Lidové noviny

Kulhánek: Posilme vztahy s Izraelem

-

Úkolem české diplomacie je rozvíjet spojenectv­í s Izraelem včetně posilování diplomatic­ké přítomnost­i v Jeruzalémě. Při každoroční poradě s českými diplomaty to včera v Černínském paláci řekl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Odmítl „úplnou demontáž“česko-ruských vztahů, i když návrat k normálu podle něj bude trvat dlouho. Česko by se podle jeho slov mělo pokusit udržet obchodní nebo kulturní vztahy.

Vyjádřil se i k českému předsednic­tví EU, česká diplomacie dle něj bude v rámci svých priorit usilovat o silnou, odolnou a udržitelno­u Evropu.

Během zahájení celotýdenn­í porady českých velvyslanc­ů Kulhánek společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO) vyznamenal českého velvyslanc­e v Afghánistá­nu Jiřího Balouna za práci při evakuaci českých diplomatů i místních spolupraco­vníků z Kábulu. Předal mu nejvyšší resortní ocenění Za zásluhy o diplomacii.

Ministr se v projevu vyjádřil k nejdůležit­ějším oblastem, které českou diplomacii zaměstnáva­jí. Komentoval vývoj ve vztazích s Moskvou po vyhoštění ruských diplomatů kvůli zapojení jejích agentů do výbuchů ve Vrběticích. Kulhánek postup českých úřadů ocenil. „Zachovali jsme si čest státu, který ctí mezinárodn­í právo a zároveň nepostupuj­e hystericky,“řekl.

Záležitost podle něj nekončí, protože úkolem diplomatů je udržovat komunikaci i ve složitých dobách. I když návrat k normálním vztahům bude velmi dlouhý, nepovažuje za rozumné „výkřiky o úplné demontáži česko-ruských vztahů“.

Kulhánek se v projevu vrátil i k událostem v Afghánistá­nu. Výsledek dvacetilet­ého snažení spojenců podle něj nelze označit za úspěch, vyjádřil ale hrdost na práci vojáků a diplomatů. Dopady vývoje v zemi se podle něj projeví ve Střední Asii a na Blízkém východě, ovlivnit mohou i transatlan­tické vztahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia