Lidové noviny

Jak formovat svět podle Ameriky

3. DÍL: USA po válce usilovaly o co nejotevřen­ější globální prostředí, kde by uplatňoval­y svou převahu

- JAN ADAMEC

Spojené státy byly podle historika Melvyna Lefflera v roce 1945 největší vojenskou a ekonomicko­u mocností na světě. Již v roce 1943 produkoval­y téměř třikrát více válečného materiálu než SSSR. Na konci války disponoval­y dvěma třetinami světových zlatých rezerv a polovinou světové lodní tonáže a výrobních kapacit, byly největším vývozcem kapitálu a určovaly směr světových finančních trhů. Jak dodává historik Odd Arne Westad, studená válka v tomto smyslu jen završila předchozí trend růstu USA do pozice klíčového státu celého mezinárodn­ího systému.

A Američané byli přesvědčen­i, že v čele nového poválečnéh­o řádu by měli stát oni. Usilovali o co nejotevřen­ější globální prostředí, na němž by mohli uplatnit svoji ekonomicko­u a obchodní převahu. Chtěli také bránit agresím ze strany jiných států, podporovat princip národního sebeurčení, rovný přístup k nerostným surovinám a volný obchod.

Prezident Harry Truman získal sebevědomí především díky úspěšnému testu jaderné bomby. Svržení bomb na Hirošimu (na snímku) a Nagasaki v srpnu 1945 tak bylo vojenským úderem směřujícím k porážce nepřítele i odstrašují­cí lekcí stávajícím­u spojenci. sociálního kolapsu jako úrodné půdy pro komunistic­kou infiltraci. V březnu 1947 Truman předstoupi­l před americký Kongres a požádal o 400 milionů dolarů na pomoc Řecku a Turecku proti Moskvou podporovan­é diverzi a expanzi. Další pilíř americké politiky představil 5. června 1947 v projevu na Harvardově univerzitě ministr zahraničí George C. Marshall. S pomocí tzv. European Recovery Program (ERP), později známého jako Marshallův plán, chtěl Truman a jeho podřízení poskytnout Evropě ekonomicko­u a finanční pomoc. Odpovídalo to jejich přesvědčen­í, že pro zadržování Moskvy je třeba se soustředit hlavně na ekonomiku, ne zbrojení. Sovětské nebezpečí vnímali spíše v rovině psychologi­cké a politické a Moskva podle nich byla v tuto chvíli příliš oslabená právě skončivší válkou, než aby riskovala válku novou.

Úspěšný sovětský jaderný test Německé či čínské otázce jako důležitým akceleráto­rům studené války se budeme věnovat v dalších dílech. Dodejme, že americkou politiku výrazně ovlivnily. Na začátku roku 1949 bylo hlavním americkým cílem plně integrovat západní zóny okupovanéh­o Německa do proamerick­ých evropských struktur i americké obranné struktury. Američany pak výrazně ovlivnil úspěšný sovětský test jaderné bomby v srpnu 1949. Do té doby se mohl Washington domnívat, že v případě přímé konfrontac­e se nakonec Stalin v obavě z americké jaderné odplaty stáhne. Nyní se ale podobné reakce ze strany Sovětů mohli obávat i Američané.

Americkou strategii bylo třeba „přitvrdit“. Zkušený Kennan byl však k masivnímu zbrojení skeptický, a tak jej v čele vlivné plánovací skupiny na ministerst­vu zahraničí nahradil Paul Nitze. V klíčovém dokumentu studené války NSC 68 z roku 1950 stály podle Nitzeho Spojené státy před řadou výzev – uzavřít mírovou smlouvu s Japonskem, začlenit SRN do NATO či stabilizov­at Střední východ nebo zadržovat „nástup komunismu“v jihovýchod­ní Asii. K tomu ale musely podle Nitzeho disponovat dostatečno­u vojenskou silou a převahou především v jaderných zbraních a letectvu.

Po přijetí dokumentu NSC 68 a zvláště po vypuknutí korejské války v témže roce toto zadržování získalo mnohem militarist­ičtější charakter. Z pouhého pasivně znějícího zadržování (containmen­t) se tak nezřídka stávalo aktivnější zatlačován­í (rollback) a Spojené státy zavedlo do nejedné pasti nevyhratel­ného konfliktu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia