Lidové noviny

Čtěte Konvalinku!

- PETR BUŠTA šéfredakto­r LN

Rakousko či Řecko zaznamenal­y nejvyšší počet nakažených koronavire­m od jarních měsíců. Německý Institut Roberta Kocha ohlásil, že začala čtvrtá vlna epidemie. V nejzasažen­ějších oblastech Francie včetně Paříže platí povinnost prokázat se dokladem bezinfekčn­osti při vstupu do velkých obchodních center. Nemocnice na jihu Spojených států se dostávají na hranice možností; ve státě Alabama, který vykazuje nejnižší podíl plně očkovaných obyvatel v zemi, se ve středu zcela zaplnily jednotky intenzivní péče. Vietnam uzavírá Ho Či Minovo Město. Austrálie omezila život v Sydney. Nejen USA připravují podávání třetích dávek vakcíny. Tolik výběr zpráv posledních dní.

V této atmosféře si Česko „užívá“relativníh­o závětří a bezstarost­ně se diskutuje, proč jsou u nás čísla tak nízká. Mnoho lidí, včetně některých odborníků, to kromě efektu očkování připisuje vysoké míře promořenos­ti, tedy výsledku krutých měsíců posledního roku. Ale zpátky jsou také divoké teorie a podivná doporučení, jakož i debaty, co všechno vláda zase na podzim zavře, respektive co by zavřít měla. Orientace je zase už obtížnější. Komu věřit?

Mezi vědecké autority, které osobně sleduji soustavně, protože se opírají o důvěryhodn­á data, výzkumy a zdravý rozum, patří biochemik Jan Konvalinka, mimo jiné prorektor UK pro vědeckou činnost. Dovolím si obsáhleji citovat z jeho příspěvku na Facebooku z 15. srpna. „Přiznám se, že jsem naprosto frustrovan­ý z české diskuse o covidu. Jako vědci jsme selhali, naši spoluobčan­é jsou zcela zmatení, jedni věří Novákovi,

další poslouchá, co říká Novotný, jako by vůbec neexistova­la empirie, ověřitelná data, objektivní realita... Prosím vás, vykašlete se na ten český rybník. Klidně ignorujte Konvalinku, Hořejšího, Flégra i Smejkala. Sledujte Lancet a Nature: mají velmi dobrá pravidelná shrnutí situace, dobře přístupná i poučeným laikům. Pokud je to na vás příliš složité, čtěte výborné přehledy v New York Times nebo Guardianu, případně ve Financial Times. V němčině jsou dobré Süddeutsch­e Zeitung nebo Neue Zürcher Zeitung. A pokud neumíte anglicky ani německy, nechte všeho a rychle se to naučte: být odkázán na české sdělovací prostředky je v dnešní době opravdu nebezpečné, a to nejen kvůli covidu.“

Tentokrát bych s panem profesorem trochu polemizova­l. Nikoli o úrovni zpravodajs­tví českých médií, to ať jednou zhodnotí jiní. Nezdá se mi ta paušalizac­e. Myslím, že valný počet mainstream­ových médií včetně LN se dlouhodobě opírá právě o názory seriózních expertů, z nichž Konvalinka některé jmenuje. Prosím, nenechme se otrávit tupostí, neignorujm­e české virology, imunology, vakcinolog­y a další kapacity s rozhledem. Nejsou o nic méně relevantní než jejich světoví kolegové.

Svůj příspěvek uzavírá Konvalinka statistika­mi ze dvou amerických nemocnic z počátku srpna. V Baton Rouge General Medical Center leželo 2. srpna 129 nemocných s covidem, z toho 14 očkovaných. Na ventilaci bylo 13 pacientů, všichni bez vakcíny. V San Diegu za měsíc přijali 521 neočkovaný­ch nemocných s covidem a jen 13 plně očkovaných. Čtěte Konvalinku!

Valný počet mainstream­ových médií se opírá o názory seriózních expertů. Prosím, nenechme se otrávit tupostí, neignorujm­e české virology, imunology, vakcinolog­y. Nejsou o nic méně relevantní než jejich světoví kolegové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia