Lidové noviny

Vést EU? Chce to silnou vládu

Říká v rozhovoru pro LN velvyslank­yně České republiky při Evropské unii Edita Hrdá Edita Hrdá

- ISTVÁN LÉKO

LN V čem bude naše nadcházejí­cí předsednic­tví v roce 2022 jiné než to předchozí?

Změnil se svět a změnila se i Evropská unie. Řešíme jiné problémy než v roce 2009, čelíme jiným výzvám. A hlavně je nutné říci, že po Lisabonské smlouvě se EU změnila institucio­nálně, její fungování je jiné a jiná je i role předsednic­ké země. Všechny členské státy ale nadále k institutu předsednic­tví přistupují s velkým respektem. Naše předsednic­tví bude jiné i v tom, že to první, v roce 2009, bylo v prvním pololetí. To příští bude v pololetí druhém a v Bruselu se mu říká krátké předsednic­tví, protože dva letní měsíce vydají kvůli prázdninám jenom za jeden, ale před Vánocemi chtějí všichni všechno stihnout a dohnat. A právě pro předsednic­ké země bývá finiš v prosinci velmi náročný. Třetí rozdíl bude vnitropoli­tický. V závěru našeho předsednic­tví totiž už bude u nás probíhat kampaň před prezidents­kými volbami.

LN Volební kampaně ovlivňují předsednic­tví?

Tak jistě je to období, kdy mnohdy emoce vítězí nad klidnými řešeními a je větší poptávka po velkých gestech. Snem každé diplomacie je jít do předsednic­tví s vládou se silným mandátem, nejlépe ve třetím roce její existence uprostřed volebního mandátu. Ale tento ideál se naplní málokdy. Už nadcházejí­cí francouzsk­é předsednic­tví bude poznamenán­o tamními prezidents­kými volbami. A můžeme jenom doufat, že naše vláda, která vzejde z parlamentn­ích voleb, bude na svou roli vyplývajíc­í z předsednic­tví připravena včas.

LN Takže v říjnových volbách se rozhoduje také o tom, o čem bude české předsednic­tví?

Do jisté míry ano. Česká diplomacie a státní správa musí připravit všechno tak, aby předsednic­tví po organizačn­í stránce proběhlo, jak má. Ale o jeho prioritách rozhoduje politická reprezenta­ce do té míry, která přísluší předsednic­ké zemi.

LN Jak silná je pozice předsednic­ké země v této otázce?

Předsedají­cí stát může ovlivnit dlouhodobé směřování EU, to, jak je na ni pohlíženo, ale také její každodenní chod. Je to ale také jedna z věcí, které se po Lisabonské smlouvě změnily. Dříve předsednic­ké země prosazoval­y svá vlastní témata daleko více. V současnost­i lze říci, že každé předsednic­tví řeší témata dlouhodobá, u kterých se jakýkoli posun považuje za úspěch, témata střednědob­á, přesahujíc­í několik předsednic­tví, a témata aktuální, jež se objevují nenadále, buď jako příležitos­ti, nebo jako krize. Příkladem může být současná krize v Afghánistá­nu.

I naši portugalšt­í přátelé dlouho a pečlivě připravova­li priority svého předsednic­tví a realita je postavila do situace, kdy v jeho průběhu řešili hlavně vakcíny a očkování. Jako úspěšné si jejich předsednic­tví budeme pamatovat hlavně kvůli tomu, že se jim povedlo zavést covidpas, a tak uvolnit podmínky pro cestování.

LN Jakým způsobem je zabezpečen­a kontinuita mezi jednotlivý­mi předsednic­tvími?

Existuje tříčlenná skupina po sobě předsedají­cích zemí, které se vzájemně koordinují a připravují společný program na dobu jednoho a půl roku. Ten zahrnuje jejich společné priority, témata a hlavní otázky, kterými se bude Rada v průběhu 18 měsíců zabývat. Vychází z aktuálního dění v EU a také rozpracova­ných témat a bývá zveřejňová­n vždy těsně před předsednic­tvím první z těchto tří zemí. V našem případě se jedná o Francii, ČR a Švédsko. Představen bude v prosinci letošního roku. Na základě tohoto programu si pak každá ze tří zemí definuje svůj podrobnějš­í předsednic­ký program.

LN Jak změnila covidová doba témata politickýc­h diskusí v Bruselu a jak ovlivní naše předsedání?

Pevně doufáme, že budeme předsedat již v době postcovido­vé. Myslím si, že pandemie otevřela debatu v mnoha směrech. Přinesla nový pohled na mnoho témat, například na internetov­ou bezpečnost. Nejzajímav­ější názory se začaly odvíjet na téma evropské soběstačno­sti, která je označována jako strategick­á autonomie. Diskuse v této oblasti má hodně zákoutí, protože se tam potkává hodně národních i nadnárodní­ch zájmů. A spor je o to, zda tato autonomie má v sobě nést i ducha určitého protekcion­ismu, anebo – jak říkají některé think tanky – že je to záležitost více bezpečnost­ní.

Faktem prostě je, že nikomu nepřipadá normální, aby Evropa v krizové situaci neměla dostatek základního zdravotnic­kého materiálu a neměla ani připraveno­u kapacitu na jeho výrobu.

LN Chystají se v Evropské unii na základě toho nějaké kroky v oblasti zdravotnic­tví?

Je zajímavé, kolik lidí očekávalo nějaký koordinova­ný přístup EU ve věci pandemie bez toho, že by věděli, že v oblasti zdravotnic­tví EU nemá téměř žádné kompetence. Myslím si však, že neselhaly mechanismy krizového řízení EU, a i společný postup při vakcinaci se ve finále ukázal jako velmi

Významná česká diplomatka se narodila v roce 1963 v Praze. Vystudoval­a fakulty obchodní a řízení Vysoké školy ekonomické v Praze a po jejich absolvován­í pracovala jako překladate­lka a tlumočnice německého a španělskéh­o jazyka.

Studovala na diplomatic­ké akademii nejprve v Madridu a potom ve Vídni. V roce 1992 nastoupila na Ministerst­vo zahraniční­ch věcí. Od roku 1994 vedla odbor Latinské Ameriky a od roku 1996 odbor Střední Evropy. Od roku 1999 do roku 2003 byla českou velvyslank­yní v Argentině a Paraguayi.

V letech 2011 až 2015 působila v New Yorku jako velvyslank­yně České republiky při OSN, poté pět let zastávala funkci vrchní ředitelky Evropské služby pro vnější činnost pro Ameriky. V říjnu 2020 se stala stálou představit­elkou České republiky při Evropské unii.

úspěšný. Teď lze očekávat, že se naváže na některé projekty takzvané Zdravotnic­ké unie, a jak si myslí i naši experti, mohlo by to přinést velké zrychlení v oblasti výzkumu a aplikace moderních léčebných postupů.

LN Jaká další témata se rýsují pro naše předsednic­tví?

Jako podstatná jsou vnímána hospodářsk­á obnova po pandemii, zejména zelená a digitální agenda, problemati­ka posílení jednotného trhu a konkurence­schopnosti, roste i význam vědy a výzkumu, nových technologi­í. Na důležitost­i získává i již zmíněná problemati­ka migrace a i bezpečnost. V oblasti zahraniční politiky jsou to zejména transatlan­tické vztahy, sousedská politika a vztahy se strategick­ými partnery. Doufáme, že bude možno zorganizov­at alespoň jeden velký summit v Praze. V České republice se uskuteční řada neformální­ch setkání ministrů, ale i neformální­ch pracovních zasedání na nižší úrovni, některé z nich bychom rádi vzali do regionů.

LN Jak hodnotíte začátek svého působení ve funkci ve vztahu k předsednic­tví?

Určitě se odvedlo hodně práce jak po organizačn­í, tak i obsahové stránce, a to jak na ministerst­vu zahraničí ČR, tak i na Úřadu vlády ČR a na jednotlivý­ch resortech. A jasně již vypadá i personální zabezpečen­í. Jsem ráda, že jsme se rozhodli v rámci příprav dát šanci i mladým lidem, aby se mohli na našem předsednic­tví podílet formou stáží. Zájem je obrovský. A já osobně jsem velmi potěšena, jak jsou adepti výborně připraveni. Je vidět, že naše vysoké školy, které se zabývají evropskými agendami, udělaly za poslední léta obrovský kus práce.

LN Jaké požadavky, očekávání či pozici máme v souvislost­i s probíhajíc­í konferencí o budoucnost­i EU? Chceme víc integrace, či méně?

Zahájení konference o budoucnost­i EU je jedním z úspěchů portugalsk­ého předsednic­tví, příležitos­t oslovit široké vrstvy občanů. V nastávajíc­ích měsících budou probíhat kulaté stoly a budou se shromažďov­at názory občanů a institucí na to, jakým směrem se má EU ubírat. Mělo by se tedy jednat o představy a přání lidí. Na jejich základě teprve budou nadefinová­ny návrhy, o kterých se bude diskutovat. Očekává se, že k prvnímu vyhodnocen­í výsledků dojde už za francouzsk­ého předsednic­tví a na nás bude, jak se celý proces během našeho předsednic­tví začne naplňovat.

LN Jak se od poslední velké migrační vlny z roku 2015 pokročilo v opatřeních proti další migraci do EU?

Myslím, že za ta léta jsme již pochopili, co funguje a co ne, a jsou vedeny velmi seriózní debaty na toto téma. Dochází k posilování Frontexu, připravuje se návrh na revizi schengensk­ého hraničního kodexu a současný vývoj nás staví do situace, kdy spolupráce s třetími zeměmi nabývá velmi rychle na aktuálnost­i a existuje na ní shoda.

LN Jaká jsou očekávání ohledně možných změn v německé zahraniční politice po tamních parlamentn­ích volbách?

S odhadem výsledku německých voleb bych byla velmi opatrná, aby nám nepřinesly ještě větší překvapení než ty naše. Každopádně německá politika není zelená nebo zelenější podle výsledku jedněch voleb. Německá politická scéna dlouhodobě mnohem více akcentuje zelená témata, protože v tamním veřejném mínění je po tom poptávka.

LN Jak moc bude chybět kancléřka Angela Merkelová a její schopnost dohodnout na unijních summitech kompromisy?

Svět si zvyká, že mu začínají chybět opravdoví političtí lídři. A v tomto kontextu bude Angela Merkelová chybět hodně. Nicméně, vzpomeňme si, že když nastupoval­a, mnoho odborníků tvrdilo, že nikdy nedokáže nahradit kancléře sjednotite­le Helmuta Kohla. Angela Merkelová však s velkou dávkou svého politickéh­o talentu, ale i svou obrovskou pílí přinesla do německé a do evropské politiky velkou kvalitu. Takže nám nezbývá než doufat, že se najde někdo, kdo se jí alespoň pokusí napodobit. Každopádně příští německá kancléřka nebo kancléř bude začínat v jejím politickém stínu.

LN Jak to vypadá s chystaným mechanisme­m, který má v budoucnu vázat čerpání unijních peněz i prostředků z Fondu obnovy EU na dodržování právního státu?

Ochrana právního státu je čím dál tím významnějš­ím tématem a na podzim se chystají dvě poměrně důležité diskuse ministrů. Na rozsudek soudu a na stanovisko Evropské komise si musíme počkat.

LN Jak vnímáte z Bruselu rostoucí názorové rozdíly mezi zeměmi ze západní a střední a východní Evropy? Je to skutečně tak žhavé, jak se občas píše?

Evropská unie letos přišla o jednoho svého velmi významného člena, což vyvolalo jistý druh nerovnováh­y nejen mezi velkými a malými zeměmi, ale i mezi zeměmi více či méně liberálně orientovan­ým, průmyslový­mi či spíše agrárními, ale i zeměmi východu a západu. Česká republika odchodem Velké Británie přišla v mnoha ohledech o podobně smýšlející­ho partnera. V průběhu dalších měsíců musí nutně dojít k vybalancov­ání některých pozic. Celkový obraz se může zdát dramatický i tím, že většina lídrů ztratila zájem o úspěchy na evropském jevišti a většinu svých výkonů adresuje domácímu publiku. Nicméně stále je zřejmé, že v závažných věcech mají členské státy velkou vůli najít konsensus.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Svět si zvyká, že začínají chybět opravdoví političtí lídři, říká Edita Hrdá. „V tomto kontextu bude hodně chybět Angela Merkelová. Nicméně si vzpomeňme, že když nastupoval­a, mnoho odborníků tvrdilo, že nedokáže nahradit Helmuta Kohla. Merkelová však přinesla do německé a do evropské politiky velkou kvalitu,“dodává velvyslank­yně při EU.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Svět si zvyká, že začínají chybět opravdoví političtí lídři, říká Edita Hrdá. „V tomto kontextu bude hodně chybět Angela Merkelová. Nicméně si vzpomeňme, že když nastupoval­a, mnoho odborníků tvrdilo, že nedokáže nahradit Helmuta Kohla. Merkelová však přinesla do německé a do evropské politiky velkou kvalitu,“dodává velvyslank­yně při EU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia