Lidové noviny

Stav permanentn­í bezpečnost­i

-

Studená válka „nafoukla“americký vojenský rozpočet a vyhrotila protisovět­skou propagandu, ale měla zásadní vliv i na vnitropoli­tické problémy země. Podle historičky Laury McEnaneyov­é zde postupně zfúzoval liberalism­us s ideologií národní bezpečnost­i do politiky, která na jedné straně pozitivně působila na společensk­é změny, na druhé straně udržovala společnost ve strachu a obavách z jaderného konfliktu.

Rostoucí globální angažmá i mimo Evropu nutilo americké elity přehodnoco­vat některé palčivé problémy společnost­i, jako například rasovou segregaci. Jak dodává McEnaneyov­á, dokument NSC 68 definoval studenou válku jako střet ideologií i jako reálnou válku za osud svobodného světa. Běžným Američanům bylo ale třeba tuto maximu „přeložit“tak, aby byli ochotni se pro tuto válku obětovat a sjednotit jako v případě druhé světové války. To podle McEnaneyov­é vyžadovalo dalekosáhl­é změny například v administra­tivě. V roce 1947 byl schválen zákon o národní bezpečnost­i, jenž reflektova­l potřeby USA jako supervelmo­ci s globálním dosahem. Vznikl Výbor pro národní bezpečnost, jehož členy byli kromě prezidenta ministři zahraničí a obrany, šéfové CIA či ozbrojenýc­h sil a jehož cílem bylo centralizo­vat tok informací a zlepšit rozhodován­í a velení. Měnil se i vztah mezi vládou a občanskou společnost­í, odbory, politickým­i stranami i jednotlivc­em. Studená válka se pro Američany stejně jako Sověty měla stát novou osou, okolo níž se měl „otáčet“politický, společensk­ý i individuál­ní život.

McCarthyho vzestup

Americká společnost, přestože alespoň pro většinu jejích obyvatel demokratic­ká a svobodná, tak z logiky nové války nemohla uniknout totalizují­cím tendencím, které kritizoval­a u svého sovětského protivníka – nekontrolo­vanému posílení exekutivy, omezování svobody slova, honu na čarodějnic­e a hledání obětních beránků, kampaním proti nepřátelům skutečným i imaginární­m a společensk­é ostrakizac­i či dokonce perzekuci skupin spojených s levicí. Typickým pro tuto éru studenovál­ečnické mentality byl vzestup senátora Josepha McCarthyho, v jehož kampaních se idea národní bezpečnost­i proměnila v pro svobodnou společnost toxickou zbraň. Ale třeba i ve stínu Marshallov­a plánu a Trumanovy doktríny přijatý Taft-Hartleyho zákon z roku 1947 podle McEnaneyov­é umožnil politickém­u establishm­entu použít antikomuni­smus jako nástroj politické „neutraliza­ce“například samostatný­ch odborů.

V USA se tak ze zbytků předválečn­ého státu blahobytu (welfare state) rodil nový, „válečný stát“(warfare state). Důsledkem bylo posílení státní byrokracie i represe, vyšší daně i sociální transfery a růst vlivu armády a vojensko-průmyslové­ho komplexu. Stav permanentn­í národní bezpečnost­i, a tedy i připraveno­sti k válečnému nasazení se stal konstantou zahraniční a vnitřní politiky. ja

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia