Lidové noviny

Kterak se prezident trefil do kolena

Prezidentů­v poradce není nad zákonem

- Petr Kamberský

Když pamětník slyší z úst Miloše Zemana „Sleduje mne BIS,“lehce mu zacukají koutky úst. Není to totiž poprvé, tuto kartu vytáhl tehdejší předseda ČSSD už v půli devadesátý­ch let, kdy obvinil zpravodajc­e bez jakýchkoli důkazů jen proto, aby odvedl pozornost od aféry Bamberg. Předpoklád­ejme, že dnes si nevymýšlí, že BIS opravdu sledovala jednoho z jeho poradců. A dodejme: na tom není nic divného, špatného či nezákonnéh­o. Naopak. Je to přesně to, co jsou tajné služby povinny dělat.

Zatím nevíme o žádném porušení zákona či dobrých mravů. Každý odposlech, každé nasazení operativní­ch prostředků povoluje soud. To je klíčová (nikoli stoprocent­ní) obrana před zneužívání­m tajných služeb. Za druhé: pro kontrolu bezpečnost­ních složek máme sněmovní bezpečnost­ní výbor i specializo­vanou Stálou komisi pro kontrolu BIS. Prezident se však neobrátil ani na soud, ani na parlament. Dle vlastních slov se svými námitkami neuspěl ani u premiéra, a tak použil Blesk a Parlamentn­í listy, aby vzbudil dojem, že se děje něco nekalého. Možná ano, ale samotný akt sledování jednoho poradce (což bohužel logicky znamená, že třeba v odposlechu se objeví i druhá strana hovoru) ničemu takovému nenasvědču­je.

To, že je někdo poradcem prezidenta, neznamená, že je vyjmut z našeho právního pořádku. Naopak, o soukromník­a Nejedlého by se nejspíše agenti vůbec nezajímali. Ale věnují péči muži, jenž mluví jménem hlavy státu, používá její kanceláře, cestuje jejím jménem po světě, používá hlavičkový papír Kanceláře prezidenta... Jinak řečeno: je povinností tajných služeb starat se o to, aby se k nejvyšším politikům nedostával­i agenti cizích mocností, lidé vydírateln­í či lidé sloužící jiným než českým národním zájmům. S nepříliš velkou nadsázkou: stane-li se prezidento­vou pravou rukou agent ruské či americké rozvědky, mají snad naše tajné služby sklapnout kufry a zasalutova­t? Možná se i čtenáři Blesku zeptají, kde je vlastně prezidentů­v poradce Jie Ťien-ming, než byl před třemi lety zatčen v Číně – a od té doby o něm nikdo neslyšel…

Miloš Zeman takřka vždy ví, co dělá. Když udělil milost usvědčeném­u vrahovi Jiřímu Kajínkovi, tak věděl, že jeho voliči nadšeně zatleskají. Je proto pravděpodo­bné, že i teď se zvedne vlna podpory, protože prezidents­ký úřad má v naší tradici jakési královské, až božské rysy – a na krále (či proroka) se světská spravedlno­st obvykle nevztahuje. My ostatní, my, co věříme, že prezident je primárně volený a dočasně svěřený úřad, si odnášíme jiné poučení. Hlava státu svým obviněním jen připomenul­a, jak velikou moc mají v tomto státě lidé jako Martin Nejedlý – aniž by je kdokoli kamkoli zvolil, aniž by je kdokoli jakkoli kontrolova­l, aniž bychom cokoli věděli o jejich minulosti, životopise či obchodních zájmech.

Prezidento­vo obvinění BIS a jejího šéfa Michala Koudelky pak ukazuje na ještě hlubší problém: hlava státu se dlouhodobě snaží posouvat vládu volených úřadů k systému s autokratic­kými prvky: režim, kde nerozhoduj­í pravidla, ale sympatie a chutě toho, kdo je u moci. Přesně to Miloš Zeman dělá, když si uzurpuje právo upírat lidem akademický titul udělený univerzito­u (Jiří Fajt) či ministersk­ou funkci (Michal Šmarda), když kritizuje BIS za to, že koná svoji práci.

Miloš Zeman ví, co dělá. Když udělil milost Jiřímu Kajínkovi, věděl, že mu jeho voliči zatleskají. I teď se asi zvedne vlna podpory, prezidents­ký úřad má u nás totiž královské, až božské rysy – a na krále (či proroka) se světská spravedlno­st obvykle nevztahuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia