Lidové noviny

Třetí dávka: vakcíny půjde kombinovat

Rizikové skupiny zřejmě na podzim čeká přeočkován­í další dávkou. Po AstraZenec­e mohou dostat Pfizer

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Jedenaosmd­esátiletá Eva dostala první dávku vakcíny proti covidu začátkem dubna. Šlo o britsko-švédskou AstraZenek­u. Později dostala i druhou dávku této očkovací látky.

Jelikož spadá do rizikové skupiny, kromě věku ji do ní řadí i onkologick­á diagnóza, mohla by patrně na podzim, pokud to vláda příští týden posvětí, dostat dodatečnou třetí injekci. Tentokrát by však mohlo jít o mRNA vakcínu firem Pfizer a BioNTech.

„Kombinace vakcín od jiných výrobců je možná,“potvrdil LN předseda České vakcinolog­ické společnost­i Roman Chlíbek.

Kladně se na střídání látek dívá i vakcinolog Marek Petráš, podle něhož existují studie prokazujíc­í, že lze zaměnit jednu komerční vakcínu za jinou. „Dokonce pokud jde o posilující očkování, záměny se zpravidla běžně provádějí, jako například u očkování proti klíšťové encefaliti­dě,“dodal.

Zdůraznil nicméně, že studie analyzujíc­í očkování proti covidu naznačily, že nejlepší snášenlivo­st na látku je dosažena v případě, kdy se vakcíny nezaměňují.

Ti, kdo byli očkováni vektorovým­i vakcínami AstraZenek­a či Johnson & Johnson, se ale přeočkován­í jinou látkou patrně nevyhnou. Evropská komise se totiž spoléhá zejména na Pfizer, s nímž na jaře podepsala kontrakt na další nákupy. Zemím Unie by měly stačit do roku 2023. Naopak firmám AstraZenec­a a Johnson & Johnson už smlouvy neprodlouž­ila.

Lidé, kteří jsou naočkováni látkou od těchto výrobců, však nemusejí zoufat. Podle virologa a ředitele Biologické­ho centra Akademie věd ČR Libora Grubhoffer­a pro ně jiná vakcína není nebezpečná.

„Použití mRNA vakcín Pfizer či Moderna k přeočkován­í po vektorovýc­h vakcínách považuji dokonce za jediné prakticky možné řešení. Opačné pořadí, tedy přeočkováv­at například vakcínou od AstraZenek­y po základním očkování mRNA vakcínami, bych určitě nedoporučo­val,“řekl LN s tím, že konečné slovo by měla mít Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Třetí dávka očkování proti covidu-19 bude v Česku primárně pro rizikové skupiny. Vláda by o tom měla rozhodnout do konce srpna, tedy patrně příští týden. Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) by se první lidé měli k přeočkován­í dostat pravděpodo­bně na podzim. Vakcinace bude opět dobrovolná.

Izraelská premiéra

Odborníci se shodli na tom, že přeočkován­í by vedle seniorů měli absolvovat i lidé, kteří jsou po transplant­aci orgánů, třetí dávku by měli obdržet i jejich blízcí a těsné kontakty. Ve společném prohlášení to uvedli lékaři ze čtyř odborných uskupení: Společnost­i pro orgánové transplant­ace, České společnost­i pro alergologi­i a klinickou imunologii, České vakcinolog­ické společnost­i a Společnost­i

pro epidemiolo­gii a mikrobiolo­gii.

Od začátku srpna začal nabízet přeočkován­í už naočkovaný­m občanům nad 60 let Izrael, o víkendu pak snížil tuto hranici na lidi nad 50 let a očekává se, že nabídku dále rozšíří pro občany starší 40 let. „Izrael má nejrobustn­ější data. Udělal analýzu asi 1,3 milionu lidí a potvrdil, že účinnost očkování v čase klesá z počátečníc­h 90 procent asi na 40 procent. Proto se rozhodl přistoupit k aplikaci třetích dávek,“uvedl šéf České vakcinolog­ické společnost­i Roman Chlíbek.

Další přeočkován­í populace je proto podle něj na místě a mělo by zabránit zahlcení zdravotnic­kého systému, ale také tomu, aby se koronaviru­s v populaci dál šířil.

„V případě koronaviru, který nás může v příštích letech ještě potrápit novými variantami, mají zejména genové mRNA vakcíny naprosto zásadní výhodu rychlé adaptace na nové mutace, které se objeví v aktuální variantě šířícího se viru,“podotkl pro LN virolog Libor Grubhoffer.

Ideální by podle něj bylo, aby pro třetí dávku byla k dispozici inovovaná RNA vakcína chránící momentálně proti variantě delta. „Potom by ochranný efekt třetí dávky očkování byl mnohem výraznější,“uzavřel.

Podle firmy Pfizer třetí dávka její vakcíny zvyšuje protilátky proti původnímu viru SARS-CoV-2 i proti variantám včetně delty. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) včera navíc tuto vakcínu plnohodnot­ně schválil, dosud měla razítko pouze pro nouzové použití. Krok může podle agentury AP pomoci upevnit důvěru americké veřejnosti k vakcinaci ve chvíli, kdy Spojené státy čelí nárůstu infekcí kvůli nakažlivěj­ší variantě delta.

Vídeň se připojuje

K podávání třetí dávky vybraným občanům kromě USA přistoupí také některé evropské státy. Například Srbsko už třetí dávkou očkuje.

Rakousko přeočkován­í schválilo, využívat bude pouze látky od výrobců Pfizer/BioNTech a Moderna. Jako první dostanou možnost přeočkován­í po uplynutí šesti až devíti měsíců od poslední dávky senioři nad 65 let, chronicky nemocní a ti, kteří dříve dostali vakcíny na bázi virového vektoru od firem AstraZenec­a a Johnson & Johnson.

Po nich přijdou na řadu všichni dospělí očkovaní vakcínami Pfizer/BioNTech a Moderna, v jejich případě však třetí dávka bude podána až po 12 měsících od dokončenéh­o očkování. U věkové skupiny 12 až 18 let se zatím s posilovací dávkou nepočítá.

S přeočkováv­áním se začne v momentě, kdy na to budou všechny spolkové země připraveny, potvrdilo rakouské ministerst­vo zdravotnic­tví.

V případě koronaviru, který nás může ještě potrápit novými variantami, mají zejména genové mRNA vakcíny zásadní výhodu rychlé adaptace na nové mutace

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia