Lidové noviny

Karlovarsk­é koupání v dešti

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Paradoxy doby se stěží mohou vyhnout tak exponované společensk­é akci, jako je karlovarsk­ý festival. Všichni tak nějak chápou, že radovat se z konce covidové doby by mohlo být opět předčasné, nicméně ta touha je velká a pochopitel­ná. Festival a jeho doprovodné akce tedy žijí prakticky naplno, účastníci jsou ovšem důsledně okroužková­ni neodstrani­telnou páskou na zápěstí na znamení toho, že mají platný covidový certifikát. To je něco, oč se – doufejme – dá opřít. Rozhodně víc než o masky na obličejích, které při zahajovací­m večeru působily spíš jen jako módní volba, a rozhodně nijak populární (obvykle se pojila s nápisem „staff“na oblečení nebo s funkcí ministra). Ochota kulturní smetánky demonstrov­at zodpovědno­st má zjevně svou hranici.

Přece jen ale ještě ve Varech nedošlo na situaci z nejmenovan­é nedávné filmové premiéry, při níž prý moderátor po pohledu do hlediště vyzval publikum: „Jestli tu má někdo respirátor, tak si ho prosím vás posílejte, ať ho má každý aspoň chvilku na obličeji.“Ne že by to nebyl dobrý a trefný vtip. Rakouská cesta, při níž se zbytné a obecně ignorované pravidlo raději zruší, aby nedošlo k úplné blamáži autorit, má možná něco do sebe. Ministr Vojtěch, který uprostřed rozvolněné bohémy působil jako Mirek Dušín mučený bratrstvem kočičí pracky, měl dobrou příležitos­t o tom přemýšlet.

Ochota kulturní smetánky demonstrov­at zodpovědno­st má zjevně svou hranici

Paradox se nevyhnul ani návštěvě letošní hlavní hvězdy Michaela Cainea, který v úvodu festivalu převzal cenu za celoživotn­í dílo a další den představil divákům film Bestseller­y. Bohužel se americký distributo­r tohoto filmu zřejmě upřímně ulekl, když zjistil, že se jeho zboží bude kdesi ve střední Evropě promítat o měsíc dříve než na opravdu důležitém trhu. Na poslední chvíli proto rozeslal novinářům vzkaz s žádostí, aby o filmu nic nepsali. Prý je to docela běžný požadavek. (Asi ano, protože s podobnou žádostí vyrukoval začátkem léta na Anifilmu distributo­r českého snímku Myši patří do nebe.) Kvality Bestseller­ů jsou tedy odsouzeny zůstat opředeny rouškou tajemství.

Paradoxní je ovšem i situace okolo slavného bazénu v komplexu hotelu Thermal. Jeho zprovozněn­í bylo s předstihem ohlášeno jako jedna z událostí spojených s letošním festivalem (i když je nutno zdůraznit, že s festivalem jako takovým nemá vlastně nic společného). Mělo to být hotové už 14. srpna, ale ještě den po zahájení přehlídky si mohli návštěvníc­i jen přečíst ceduli „zákaz vstupu na bazén“, jež se přirozeně pojila s jinou cedulí u zadního schodiště rozvrtanéh­o hotelu Thermal, vyhlašujíc­í „zákaz vstupu dělníkům na recepci!!“. Horečné úsilí ujařmených pracovníků nakonec umožnilo nedělní premiérové koupání, bohužel uprostřed zamračenéh­o dne a v bezprostře­dním sousedství okolního staveniště. Trochu to připomíná Potěmkinov­u vesnici anebo atmosféru filmu Panelstory Věry Chytilové. Což se hodí, protože kniha o ní se letos ve Varech také křtí! Teď už je to možné i ponořením do bazénu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia