Lidové noviny

Poptávku po bytech táhnou investoři

- ROMAN ŠITNER

LN Čím to je, že se nabídka bytů stále zmenšuje?

Poptávka po bytech je už několik měsíců rekordní. Ženou ji zatím levné i dostupné hypotéky a také snaha zabezpečit se proti inflaci. Developeři ale na to nedokážou pružně reagovat. Kvůli zdlouhavým povolovací­m procesům se nedaří zvedat nabídku. Počet bytů, ze kterých si mohou lidé vybírat, proto klesá.

LN Takže developeři chtějí dostat na trh více bytů, ale trvá to?

Ano, podle našich analýz mají developeři jen v Praze v přípravě více než 120 tisíc bytů. Nedaří se je ale dostávat včas a v dostatečné­m počtu na trh. Povolit bytový dům trvá často i déle než deset let.

LN Kolik bytů chybí?

V Praze je podle odborných odhadů potřeba každý rok povolit a postavit okolo deseti tisíc nových bytů, dlouhodobě se jich ale reálně povoluje jen asi třetina z tohoto počtu. Nedostatek se tak každý rok zvětšuje. Podle našich propočtů již nyní v Praze chybí více než 20 tisíc bytů, a pokud se situace s povolování­m nezlepší, za deset let to může být už kolem sta tisíc bytů. Tedy bydlení pro zhruba čtvrt milionu lidí.

LN Nemůže nyní nabídku snižovat i to, že někteří developeři mohli narazit na růst cen materiálu a stavebních prací a teď nevědí, za jakou cenu jsou schopni byty dokončit?

Může se stát, že někteří především menší a méně zkušení developeři například nakoupili dráže pozemky s očekáváním, že při současném růstu cen nových bytů i tak vydělají, a teď jim kvůli růstu cen dalších vstupů ekonomika nevychází. Mohou tak odložit zahájení stavebních prací a vyčkat, jestli se ceny nezačnou vracet do normálu, případně se snažit projekt prodat. Ale určitě to není nějaký trend.

LN Růst cen materiálů tedy nemá na byty zásadní vliv?

Má, ale není to jen otázka posledních měsíců. Ceny materiálu výrazně rostou už několik let a je to jeden z hlavních důvodů růstu cen bydlení...

LN Jak silná je poptávka po bytech od investorů, kteří chtějí zhodnotit své peníze?

V poslední době je to hlavní důvod rostoucího zájmu o nemovitost­i. Jde o snahu uložit své prostředky do bezpečných aktiv a ochránit je tak před inflací v současné nejisté době.

LN Existuje šance, že se pro zájemce o koupi bytu situace v dohledné době zlepší?

Zatím nic nenasvědču­je tomu, že by se situace měla výrazněji měnit. Ještě několik let potrvá, než se projeví účinky nového stavebního zákona, od kterého si slibujeme, že by mohl výstavbu urychlit.

LN A nepomůže třeba to, že se aktuálně vydává více stavebních povolení?

Ta čísla vypadají skvěle jen na první pohled. V Praze se letos za první půl rok povolilo 2348 bytů v bytových domech, což je nejlepší výsledek za posledních pět let. Když si ale uvědomíme, že Praha potřebuje ročně deset tisíc nových bytů, mělo jich být povoleno za první půlrok 5000. Tedy dvojnásobe­k toho, kolik se opravdu povolilo.

LN Jak se projeví růst úroků hypoték?

Neočekávám­e, že by rostly takovým tempem, aby to mělo výraznější vliv.

LN Jaký vliv má na prodeje bytů propad Airbnb kvůli poklesu turistické­ho ruchu?

Poptávka po bytech za účelem jejich krátkodobé­ho pronájmu klesla velmi silně. Výrazný vliv na ceny to ale nemělo, v celkových prodejích to byla jen malá část bytů.

Horší by ale byla situace u nájmů. Podle odhadů se minimálně polovina bytů dříve pronajíman­ých přes Airbnb či jiné podobné platformy přesunula na trh dlouhodobý­ch pronájmů, což snížilo nájemné v metropoli. Kdyby k tomu nedošlo, nájmy by rostly jako dříve.

Za deset let může v české metropoli chybět bydlení až pro čtvrt milionu lidí. „V Praze je podle odborných odhadů potřeba každý rok povolit a postavit okolo deseti tisíc nových bytů, dlouhodobě se jich ale reálně povoluje jen asi třetina,“říká šéfanalyti­k developers­ké společnost­i Central Group Ondřej Šťastný.

LN Developeři občas říkají, že koronaviru­s a práce z domova, stejně jako výuka z domova nasměroval­y lidi k větším bytům. Že každý pokoj navíc se počítá... Vidíte to také tak?

Když se podíváme na čísla za celý pražský trh, podíly jednotlivý­ch dispozic bytů na prodejích jsou velmi podobné jako před rokem. Je ale pravda, že u našich posledních projektů jsme zaznamenal­i vyšší zájem o větší byty, které se prodaly mezi prvními.

LN Nemůže poptávku po větších bytech brzdit vysoká cena?

Do určité míry ano. Dostupnost bydlení u nás dlouhodobě klesá a jsme v tomto směru v regionu nejhorší. Na druhou stranu, jak ukazují i rychlé prodeje velkých bytů v našich posledních projektech, stále je i hodně lidí, pro které koupě většího bytu není problém.

LN Jaký vliv má na nedostatek bytů to, že lidé jsou více singles? Déle žijí sami, rozvádí se, méně spolubydlí...

Větší počet singl domácností znamená samozřejmě potřebu stavět více bytů. Nejedná se ale o trend, který by byl typický jen pro naši zemi. Podobně jsou na tom země všude po Evropě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia