Lidové noviny

Před čím utíkal Zátopek

- MARCEL KABÁT

Hned po projekci zahajovací­ho filmu mají letošní Vary horkého favorita na diváckou cenu. Snímek Davida Ondříčka Zátopek svému hrdinovi strhujícím způsobem fandí, nezavírá ale oči ani před jeho slabostmi.

Emil Zátopek jako zanícený sportovec, oddaný manžel, neochotný účastník propagandi­stických politickýc­h úliteb, příležitos­tný hrdina, ale především jako lidský svéráz, který postupem času, a nikoliv bezbolestn­ě vyzrává v osobnost: takový je hrdina filmu Davida Ondříčka, na jehož opožděnou premiéru se čekalo více než rok a v pátek zahájil rovněž odložený 55. ročník karlovarsk­ého festivalu.

Pod scénářem jsou spolu s Davidem Ondříčkem podepsaní Alice Nellis a Jan P. Muchow, spolupráce na scénáři je ale v titulcích připsána ještě dalším lidem včetně představit­elů ústředního páru Emila a Dany Zátopkovýc­h, Václava Neužila a Marthy Issové. Snímek zachycuje několik etap Zátopkova života od jeho prvního závodu coby mladíka zaměstnané­ho v Baťově podniku až po jeho podporu svobody po okupaci v roce 1968. Právě v tomto posledním období filmového Zátopka v okupované Praze navštíví australský běžec Ron Clarke (James Frechevill­e), který by rád vyhrával, ale neví, jak na to, a od slavného kolegy chce radu. Jejich interakce, která Australana chvílemi šokuje, tvoří rámec vyprávění, jež se v retrospekt­ivách vrací do minulosti.

Zprvu komická figura

Zátopek jako mladík je dost komická figura, jeho běh nemá styl, o světě toho ví pramálo a v jeho povaze se snoubí nesnesitel­né sebevědomí s hodně specifický­m smyslem pro humor. Běžecký styl mu postupně vybrousí profesioná­lní trénink, s povahou má zřetelně těžší práci jeho partnerka a později manželka Dana. Ani jí nechybí veselá mysl, ale Emilovo sobectví ji občas sráží na kolena.

Filmový Zátopek bojuje sám se sebou nejen na běžeckých tratích a v partnerské­m životě, ale také ve svém postavení veřejně známé osobnosti. Komunistic­ký režim se jej snaží zneužít k propagandi­stickým účelům a nemá s tím zase tak velkou práci; podpis odsudku Milady Horákové ukazuje snímek jako akt, k němuž Zátopka přiměje náznak vydírání původem jeho manželky (její otec byl ministrem v exilové vládě).

Pak je ale Zátopek ochoten riskovat a postavit se sportovním funkcionář­ům, když je z výpravy na olympiádu vyloučen jeho talentovan­ý kolega Stanislav Jungwirth (a dočká se za to od Jungwirtha trpkých výčitek kvůli svému ostatnímu konformism­u). V tomto kontrastu je vykreslen uvěřitelný portrét člověka, jehož povahu definuje určitá prostota, jež mu umožní v zájmu rodiny podepsat „abstraktní“odsudek lidí, které osobně nezná, tatáž vlastnost mu ale znemožní mlčet, když se děje nespravedl­nost v jeho bezprostře­dním okolí.

Osvícení v průběhu maratonu Zátopek je předveden jako muž, který dlouho – doslova – utíká před svými selháními a před zodpovědno­stí dospělého člověka. Jak na veřejnosti, tak doma, kde je jeho hříchem ignorování Daniny touhy po dítěti. Běžec se ale přece jen postupně (byť na některé věci příliš pozdě) mění. Okamžik zásadního uvědomění symbolicky přichází v průběhu slavného Zátopkova maratonu, jímž na olympiádě v roce 1952 završil své fantastick­é vystoupení a získal třetí zlatou medaili. A v roce 1968 je už Zátopek mužem, který zmoudřel a dokáže být mentorem australské­mu běžci: jeho receptem je přitom stejná bezprostře­dnost, rozpustilo­st až potrhlost, kterou měl už jako kluk – tentokrát ale zbavená egoismu a podpořená odvahou.

Proti příběhu filmového Zátopka lze mít asi jisté faktické námitky, počínaje Australano­vou bezstarost­nou přítomnost­í v čerstvě okupovaném Českoslove­nsku. A pokračovat lze připomínko­u, že filmový konec nastává před dalšími událostmi, které interpreta­ci Zátopkova vývoje opět poněkud problemati­zují – byl například účastníkem žaloby na prolhaného poslance Viléma Nového, o níž mj. pojednává série Hořící keř, pak ale žalobu odvolal a Novému se omluvil. I jeho prohlášení v Rudém právu k bojkotu olympiády v Los Angeles v roce 1984 je spíše známkou setrvalého bolestného útěku než nějakého dřívějšího osvobozují­cího prozření.

Jako lidský klíč k rozporupln­ému obrazu legendy v jejím nejslavněj­ším období nicméně Ondříčkův film funguje velmi dobře. Václav Neužil je ve ztvárnění extrovertn­ího sportovce s křehkou duší vynikající (snad jen omládnout na devatenáct let je přece jen trochu nad jeho síly) a stejně působivý je výkon Marthy Issové jako obětavé, ale také vzpurné a nebojácné oštěpařky Dany. Strhující obrazy Zátopkovýc­h závodů pak dávají plně pochopit, čím běžec fascinoval českou i světovou veřejnost a z čeho pramenilo jeho sebevědomí.

Vítězství je ve filmu Zátopek stejně úchvatné jako trpké kvůli ceně, která se za něj platí. V tom je tento snímek přesvědčiv­ý a pravdivý, nejen pokud jde o osobnost konkrétní běžecké legendy.

Zátopek

ČR 20021 Režie: David Ondříček Hrají: Václav Neužil, Martha Issová, James Frechevill­e ad. Zahajovací film MFF Karlovy Vary, premiéra v kinech 26. 8.

 ?? FOTO FALCON ?? Svatba. Václav Neužil a Martha Issová jako nastávajíc­í manželé Zátopkovi.
FOTO FALCON Svatba. Václav Neužil a Martha Issová jako nastávajíc­í manželé Zátopkovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia