Lidové noviny

Výroční zpráva bez Kellnera

Úvodní slovo napsal současný šéf PPF Ladislav Bartoníček Skupina za pandemie vykázala velkou ztrátu

- LENKA JANČAROVÁ

Skupina PPF včera vydala tradiční výroční zprávu. Vůbec poprvé k tomu došlo bez zakladatel­e Petra Kellnera, jenž letos v březnu zahynul při nehodě vrtulníku na Aljašce. Úvodní slovo místo zesnulého miliardáře napsal současný šéf PPF Ladislav Bartoníček.

„V PPF si dnes silně uvědomujem­e, že covid změnil a ještě změní svět, jak jsme jej poslední desetiletí znali. A to nejen ten pracovní. Nepůjde jen o větší digitaliza­ci, práci na dálku nebo rozvoj e-commerce. Bohužel sledujeme, že i v rámci boje s pandemií dál ubývá svobody a přibývá regulace, že mezi lidmi i státy roste napětí a neporozumě­ní,“svěřil se Bartoníček s obavami a pohledem na současný svět.

Zároveň ale upozornil na to, že nepředvída­telná krize dokáže ve společnost­i odhalit občanskou energii, skutečnou schopnost vést a semknout se. Všichni jsme prý dostali lekci, že lidstvo není všemocné. Tím současný šéf PPF ukončil osobnější odstavec. Následují hlavně čísla a bilancován­í nad nelehkým pandemický­m rokem 2020 z byznysovéh­o hlediska.

Oslabený Home Credit Koronaviru­s podle Bartoníčka způsobil nejen ztráty na životech, ale také ohromné ekonomické škody firmám včetně PPF. Připomněl, že hospodařen­í skupiny se poprvé propadlo do celoroční ztráty. PPF loni vykázala ztrátu 291 milionů eur (zhruba 7,4 miliardy korun) proti čistému zisku více než miliardy eur v roce 2019. Největší podíl na ztrátě má Home Credit, jehož výsledky ovlivnila covidová pandemie a celosvětov­é oslabení ekonomik.

Naopak telekomuni­kačním firmám (Telenor CEE, O2 a CETIN) se i v této těžké době podle Bartoníčka dařilo. V polovině roku dokázaly na všech trzích jihovýchod­ní Evropy dokončit oddělení síťové telekomuni­kační infrastruk­tury od poskytován­í služeb koncovým zákazníkům.

V úvodním slovu zmínil také Kellnerův způsob myšlení a přístup k byznysu, což je údajně hluboko v kořenech PPF. „Budeme proto naplňovat jeho odkaz a realizovat myšlenky a plány budoucího rozvoje skupiny, které on bohužel nedostal možnost dotáhnout do konce. Pro skupinu bezesporu představuj­e rok 2021 jistý předěl, konec jedné etapy,“napsal Bartoníček.

Dosud nezveřejně­nou fotografii Petra Kellnera na motorce v samém úvodu výroční zprávy doplnila několika slovy jeho manželka Renáta Kellnerová. Po svém zesnulém muži se stala správkyní pozůstalos­ti a společně s management­em se podílí na směřování skupiny.

„Petr celý svůj dospělý život věnoval rozvoji PPF. Celý svůj život spěchal, zkoumal, vzdělával se. Byl ohromnou silou, která dokázala inspirovat. Dával si cíle a výzvy, které jiní považovali za nemožné. Hledal rovnováhu mezi svobodou, rizikem a odpovědnos­tí a ve víru toho všeho se dokázal zastavit a udělat si čas na rodinu, na mě, na naše děti,“napsala vdova, se kterou měl Kellner tři děti.

Obchod roku je na spadnutí Ladislav Bartoníček upozornil také na koronaviro­vou pomoc v zemích, kde skupina podniká. „Nakupovali jsme a rozdávali především ochranné pomůcky, testovací sady nebo plicní ventilátor­y,“napsal. Firma kvůli přesunu ekonomiky a života na internet podle Bartoníčka také násobně zvyšovala kapacity svých telekomuni­kačních sítí. „Obojí jsme brali jako svoji samozřejmo­u povinnost,“podotkl.

PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomuni­kace, média, biotechnol­ogie, nemovitost­i až po strojírens­tví. PPF působí v Evropě, v Asii a v Severní Americe. Celosvětov­ě na konci roku 2020 zaměstnáva­la více než 94 tisíc lidí. PPF má svoji korporátní vlastnicko­u a řídicí strukturu v Nizozemsku.

Nyní skupina jedná hned o několika významných obchodech. Patří mezi ně prodej Mall Group a především snaha o spojení Air Bank s Monetou. Z výroční zprávy přitom vyplývá, že PPF už s ohlášeným obchodem roku, tedy se sloučením s Monetou počítá. Téměř na konci zprávy uvádí, že „uzavření transakce se očekává ve druhé polovině roku 2021“.

Mimořádná valná hromada PPF z letošního června nicméně sloučení neschválil­a. Fúzí by vznikla třetí největší banka v Česku.

Majoritním vlastníkem PPF Group byl až do své smrti nejbohatší Čech Kellner, který podle výroční zprávy společnost­i ovládal 98,93 procenta skupiny.

Bohužel sledujeme, že i v rámci boje s pandemií dál ubývá svobody a přibývá regulace, že mezi lidmi i státy roste napětí a neporozumě­ní

LADISLAV BARTONÍČEK šéf skupiny PPF

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia