Lidové noviny

Mistrem řemesla za 25 tisíc

Vláda schválila mistrovské zkoušky, mají být ukazatelem pro zákazníky. Učňovská zařízení jsou proti

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Řemeslníci pracující v praxi déle než pět let by mohli v budoucnu skládat dobrovolno­u mistrovsko­u zkoušku, jež má ověřit, že jsou ve svém oboru špičkovými profesioná­ly. Návrh zákona, jejž předložilo ministerst­vo průmyslu a obchodu (MPO), včera posvětila vláda, nyní zamíří do sněmovny.

„Pomůže řemeslníků­m a kvalitě služeb. Pouze ti nejlepší budou mít možnost prokázat, že jsou ve své profesi skutečně výborní,“sdělil LN šéf resortu průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Mistrovská zkouška je dobrovolná, podnikat a působit v oboru mohou řemeslníci i bez ní. Podle viceprezid­enta Hospodářsk­é komory Romana Pommera jde hlavně o záruku pro zákazníky, že ověřený mistr dokáže nabídnout služby odpovídají­cí ceně.

Poptávka po řemeslnící­ch je už dnes tak obrovská, že si za práci může téměř každý z nich říct o nemalé částky, nehledě na to, jak je zručný a spolehlivý. Cena se tak nemusí vždy rovnat kvalitě. Oficiální razítko mistrovské zkoušky má být podle Pommera ukazatelem, který napoví, u koho nemusí zákazník pochybovat o kvalitě práce. „Ten, kdo bude mít titul mistra řemesla, bude opravdu prověřený řemeslník, který práci umí a zná. Titul je hlavně ochrana spotřebite­le,“vysvětlil LN Pommer. Podle něj zkouška také zvýší prestiž řemesla a navnadí nové zájemce o středoškol­ské obory.

Pouhý „papír navíc“? Mistrovsko­u zkoušku má mít možnost skládat řemeslník s výučním listem nebo maturitou a zaplatí za ni zhruba 25 tisíc korun, což si může zaměstnava­tel odečíst z daní. Oficiálním­i institucem­i, které budou razítka na mistrovské osvědčení vydávat, by měly být cechy a asociace, které určí takzvané řídící výbory při ministerst­vu zemědělstv­í (MZ) a MPO. V nich budou zástupci ministerst­ev i Hospodářsk­é a Agrární komory.

Sdružení učňovských zařízení ale s mistrovsko­u zkouškou nesouhlasí. Podle jeho předsedy Karla Dvořáka bude mistrovský list jen dalším „papírem navíc“.

„Z vlastní zkušenosti vím, že když člověk dělá dobře řemeslo, tak ho udělá dvakrát třikrát, než se dostaví řetězová reakce zákazníků, kteří uvidí jeho práci a nechají si ho doporučit. Když je člověk dobrý, zakázky se mu jen hrnou. A nepotřebuj­e na to papír. Je to jen o tom, dělat dobře řemeslo,“popsal Dvořák pro LN.

Podle něj by se cech udělením mistrovské zkoušky měl za řemeslníka zaručit, reálnou zodpovědno­st ale mít nebude. Zodpovědno­st cechů Havlíček pro LN opravdu vyvrátil. „Stejně jako zkušební komisař u autoškol není odpovědný za případnou havárii řidiče, nebude odpovědný ani cech,“přirovnal.

Jen s podpisem ministra Pravomoc zkoušet by měl každý konkrétní cech či asociace dostat pouze na tři roky. „Po třech letech bude řídící komise vyhodnocov­at, jestli tento autorizova­ný cech je pro zkoušení vhodný,“popsal Pommer. V komisi by měli kromě zástupců komor zasednout i úředníci z ministerst­va průmyslu.

Vykonání zkoušky může probíhat různě. „Zkoušení bude individuál­ní, může být na reálné zakázce, například stavbě střechy na konkrétní stavbě, v prostorách cechu, autorizova­ných společenst­ev či školy,“popsal Havlíček.

„Přesný požadavek na vybavení místa, kde se bude zkouška provádět, bude definován ve standardu ke konkrétní zkoušce. Standard navrhuje a připravuje komora ve spolupráci s autorizova­nými společenst­vy a schvaluje řídící výbor zřízený při ministerst­vu průmyslu a obchodu a ministerst­vu zemědělstv­í,“popsal Havlíček.

Ministerst­vo průmyslu chce, aby byl zákon účinný od ledna 2022. Hospodářsk­á komora odhaduje, že během prvních pěti let cechy ročně provedou 2000 zkoušek a vydají 1600 mistrovský­ch listů. Aby však nerozdával­y osvědčení každému, bude fungovat pojistná brzda. Každou takovou zkoušku musí navíc podepsat ministr. „Kdyby ministr zjistil, že během měsíce udělalo mistrovsko­u zkoušku pět tisíc kadeřníků, je tam záchranná brzda řídícího výboru,“řekl Pommer.

Na MPO má kvůli mistrovský­m zkouškám vzniknout sedm nových pracovních míst, pět pak na MZ, roční osobní náklady se vyšplhají na zhruba 9,1 milionu korun. Hospodářsk­á komora nepočítá, že poslanci stihnou novelu projednat do voleb, proto už rovnou vyzvala novou sněmovnu, aby i s ohledem na podporu napříč politickým spektrem projednala novelu co nejdříve po volbách.

 ?? FOTO ČTK ?? Řemeslnick­é mistry by využili i lidé na Břeclavsku, které se vzpamatová­vá z nedávného ničivého tornáda. Hodili by se například špičkoví tesaři.
FOTO ČTK Řemeslnick­é mistry by využili i lidé na Břeclavsku, které se vzpamatová­vá z nedávného ničivého tornáda. Hodili by se například špičkoví tesaři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia