Lidové noviny

Třeba nerozhodno­u vítězové V

Favorita voleb mohou mít v hrsti malé strany

-

e čtvrtek agentura STEM pro CNN Prima NEWS a včera Kantar CZ pro Českou televizi zveřejnily nejčerstvě­jší volební modely. V drobnostec­h se liší, ale vykazují značně příbuzné tendence vývoje voličských sympatií. Výsledky ovšem vezměme s rezervou, poněvadž oba průzkumy proběhly v srpnu, kdy bývá třetina národa na cestách, a agentury proto v tom čase volební preference zpravidla raději nezkoumají. Jenomže co mají dělat, když kvůli podzimnímu datu voleb do sněmovny začíná „horká“volební kampaň ještě v čase dovolených a prázdnin. Opravdu by bylo nejlépe vrátit „velké“volby na jaro, tak jak tomu bylo do roku 2010. Volební kampaně by se odehrávaly po Velikonocí­ch a zákon o státním rozpočtu na následujíc­í rok by si připravila a obhajovala ho ve sněmovně už nově zvolená vláda.

Nuže tedy, jak podle STEM, tak podle Kantaru vede o několik koňských délek hnutí ANO. Podle STEM by nyní ANO získalo 31,1 procenta hlasů, zatímco Kantar naměřil Babišovu hnutí 27,5 procenta. Oproti červnovému průzkumu STEM si ANO polepšilo zhruba o tři procentní body, podle Kantaru to však bylo o šest procentníc­h bodů, neboli hnutí ANO nabírá příznivce. Otázkou je, jestli postupně, anebo velkým skokem jako bájný kůň Šemík. Podle STEM se hnutí ANO vrací mírou svých preferencí před pandemické období, než na ANO dopadla univerzáln­í odpovědnos­t Andreje Babiše za boj proti covidu, kterou si na sebe vzal. Tak či onak, zdá se Babiš býti suverénem. Vede permanentn­í volební kampaň, publikoval předvolebn­í agitační knihu a jeho volební tým pracuje na jedničku.

Rychleji mluví, než myslí

Nyní přicházejí na řadu obě předvolebn­í koalice. Podle STEM je trojkoalic­e SPOLU druhá s 21,7 procenta a koalice Pirátů a STAN s 18,7 procenta na třetím místě. Podle Kantaru vykazují obě formace shodně 21 procent. Koalice PiStar by si měla vyjasnit, že jedna věc je žvanivá debata na veřejně přístupném diskusním fóru Pirátů a zase něco jiného transparen­tní neboli průhledná politika. Piráti kompromitu­jí sami sebe a jen díky STAN, kteří fungují jako stabilizač­ní faktor, je koalice ještě způsobilá připravit obecenstvu překvapení. Jen rozdávaným­i jahodovými nanuky to ovšem nevytrhne. Čekáme na Myšlenku, pánové a dámy, i od vás!

Koalice Pirátů a Starostů si hodně naběhla poněkud nezkrotným­i výroky k tématu Afghánistá­n. Ivan Bartoš (Piráti) a ovšem také Markéta Pekarová Adamová se vyjádřili k tématu, jako bychom žili za osvícené Masarykovy první republiky, která přijímala emigranty odevšad. To předseda SPD Okamura pravil, že nikoho z Afghánistá­nu bychom přijímat neměli. Jak říkával Jan Werich, to se bude líbit.

Problém to bude i pro Andreje Babiše, který v červnu provolával ve sněmovně, že nechceme žádný „pirátostát“, zatímco teď má jako předseda vlády spoluodpov­ědnost za brilantní přesun českých diplomatů a tlumočníků našich vojáků v Afghánistá­nu a jejich rodin do ČR. Platí i pro nás, pane premiére, že „Wir schaffen das“? Mimochodem, kdyby se situace měla začít třeba jen trochu podobat té z let 2015–16, kdy se do Evropy dral milion utečenců, bude to logicky opět významné téma předvolebn­í kampaně. SPD Tomia Okamury je s plus minus 11 procenty na čtvrtém místě žebříčku pevnou součástí příští Poslanecké sněmovny. Páně Okamurovo sdělení, že nikoho z Afghánistá­nu nemáme přijímat, bude jistě bernou mincí nejen pro jeho dosavadní příznivce. Bude tentokrát zcela podstatné, která z menších politickýc­h formací překoná pětiprocen­tní práh nutný pro vstup do sněmovny. Podle obou průzkumů se zdá, že to bude KSČM. Ale kdo další? ČSSD, jež je trošičku pod pěti procenty, anebo Přísaha Roberta Šlachty, která je podle jedné z agentur na šesti procentech a podle druhé přes tři procenta? Přísahu si lze představit jako „B“tým hnutí ANO. Co se týče toho zbytku, bude záležet na Babišově odvaze, zdali by si vzal do vlády komunisty, sociální demokraty i Šlachtovu Přísahu. Jinak se ve sněmovně většiny nedopídí. Ledaže by Tea party způsobila v ODS ten posun, že by hodila stranou lidovce a topku a stranu pragmatick­y spojila s hnutím ANO.

Favoritem je hnutí ANO, leč pozor! Letní průzkumy jsou toliko letní průzkumy, o měsíc později se může ukázat být skutečnost poněkud jiná.

Mocní trpaslíci

Leč pozor! Letní průzkumy jsou toliko letní průzkumy a o měsíc později se může ukázat být skutečnost poněkud jiná. Favoritem je hnutí ANO, ale šanci mají dosud i obě koalice: Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráti se Starosty v zaměniteln­ém pořadí. Asi 20 procent potenciáln­ích voličů dosud neví, koho volit. Mnozí z nich se rozhodnou až v posledních čtyřiadvac­eti hodinách před volbou. I tentokrát nás čeká last minute swings neboli jev, že v posledních 72 hodinách před volbou dochází k významnému přeskupení volebních preferencí. Neboli finiš rozhodne, a ne odpovědi agenturám na to, jak by dopadly volby nyní čili v polovině srpna.

Andrej Babiš nejspíš volby vyhraje, ale bude-li moci svoje vítězství využít, záleží na malých stranách, jež se probojují do sněmovny. To je unikátní situace. Dosud tomu tak nikdy nebylo. Tušený favorit je znám, ale všechno ostatní je zatím ve hvězdách.

 ??  ?? PETR NOVÁČEK komentátor Českého rozhlasu
PETR NOVÁČEK komentátor Českého rozhlasu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia