chování Američanů na letišti tento přední představit­el hnutí nazval „tyranií“, ačkoli podle AP jsou to právě tálibánci, kdo v posledním týdnu bili lidi, kteří se snažili z metropole letecky dostat, a stříleli po nich.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia