Lidové noviny

Testy zdarma pro všechny trvají

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Měl to být další nástroj na podporu očkování. Pořád zbývá znatelné procento Čechů, kteří pro vakcínu nezašli – dvě dávky má v sobě 5,3 milionu lidí, proto ministersk­ý kabinet vyhlásil od září stopku na plošné bezplatné testování; propustku za kulturou, sportem či obědem v hospodě. Včera stejný kabinet své rozhodnutí zvrátil. Od září se nic měnit nebude. Testy zdarma pro každého zůstávávaj­í na neurčito.

Nabízí se podezření, že motivace pro daný krok byla politická, v první půlce října budou sněmovní volby, nevyplatí se štvát voliče, co vakcinaci odpírají, zvlášt když změna přišla tak záhy. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) revizi zdůvodnil relativně překotným a neblahým vývojem pandemie v cizině. V České republice křivky nových nákaz a hospitaliz­ací pospávají, prozatím vymknutím nehrozí. Na mapě Evropy lze ale podle ministra pozorovat, jak od západu přichází zhoršení.

„Celá západní Evropa má zhoršující se trend, před měsícem to bylo ve Španělsku, nyní už je zhoršená situace i u našich sousedů, v Německu a Rakousku. Institut Roberta Kocha v Německu dokonce v pátek vyhlásil čtvrtou vlnu. To musíme brát v potaz,“řekl Vojtěch.

Zrušení nařízení konzultova­lo ministerst­vo zdravotnic­tví s epidemiolo­gy a virology, za plošné hrazení testů ze zdravotníh­o pojištění se bila také opozice. Vojtěch vysvětlil, že teď není na místě dělat úpravy, protože by stát mohl „oslepnout“.

Část lidí by na test jednoduše nešla, když by si ho musela platit sama, a hrozilo by, že spousta případů nákazy unikne z radaru.

V republice by se tak mohla plíživě rozmoci čtvrtá vlna, aniž by si jí úřady zavčas všimly.

Záměr osekat úhrady vláda odložila na neurčito, bude záležet na vývoji pandemie. Experti obecně očekávají, že se po létě vyvrbí vícero případů. Nasčítá se podovolenk­ová sezona, začnou sychravé plískanice, v nichž se virům mnohem lépe daří.

Nadále tedy platí, že každý má nárok na čtyři antigenní a dva PCR testy zdarma měsíčně. Podle úplně původních úvah chtěla vláda zpoplatnit ozkoušení všem nad 12 let, minulý týden se usnesla, že bezplatný nárok se zachová lidem pod 18 let; těm, co čekají po první dávce na druhou; a pacientům, jimž očkování nedoporuči­l jejich ošetřující lékař. „Je pravda, že původním záměrem bylo podpořit očkování, ale nyní není na místě snižovat testovací kapacity,“dodal Vojtěch.

Kvůli podzimní hrozbě čtvrtého vzedmutí koronaviru se také počítá s plošným úvodním testováním dětí při návratu do škol. Všichni žáci základního a středního stupně dostanou štěteček do nosu, zásoby se nakoupily ze státního rozpočtu. Při nízké incidenci tím bude hon na covid mezi lavicemi skončený; pokud bude případů více, a to i regionálně, testování se zase zopakuje.

Prozatím se nepočítá s tím, že by se vrátila povinnost firem, aby svoje lidi proháněly anticovido­vým sítem. Řada zaměstnava­telů to dělá ze své vlastní vůle, aby si neohrožova­la plynulý provoz, plošné zavedení ale dle Vojtěcha neodpovídá síle koronaviru. Odborníci spočetli, že nástroj je efektivní, když je v zemi 75 případů na sto tisíc obyvatel týdně, v České republice se tato hodnota pohybuje aktuálně kolem dvanácti osob.

Jediný případ, kdy zaměstnanc­i musejí na test, se týká situací, kdy se vracejí z ciziny, kde panuje výrazné covidové riziko. To pak musí nadřízeném­u do pěti dnů ukázat negativní PCR osvědčení, nebo nemohou být vpuštěni na pracoviště. Seznam rizikových zemí každý pátek aktualizuj­e ministerst­vo zdravotnic­tví.

Vláda zrušila své nařízení z minulého týdne, podle nějž si test na covid měli platit lidé vyhýbající se očkování. Protože ze západu se šíří čtvrtá vlna pandemie.

 ?? FOTO MAFRA - PETR TOPIČ ?? Čtvrté vlny se bojí ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.
FOTO MAFRA - PETR TOPIČ Čtvrté vlny se bojí ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia