Lidové noviny

Tchaj-wan začal očkovat vlastní vakcínou

- ROBERT SCHUSTER

Tchaj-wan se včera stal dalším státem světa, který začal své občany očkovat vlastní vakcínou proti koronaviru.

Mezi prvními, kteří ji dostali, byla i prezidentk­a země . Vakcínu vyvinula místní firma Medigen ve spolupráci s americkým Národním zdravotnic­kým ústavem (NHI). To by jí mohlo časem otevřít i cestu na americký trh. „Pokud jde o vzájemné schválení látky, počkáme, až budeme mít čísla o její účinnosti, a pak budeme s Američany jednat,“poodhalil plány ministr zdravotnic­tví Čchen Š-čchun.

Vakcína má zatím jen nouzové schválení na základě dvou uzavřených klinických studií. Třetí právě ještě probíhá v Paraguayi. Tchajwansk­á očkovací látka pracuje na bázi bílkovin. Tím se liší od dosud nejběžněji používanýc­h výrobků od firem Pfizer/BioNTech a Moderna, jež pracují na principu mRNA, i od vektorovýc­h preparátů, mezi něž patří Sputnik V, výrobky od AstraZenec­y nebo firmy Johnson & Johnson.

Cíl: 50 milionů dávek ročně Tím by měl Medigen vykazovat podobné vlastnosti jako americký preparát Novavax, o který se zajímá i Evropská unie. Teprve začátkem srpna se však Evropská komise dohodla na nákupu 200 milionů dávek od Novavaxu v očekávání, že by mohly být účinné vůči koronaviro­vým mutacím.

Firma Medigen chce do konce roku vyrobit pět milionů dávek, cílem je však produkce 50 milionů dávek vakcíny ročně.

Tchajwansk­á vláda avizovala, že bude podávání domovské vakcíny bedlivě monitorova­t. Její výrobce bude muset podávat úřadu pro kontrolu kvality potravin a léčiv každý měsíc pravidelné zprávy. Nejpozději ke konci roku má předložit i obsáhlou zprávu o její reálné účinnosti.

Na ostrově se začalo s očkováním proti koronaviru teprve v dubnu, hlavně preparáty od AstraZenec­y a Moderny. Obě dávky dosud obdrželo asi pět procent obyvatel, aspoň první aplikaci má za sebou zhruba 40 procent občanů.

Vakcína pro každého zájemce Na první týden, kdy se bude podávat místní očkovací látka, se již registrova­lo 700 tisíc lidí. Obě dávky vakcíny budou podávány s odstupem 28 dní. V souvislost­i s jejím používáním zrušila vláda přednostní právo pro určité skupiny obyvatel, aby se novou vakcínou nechalo naočkovat co nejvíc lidí.

Během uplynulého roku, kdy postihla celý svět pandemie, dokázaly úřady na Tchaj-wanu dostat místní ohniska nákazy rychle a efektivně pod kontrolu. Bylo to díky důslednému sledování nakažených, dodržování domácí karantény bylo sledováno prostředni­ctvím dat z GPS.

Na jaře nicméně došlo na Tchaj-wanu k prudkému nárůstu počtu infikovaný­ch. Tehdy byl v zemi s 23 miliony obyvatel k dispozici pouze milion vakcín. Dodávky dalších očkovacích látek, mimo jiné od BioNTech, se totiž zdržely. Prezidentk­a Cchaj tehdy vinila komunistic­kou Čínu, že stojí za obstrukcem­i s dodávkami vakcín. Vláda v Pekingu totiž považuje Tchaj-wan za „nedílnou“součást svého území. Vyvíjí proto na celém světě značné diplomatic­ké úsilí i tlak, aby nikdo s vládou v Tchaj-peji neudržoval přímé kontakty na vládní úrovni.

Řada států ovšem následně poskytla Tchaj-wanu vakcíny, mezi nimi Spojené státy, Japonsko nebo třeba i Litva.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Prezidents­ký příklad. Mezi prvními, kdo se nechali naočkovat novou tchajwansk­ou vakcínou proti covidu, byla i prezidentk­a země Cchaj Jing-wen.
FOTO ČTK/AP Prezidents­ký příklad. Mezi prvními, kdo se nechali naočkovat novou tchajwansk­ou vakcínou proti covidu, byla i prezidentk­a země Cchaj Jing-wen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia