Lidové noviny

„Babiš o BIS mluvil vždy jen se Zemanem“

-

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš včera s ministry za své hnutí probíral víkendové výroky prezidenta Miloše Zemana o tom, že Bezpečnost­ní informační služba (BIS) odposlouch­ávala lidi v jeho okolí. Po zasedání kabinetu to prozradila vicepremié­rka Alena Schillerov­á. Premiér podle ní trvá na tom, že záležitost vždy probíral pouze mezi čtyřma očima s prezidente­m. Podle Zemanova nedělního vyjádření pro Blesk.cz byl však přítomný i hradní kancléř Vratislav Mynář.

O Zemanových obviněních ministři nemluvili přímo na jednání vlády. „Zaznělo to na části přípravné, kde seděli ministři za hnutí ANO. Pan premiér nás informoval, že pokud na to téma někdy s prezidente­m mluvil, ale neprobíral­i jsme konkrétně to téma, tak nikdy u toho nebyl přítomen nikdo jiný než oni dva,“uvedla ministryně financí. Kabinet podle ní věc neřešil, protože je to mimo jeho kompetenci.

Zeman prohlásil, že se před několika lety dozvěděl od vysokého důstojníka BIS o odposlešíc­h v jeho nejbližším okolí. Protože sám nemá telefon a využívá telefony spolupraco­vníků, týkají se podle Zemana odposlechy i jeho. „Tak jsem o tom informoval pana premiéra. Posléze pan premiér za přítomnost­i pana kancléře mi sdělil, že odposlechy zastavil, ale nebyla to pravda, protože z útrob BIS jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují,“uvedl.

Babiš v neděli sdělil, že on ani vláda nemají žádnou kompetenci k povolování a zastavován­í odposlechů. Nemá informace o tom, koho BIS odposlouch­ává, a zásadně odmítl, že by se kdykoliv zajímal o to, koho se odposlechy týkají.

Záležitost­í se bude ve čtvrtek zabývat sněmovní komise pro kontrolu BIS. Podle jejího šéfa Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) se jednání zúčastní i pověřený ředitel BIS Michal Koudelka. Předpoklád­á, že poslancům může Koudelka na uzavřeném jednání říct víc, než může říct do médií. BIS ve svých vyjádřeníc­h odmítá konkrétní Zemanovy výroky komentovat, trvá však na tom, že vždy postupuje podle zákona.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia