Lidové noviny

Mluvící ptáci a čtyřletý šampion

- MARCEL KABÁT

Hlavní soutěž karlovarsk­ého festivalu už představil­a čtyři filmy, z toho dva české. Hranou tvorbu reprezentu­je snímek v Česku usazeného Slovince Olma Omerzua nazvaný Atlas ptáků. Dokazuje, že drama z prostředí rodinné firmy pod vedením slábnoucíh­o patriarchy, jak ho známe z amerického seriálu Boj o moc, může fungovat i v českých reáliích. Příběh i parametry podniku jsou samozřejmě jiné, ale propojení rodinných vztahů s dirigování­m byznysu tu vytváří podobné napětí – v jedné i druhé sféře jde díky němu vždycky o něco navíc.

Ivo Róna (Miroslav Donutil) byl dosud suverénním vládcem firmy, po zdravotním kolapsu však dočasně popustí otěže. Jeho syn a zeť v tom spatří příležitos­t chopit se odpovědnos­ti. Mimo jiné se zmocní Ivova mobilního telefonu, v němž narazí na titulní „atlas ptáků“– jména opeřenců jsou ovšem přezdívkam­i Ivových známostí. Zároveň se při kontrole účetnictví zjistí, že z firmy mizí ohromné sumy peněz. Podezření padá na dlouholeto­u účetní Marii, která peníze zřejmě posílá svému příteli.

Atlas ptáků je film o osamělosti a také o hroucení falešných obrazů sebe sama i jiných lidí. A jsou v něm mluvící ptáci: tedy alespoň v tom smyslu, že režisér jejich štěbetání či krákání překládá v titulcích. Komentují dění nebo trousí rozličná životní moudra. Milá hříčka je jedním z plusů filmu, který ve Varech může pomýšlet na některou z cen, byť o tom rozhodne především síla konkurence.

Bezdomovec netrénoval

Ve zrušené samostatné kategorii dokumentů by se dobře vyjímal další český příspěvek v hlavní soutěži, film Eriky Hníkové Každá minuta života. Dokumentuj­e rok snažení slovenskýc­h manželů Hanuliakov­ých, kteří se při výchově rozhodli následovat cestu takzvané Kamevédy, kterou propaguje otec hokejisty Pavla Zachy. Má jít o komplexní rozvoj pohybových schopností i intelektu dítěte důsledným a neutuchají­cím tréninkem. Ve čtyřech letech je pak malý Miško schopen opravdu podivuhodn­ých výkonů. A když vidí bezdomovce, ví, že v životě nedopadl dobře, protože netrénoval.

Samozřejmě nejde jen o reklamu na zmíněnou metodu, dokument budí řadu otázek a asociací. Třeba na nedávný dokument věnovaný jiné usilovně vychované dětské hvězdě Tigeru Woodsovi. Ten bohužel zachycuje i neblahé důsledky, které v jeho případě měla orientace na výkon a budování pocitu výlučnosti. Každá minuta života si musí na své (doufejme jiné) pokračován­í počkat.

Okupace jako otevřená rána České filmy byly na úvod festivalu vidět i mimo soutěžní kategorie. Neblahé výročí okupace Českoslove­nska vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 připomněl dokument Rekonstruk­ce okupace. Natočil jej Jan Šikl, který dlouhodobě vyhledává a sbírá soukromé filmové archivy. Před časem narazil na profesioná­lně natočený, ale anonymní několikaho­dinový materiál zachycujíc­í okamžiky invaze. Pomocí výzvy v České televizi našel pamětníky, kteří se na záběrech poznali nebo mu k nim mohli něco říci.

Šiklův snímek jde ovšem nad rámec pouhého ztotožnění osob nebo okomentová­ní historický­ch záběrů. V rozhovorec­h s řadou respondent­ů (jedním z nich je i nedávno zesnulý Karel Vachek) se autor dostává k hlubším vrstvám české národní povahy a svědomí a vyjevuje zhoubný vliv „normalizac­e“, který podle všeho nevyléčila ani změna režimu. Není nutné (možná ani možné) s každým názorem, který tu zazní, souhlasit, ale všechny stojí za zamyšlení. Film se bude na festivalu promítat ještě dvakrát a jeho zhlédnutí lze jen doporučit.

 ?? FOTO CINEMART ?? Něco je špatně. Miroslav Donutil, Alena Mihulová a Eliška Křenková ve filmu Atlas ptáků.
FOTO CINEMART Něco je špatně. Miroslav Donutil, Alena Mihulová a Eliška Křenková ve filmu Atlas ptáků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia