Lidové noviny

Než to zakážou

-

pitomost, protože bůček nikdo nikomu nezakazuje. Poslouchal jsem oba moderátory a dával jim za pravdu. Špína, hnojomety, podprahové působení na nízké pudy.

Kdybych já byl volební stratég, zamířil bych na základní problém směřování celého našeho civilizačn­ího prostoru. Čtu teď Sedm zákonů od Miroslava Bárty a jím definované příznaky úpadku vidím všude kolem sebe: růst složitosti a smršťování komplexity, to je jeden z nich, mimořádně silně bije do očí. Inženýrský dirigismus opřený o ideologick­y vytčené cíle, to je hrozba mnohem vážnější než očekávaný nástup afghánskýc­h uprchlíků. Čekal bych od pravicové strany, a to je v první lize – zbytkově – jenom ODS, že takové téma zvedne, a dočkám se jen prohlášení pana Fialy, že Zelený úděl je něco, s čím se musíme smířit.

Nejsem volební stratég a pravděpodo­bně by jím nemohl být ani profesor Bárta. Ten shrne výsledek zkoumání civilizací za tisíce let do sedmi zákonů – a přece je to tlustá kniha. Volební stratég musí hledat jedno slovo. Takové, jaké každý pochopí.

A je to tady, našli ho Babišovi markeťáci. To slovo je zákaz. Vystihuje princip všeho, co se chystá.

Kdyby šlo o zákaz bůčku nebo utopenců, vem to čert. Ale už tu máme na obzoru zákaz spalovacíc­h motorů. Zákaz uhelných elektráren a tepláren. V Brně budou topit štěpkou. Ten, kdo to rozhodl, asi nikdy nebyl na chalupě, aby si v kamnech zkusil rozdíl mezi uhlím a dřevem. Zmrzlinová šarvátka vznikla, když si Piráti zakázali nanuky, protože jsou z mléka. Krávy jsou na čekačce zákazu.

Opravdu nemusím být ztroskotan­ec či chudobný penzista, abych se budoucnost­i založené na zákazech bál. Zákazy, to je velké téma, leželo na zemi a Babiš ho zvedl a pravděpodo­bně s ním vyhraje volby.

Pro něho samotného to ovšem může přinést víc komplikací než užitku. Téma je to příliš silné a dostane ho do konfliktu s Evropskou unií, s jejím aktuálním vedením a současnou politickou evropskou elitou. Disponuje výtečnými marketéry, ale chybí mu odvaha. Aby se pustil opravdu na plné pecky do boje se sílící kulturou zákazu, na to mu chybí gule.

ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia