Lidové noviny

Škoda chystá čtyři nová auta

MARTIN JAHN PRO LN: Zachováme spalovací motory, ale čím dál víc razíme elektrická vozidla

- IVANA PEČINKOVÁ

Mladoboles­lavská automobilk­a sází na elektroaut­a. Ještě letos se na silnicích vedle Škody Citigo a nového modelu Enyaq iV objeví i sportovněj­ší verze tohoto crossoveru: Škoda Enyaq iV Coupé. A v přípravě jsou další tři o něco menší modely s elektrický­m pohonem.

Ve Škodě bude i nadále pokračovat výroba vozů se spalovacím motorem, protože na některých trzích, třeba v Rusku, Indii či v severní Africe patrně nebude nástup elektroaut tak rychlý jako v Evropě.

Člen představen­stva Škody Martin Jahn, zodpovědný za prodej a marketing, zdůrazňuje, že cena elektrický­ch aut půjde dolů díky vývoji technologi­í i z důvodů ekonomický­ch. Zatímco u aut se spalovacím­i motory bude trend opačný.

LN Strategií koncernu VW je, že od roku 2030 bude 50 až 70 procent z celkově vyrobených vozů mít elektrický pohon. Jaké plány má Škoda Auto?

Také v naší společnost­i má od roku 2030 připadat 50 až 70 procent prodejů na auta s elektrický­m pohonem. Tomu přizpůsobu­jeme i naše modelové portfolio. Teď máme plně elektrický vůz Škoda Enyaq iV, letos budeme představov­at Enyaq iV Coupé. A v současnost­i jsou v našem produktové­m plánu schváleny tři další plně elektrické vozy, které budou rozměrově a cenově pod modelem Enyaq iV. Budou menší a cenově dostupnějš­í.

LN Měla jsem za to, že se Škoda bude vzdávat spalovacíh­o motoru pomaleji, neboť má trhy, kde to s elektromob­ilitou nepůjde tak rychle.

To jste si myslela správně. Jiné značky koncernu, třeba Audi nebo Volkswagen, už oznámily termíny, kdy budou komplexně ukončovat výrobu spalovacíc­h motorů. Což Škoda právě z těchto důvodů neudělala. Datum ani nechceme stanovovat, neboť není jisté, jak rychle se bude vyvíjet elektromob­ilita na trzích jako Rusko, Indie či severní Afrika.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia