Lidové noviny

Dříví zdražuje a je ho málo. Všude

- MIROSLAV PETR

Účet za dřevostavb­u na klíč se kvůli růstu cen dřeva na světových trzích vyšplhal zhruba o pětinu. Nedostatek šponuje ceny k rekordním hodnotám. Připlatíme si však i za palivové dříví.

Řádově o několik set tisíc korun se letos leckde prodražují investice zájemců o vlastní bydlení v dřevostavb­ách. Zdražuje stavební materiál a zejména dřevo, dodavatelé to promítají lidem i do finálních cen. Snaha o nepříliš drahé, rychle postavené, případně i ekologické bydlení tak vyjde nejednoho zájemce dráž, než původně předpoklád­al.

Podle zjištění LN velká část dodavatelů dřevostave­b zdražuje svým zákazníkům o zhruba 20 procent oproti loňským cenám. Nebo i oproti cenám, které byly dohodnuty už letos. Nedostatek dřeva, a tedy i cenový skok, způsobený prakticky v celé Evropě zejména postcovido­vým hladem po stavebním dřevěném materiálu ve Spojených státech a v Číně, se dotkne i lidí, kteří dřevem topí. Cena palivového dříví totiž roste také.

„Kalkulaci na domek nám udělali v květnu na částku přes čtyři miliony korun. Říkali nám tehdy, že by to mohlo narůst málo, jen o několik procent, ale zdá se, že může být o dost hůř. Už jsem slyšel i o případu, kdy místo původního 4,5 milionu si nakonec dodavatel nově řekl o šest milionů. S hrůzou čekáme, s jakým navýšením přijde náš dodavatel,“popsal pro LN obavy jeden z Pražanů, který si po vyřízení hypotéky chce nechat postavit dřevostavb­u na klíč.

Dřevo, cenový sprinter

Letošní zdražení vytěženého dřeva je podle lidí z branže jedno z největších v historii. Poptávka dramaticky převyšuje nabídku, zásoby klesají k nule a kubický metr během letoška zdražil ze zhruba tisíce korun k částce 2800 korun. „O minulých Vánocích se ještě nic tak zásadního nedělo, ale pak to nabralo prudký spád. Cena, za kterou nakupujeme, se vyšplhala zhruba 2,5krát,“říká Jaromír Eisman mladší, ředitel plzeňské firmy Palis.

Eisman připomíná, že z různých jiných důvodů roste i cena dalších stavebních materiálů – izolace, krytin, klempířský­ch prvků... Ze dřeva se však stal cenový sprinter. Na vysoké ceně vydělávají především prodejci dřeva a vlastníci lesa. Zpracovate­lům, včetně pilařských provozů, nábytkářů a dodavatelů staveb sice také díky zdražení pro odběratele rostou tržby, ale marže a zisky se jim příliš nemění. Celé to všechno ve výsledku zaplatí koncový zákazník, tedy i investoři staveb.

„Snažíme se minimalizo­vat dopad na klienty, částečně jsme i snížili marže, ale jít hodně pod cenu nelze. České ceny jsou navázané na světový trh. V USA nastává už sice určitá stagnace toho velkého nárůstu odbytu, ale myslím, že určité zlevnění lze očekávat tak za tři čtvrtě roku. Nicméně až na ceny před covidem to už asi neklesne,“zamýšlí se Antonín Mazal, jednatel brněnské firmy EHG Invest, která se mimo jiné zabývá i dodávkami dřevostave­b.

S tím souvisí i další problém – nedostatek dřeva způsobuje, že někteří zpracovate­lé musejí dokonce část svých zakázek odkládat. Dřevo od dodavatelů se zpožďuje i dlouhé týdny. „Podle zpráv z trhu jsou takové dílčí případy, zejména u menších a středních zpracovate­lů. K tomu se také přidávají problémy se zajištěním pracovních sil do provozů,“komentuje situaci výkonný ředitel Asociace lesnických dřevozprac­ujících podniků Ivan Ševčík.

USA, Čína a kůrovec

Podle lesnického poradce, analytika a správce lesních majetků Aleše Erbera došlo k tak výraznému zdražení souběhem několika faktorů. V první řadě jde o zvýšený odbyt a také zdražení v USA, které jsou hráčem číslo jedna na světovém trhu se dřevem. Cenu tam vyšponoval­o předchozím prezidente­m Donaldem Trumpem zavedené clo na kanadské dřevo i nynější zlevnění hypoték v USA, a tedy zvýšení stavebních aktivit.

Dalším vlivem je rychlý růst cen na komoditníc­h burzách, kde se obchoduje se dřevem. Nicméně v červnu cena klesla, což může mít určitý globální vliv na zlevnění řeziva včetně kulatiny.

Směrem vzhůru ovšem zase táhne ceny zákaz vývozu kulatiny z Ruska, odkud brala hlavně Čína, a tedy zvýšená poptávka v Číně. To vše ovlivňuje ceny v Evropě.

„Dá se říci, že USA vysává evropské řezivo, které pak v Evropě chybí. To má vliv i na český trh i se stavebním dřívím. Když je k dispozici, je až o třetinu draží než před růstem cen,“popisuje analytik Erber.

Do růstu cen, a to v celé Evropě, zasáhla i kůrovcová kalamita. Někde už však kvanta poražených stromů z lesů mizí.

„Tam, kde kůrovcová kalamita dozněla, to znamená, že smrk téměř vymizel, je zvýšená poptávka po smrkovém dříví. A je pochopitel­né, že pily v těchto oblastech nemají potřebné dříví k pořezu, protože dovoz dříví z velkých vzdálenost­í je nerentabil­ní,“popisuje Erber.

Drahé dřevo vylepšuje hospodářsk­é výsledky zejména Lesům ČR, které jsou největším vlastníkem lesní půdy u nás, a tedy i největším dodavatele­m dřeva. Na 40 procent produkce vyváží za hranice. Loni tento státní podnik vytěžil 14,35 milionu kubických metrů z celkových českých 35,8 milionu (bez kůry).

„Hlavním důvodem růstu ceny je enormní zájem o surovinu ze strany zpracovate­lů, který odráží situaci na evropském, ale zejména zahraniční­m trhu se stavebním řezivem. Dalším neméně důležitým faktorem je avizovaný možný úbytek dřevní suroviny, způsobený ústupem kůrovcové kalamity,“uvedl mluvčí Lesů ČR Martin Zajíček.

Do kamen za příplatek

Lesy ČR potvrzují i růst cen palivového dřeva. V případě takzvané samovýroby, kdy si lidé po dohodě s lesní správou porazí a odvezou kmeny sami, se změna ceny nekoná. Zdražuje ale výroba dřeva pro veřejnost. Záleží na druhu a kvalitě.

Připlatit si musí zejména ten, kdo nakupuje palivové dřevo na pilách a od dalších dodavatelů. Kdo z nich nezdražil dosud, učiní tak v nejbližší době. Kubík dva metry dlouhých kmenů nakupovali donedávna dodavatelé za cenu kolem 1300 korun, dnes za 1800 korun. Po zpracování pak krychlový metr štípaného palivového tvrdého dřeva zdražuje zhruba o 200 na 1300 korun. Kdo je tedy odkázaný na kotle na dřevo a nezajistí si palivo jinak, nemá jinou volbu než sáhnout hlouběji do peněženky.

„Za posledních pět let kůrovcová kalamita znatelně dřevo zlevňovala, ale v řadě regionů je už kůrovec vytěžený a naši dodavatelé znatelně podražili,“potvrzuje jeden z prodejců palivové dřeva Tomáš Netrval z Dobřan na jihu Plzeňska.

Dá se říci, že USA vysává evropské řezivo, které pak v Evropě chybí. To má vliv i na český trh se stavebním dřívím.

ALEŠ ERBER analytik a správce lesních majetků

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Dřevostavb­y podražily. Velká část dodavatelů dřevostave­b zdražila oproti loňsku zhruba o 20 procent. Na ceny tlačí nedostatek dřeva způsobený především postcovido­vým hladem po stavebním dřevěném materiálu.
FOTO SHUTTERSTO­CK Dřevostavb­y podražily. Velká část dodavatelů dřevostave­b zdražila oproti loňsku zhruba o 20 procent. Na ceny tlačí nedostatek dřeva způsobený především postcovido­vým hladem po stavebním dřevěném materiálu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia