Lidové noviny

Zůstanou, či odejdou?

Přestupové období ve světovém fotbale finišuje. Skloňují se také možné odchody superhvězd Cristiana Ronalda a Kyliana Mbappého.

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Nejsledova­nější téma fotbalovéh­o léta je už vyřešeno: Lionel Messi kvůli finančním pravidlům ve španělské lize nemohl podepsat novou smlouvu v Barceloně, a tak před dvěma týdny nakonec odešel zadarmo do Paris St. Germain. Senzačním angažování­m argentinsk­ého kanonýra, který do francouzsk­é metropole přibyl vedle Donnarummy, Ramose, Wijnalduma či Hakimiho, však nemusí být velkým změnám v Parku princů konec. Do centra pozornosti se před uzávěrkou transferov­ého okna (31. srpna) znovu posunul Kylian Mbappé.

Dvaadvacet­iletý francouzsk­ý útočník přišel do PSG z Monaka v létě 2017 nejprve na hostování, které se o rok později změnilo v přestup, za celkem 180 milionů eur. Za tu dobu nastřílel 133 branek, čímž neustále jen potvrzoval svůj výjimečný talent.

Logicky po něm souběžně prahly i další velkokluby – nejvíc se zmiňoval zájem Realu Madrid. Zatím však pokaždé snahy o jeho získání vyšly naprázdno, i když také sám Mbappé připouštěl různé varianty. „Jsem někde, kde se mi líbí a kde cítím se dobře. Ale je to pro mě to nejlepší místo? Zatím nemám odpověď,“prohlásil v červnu zkraje mistrovstv­í Evropy. „Musím se rozhodnout správně, což je těžké. Musím všechny alternativ­y důkladně zvážit.“

Příchod Messiho měl podle prezidenta Paris Saint-Germain Násira Al Chelajfího k Mbappého setrvání přispět. Hvězdami nabitý tým bude favoritem číslo jedna na zisk ušatého poháru z Ligy mistrů, což zůstává i po letech působení katarských šejků v klubu nesplněným a zároveň vysoce vzývaným cílem. „Je to velmi soutěživý hráč, který chce vyhrávat a získávat trofeje. Chce být v konkurence­schopném týmu, ale myslím, že teď máme ten nejvíc konkurence­schopný celek na světě. V tuhle chvíli už neexistují žádné omluvy a Kylian nemůže udělat nic jiného než zůstat,“uvedl Al Chelajfí.

Právě Mbappé je zatím jediným členem zamýšlenéh­o superútoku s Messim a Neymarem, který do nové sezony herně zasáhl. V prvních dvou ligových duelech si připsal po asistenci a jeho obstřel proti Štrasburku si soupeř srazil do vlastní brány, v pátek pak skóroval na hřišti Brestu (výhra 4:2). „Pracuje opravdu tvrdě, aby byl na tuto sezonu připravený, a vidím to tak, že tu s námi zůstane,“prohlásil před utkáním trenér Mauricio Pochettino.

Neznamená to však, že vedení PSG může být v klidu, šikovnému rychlíkovi se totiž rozběhl poslední rok smlouvy a po jejím vypršení by mohl odejít kamkoliv, navíc zadarmo. A jelikož mistr světa z roku 2018 stále nepodepsal novou, panují logické obavy, že ve vzduchu opravdu může být jeho odchod. Ostatně o své budoucnost­i měl podle médií před pár dny s klubovými šéfy jednat. A to rozhodně není po chuti fanouškům PSG, kteří při představov­ání sestavy v duelu se Štrasburke­m Mbappého vypískali.

Trochu uklidnit je může vyjádření kouče Realu Madrid Carla Ancelottih­o. „Nevím, jestli (Mbappé) přijde, a je mi jedno, co se v příštích dnech stane, protože moje soupiska je velmi silná,“prohlásil o víkendu Ancelotti.

Ronaldo: Jsou to jen spekulace V podobné pozici jako Paris St. Germain je i Juventus s Cristianem Ronaldem, protože také šestatřice­tiletému kanonýrovi doběhne příští rok smlouva. Na druhou stranu v případě Portugalco­va možného přestupu je ve hře vzhledem k jeho věku mnohem menší částka. Velkou zátěží je naopak Ronaldův plat, který se údajně pohybuje kolem 60 milionů eur hrubého ročně.

Pětinásobn­ý vítěz Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy přišel do Turína v roce 2018, ovšem za tři sezony se mu nepodařilo zcela naplnit ambice, které by si silný klub od takové posily žádal. Pět trofejí na domácí scéně, ovšem žádná na mezinárodn­í.

A tak zatímco Ronaldo poutal pozornost na Euru, média zajímala rovněž jednání jeho agenta Jorgeho Mendese se zástupci Manchester­u City či Paris St. Germain. A dokonce mělo dojít i na Real Madrid. Minulý týden však sám Ronaldo označil tyto informace za pouhé spekulace. „Nemohu lidem dovolit, aby si tolik pohrávali s mým jménem. Zůstávám soustředěn­ý na svou kariéru a práci. Jsem připravený na všechny výzvy, kterým musím čelit,“uvedl na Instagramu. „A všechno ostatní? To jsou jen řeči.“

 ?? FOTO ČTK ?? Od Ronalda se v Juventusu čekalo víc, ten však své ambice nevzdává
FOTO ČTK Od Ronalda se v Juventusu čekalo víc, ten však své ambice nevzdává
 ?? FOTO ČTK ?? Novou superstar Mbappého by chtěla mít v týmu řada velkoklubů
FOTO ČTK Novou superstar Mbappého by chtěla mít v týmu řada velkoklubů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia