Lidové noviny

Na finále Eura se nakazily tisíce lidí

-

Finále fotbalovéh­o mistrovstv­í Evropy v londýnském Wembley mimořádně přispělo k šíření koronaviru. Podle oficiálníc­h dat britských zdravotníc­h úřadů bylo na stadionu pravděpodo­bně infekčních 2295 lidí a dalších 3404 se tam podle všeho nakazilo.

Ve Wembley bylo 11. července na zápase mezi Anglií a Itálií zhruba 67 tisíc lidí, domácí tým prohrál duel o titul po penaltovém rozstřelu. „Euro byla mimořádná událost a není pravděpodo­bné, že na dalších akcích uvidíme podobný vliv na šíření covidu-19,“řekla Jenifer Smithová z vládní zdravotní agentury Public Health England (PHE). „Nicméně data ukazují, jak jednoduše se virus v případě blízkého kontaktu šíří, a mělo by to být varování při naší snaze vrátit se opatrně k normalitě.“

Další akce v Británii během čtyřměsíčn­ího testovacíh­o období vykázaly mnohem méně pozitivníc­h testů, čísla zhruba odpovídala celonárodn­ímu průměru. Například na Velké ceně formule 1 v Siverstone bylo během tří dnů 350 tisíc lidí a úřady v souvislost­i s akcí zjistily 585 případů nákazy, z nichž navíc 343 lidí bylo infekčních už v době závodu. Tenisový Wimbledon s 300 tisíci lidmi během dvou týdnů přinesl 881 případů.

„Ukázali jsme, že dokážeme uspořádat hromadné sportovní a kulturní akce bezpečně, ale je důležité, aby lidé zůstali opatrní, když se sdružují v zaplněném prostředí. Abychom mohli v zimě udržet fotbalovou sezonu, divadla a koncerty bezpečně s plnou kapacitou, vyzývám fanoušky sportu, hudby a kultury, ať se nechají očkovat,“uvedl britský ministr kultury Oliver Dowden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia