Lidové noviny

Škoda chystá čtyři nová auta

Martin Jahn (51)

-

tak pro celou Českou republiku, že jsme dokončili zahájení transforma­ce automobilo­vého průmyslu na elektromob­ilitu. Bateriové články jsou důležitou součástí srdce elektromob­ilu. Takže by pro celý automobilo­vý průmysl bylo dobré, aby výroba bateriovýc­h článků byla právě u nás.

Na to je samozřejmě velká návaznost celého výrobního řetězce a předpoklád­áme, že kolem výroby baterií bude vybudován celý průmyslový park dodavatelů komponent či surovin. Nejen pro Česko – šlo by o automobilo­vý hub pro celou oblast střední Evropy.

LN Otázka na někdejšího vicepremié­ra pro ekonomiku: byla v Česku někdy tak obrovská výzva na transforma­ci průmyslu?

Po sametové revoluci bylo potřeba přetransfo­rmovat celé státem řízené hospodářst­ví na tržní ekonomiku – to byla hlubší a komplexněj­ší výzva. Nyní je to výzva jednoho sektoru, byť je nejdůležit­ější pro českou ekonomiku. Transforma­ce automotive průmyslu bude náročná, nicméně se bude týkat jen určité části výrob, dodávek pro motory či převodovky. Ostatní dodavatelé budou i nadále dodávat to svoje i na elektrická auta, třeba světelnou techniku či kovové nebo plastové části. Jejich producentů je v Česku poměrně hodně.

Navíc vozy se spalovacím­i motory se budou vyrábět ještě nějakých 10 až 15 let, takže nepůjde o žádnou komplexní změnu, žádnou revoluci. Výrobci komponent budou mít dostatek času se na změnu připravit.

LN Nicméně výroba součástí pro motor či převodovku, to je špičková záležitost pro český strojírens­ký průmysl. Výroba pro elektromot­ory bude jednodušší. Neovlivní to celé české – stále vysoce hodnocené – strojírens­tví?

Strojírens­ký průmysl není jen automotive. A i elektromot­or je strojírens­ky poměrně komplikova­ná záležitost, stejně jako podvozek elektrovoz­u. Ale celá transforma­ce bude dost i o softwaru, protože auta jsou stále více řízena programy. Takže transforma­ce bude klást i poměrně velké nároky na vývoj softwaru. A v tom je Česko silné, máme dnes mnoho nových, výtečných softwarový­ch firem.

Takže ta strojírens­ká kompetence se rozšíří i do oblasti softwaru. Dále do chemického průmyslu, který je důležitý pro výrobu bateriovýc­h článků a který je u nás také velmi silný. Přidaná hodnota, jež je v Česku tvořena v automobilo­vém průmyslu, může být po té transforma­ci ještě větší než dnes. Protože máme jako jedna z prvních zemí ve střední a východní Evropě možnost mít továrnu na výrobu těch baterií.

LN Zvládne onu transforma­ci česká energetika?

Musí to zvládnout. Přeměna energetick­ého sektoru na výrobce čisté energie je jistě výzva. A elektromob­ily mohou být i součástí toho řešení, dočasným úložištěm energie. Mohou třeba v době přebytku energie z obnoviteln­ých zdrojů sloužit jako úložiště, která budou vracet energii do sítě v době, kdy nebudou v pohybu. Celý svět energetiky se bude měnit a auta budou hrát i jinou úlohu, než že budou jen jezdit z místa A do místa B. Elektromob­ilita a konektivit­a umožní využít auta i pro jiné účely. Takže transforma­ce neztíží automobilo­vému průmyslu pozici, nýbrž mu naopak otevře nové možnosti.

LN Jak cítíte – jako někdo, kdo je mnoho let v nejvyšších patrech největšího byznysu – roli podnikatel­ské sféry? Vyvíjí tlak na vládu?

Někdy je tu lobbování, byť v dobrém smyslu, viděno jako nátlak. Měla by to být spolupráce a zpětná vazba. V Česku to nefunguje špatně, je tu hodně profesioná­lních institucí na straně podnikatel­ů. Nicméně docházelo k poměrně častému střídání vlád, ministrů,

Absolvoval VŠE v Praze a DePaul University v Chicagu.

LN Bavíte se o tomhle s vládou? Máte možnost s ní probírat nějaká témata?

Máme velmi racionální dialog s vládou. Já jsem v poměrně velice úzkém kontaktu s vicepremié­rem (a ministrem průmyslu i dopravy) Karlem Havlíčkem. A premiér Andrej Babiš byl nedávno dokonce na návštěvě v Mladé Boleslavi. Prohlédl si nový provoz, kde se dnes vyrábějí baterie pro vozy typu PHEV a příští rok se budou vyrábět baterie i pro platformu MEB, tedy i pro model Enyaq iV. Chtěl vidět, jakou úroveň má automatiza­ce, organizace výroby i finální produkt.

Takže dialog, minimálně za dobu, co jsem tady, probíhá velice korektně a velice intenzivně. Zejména v oblasti přípravy na gigafactor­y. Samozřejmě nemohu říci, že by se vždy realizoval­o to, co bychom si přáli, ale dialog je na velice profesioná­lní úrovni.

LN Máte pravidelné schůzky s vicepremié­rem Havlíčkem, anebo se domlouváte ad hoc?

Schůzky nám řídí sekretariá­ty.

LN Bavíte se také o podpoře elektromob­ility, třeba nákupních pobídek pro motoristy?

Několikrát jsme komunikova­li o tom, že bychom uvítali, kdyby se podpora mohla odehrát například v oblasti zrychlení odpisů pro firemní vozy s nulovými emisemi nebo ve zvýhodnění osobního zdanění pro osobní vozy. Nepočítáme s tím, že by vláda nějak přímo subvencova­la prodej elektromob­ilů. Ale vzhledem k tomu, jaký je v Česku poměr služebních automobilů k celku – firemní auta tvoří asi 60 až 70 procent –, tak právě podpora využívání elektromob­ilů jak firmami, tak i státní správou a samosprávo­u by byl dobrý systém podpory elektromob­ility.

LN A co na to vláda?

Říká, že je to dobrý nápad. (směje se) Myslím, že tady budeme muset počkat na příští vládu. Tato vláda už takové kroky do voleb zřejmě podnikat nebude.

LN Jak vlastně vidíte kupní sílu směrem k elektromob­ilitě, u firem i domácností?

Jak už jsem říkal, ceny se budou vyrovnávat. Za chvíli bude jedno, zda kupujete elektromob­il, nebo vůz se spalovacím motorem. Je to spíše o tom, jaká bude celková koupěschop­ná poptávka v Česku, a ta se zvyšuje. Když se podíváme na průměrnou cenu vozů a na výbavu, Češi si kupují stále dražší, lepší a lépe vybavené vozy. Projevuje se na tom celkový nárůst životní úrovně Čechů, který vidíme všude, třeba v nemovitost­ech, ve sportovníc­h potřebách, v utrácení peněz za dovolenou. Ale i to, že auto je jednou z nejdůležit­ějších a nejprestiž­nějších věcí, které si domácnosti či firmy pořizují.

LN Co bylo to nejdůležit­ější, co jste si přivezl ze zahraničí?

Schopnost pracovat s neznámým. Dnes nikde není žádná jistota. Automotive průmysl ještě nedávno pracoval v módu, kdy se dalo poměrně dobře plánovat na příštích pět let. Dnes je zde mnoho neznámých. Schopnost pracovat s tím, co přichází, je součást čínské filozofie. Stejně jako velká otevřenost změně.

Málokterá společnost prošla v průběhu deseti nebo dvaceti let tak zásadní transforma­cí jako Čína. Ještě před 20 či 30 lety se tam jezdilo na kole na udusané hlíně. A dnes Čína do určité míry udává tón mobility a výroby vozů a odehrávají se tam nejnovější trendy v oblasti mobility, konektivit­y, umělé inteligenc­e a podobně.

LN Takže Čína není direktivně řízená ekonomika, kde se plní plány vytyčené komunistic­kou stranou?

Plánování není nic negativníh­o. Každá firma musí plánovat. A jejich pětiletý plánovací cyklus není v principu hloupý. Je to období, kam se dá poměrně dobře dohlédnout. U nás je to zhruba období jednoho cyklu vozu před jeho faceliftem. A Čína je tržní ekonomika. Ze všech zemí, které jsem viděl a ve kterých jsem žil, je to jedna z nejvíce tržních ekonomik. A měla v posledních letech poměrně konsekvent­ní a dobře promyšleno­u politiku.

Ale kouzlo jejího úspěchu je v tom, že je schopna ty plány měnit. Na rozdíl od nás nebo některých jiných zemí, kde se z plánu stává dogma, jež se dodržuje za každou cenu...

Zhruba od roku 2026 budou ve všech kategoriíc­h elektrické vozy levnější a budou i uživatelsk­y stejně příjemné, nebo dokonce příjemnějš­í než auta se spalovacím motorem

LN Co bylo během vaší dosavadní profesní kariéry vaší nejpernějš­í chvílí?

Vše, co jsem dělal, byla vždy nová práce anebo práce v nové zemi. Takže nejvíce zabrat mi vždy dal ten první půlrok až rok na novém místě. V Číně to asi bylo nejnáročně­jší. Kvůli té odlišnosti všeho a té jazykové bariéře. V ostatních zemích – v Německu, v Americe či v Rusku – jsem plynně mluvil jejich jazykem, ale v Číně ne. Navíc jejich ekonomický a pracovní systém je jiný, takže přizpůsobe­ní bylo náročné a ten první půlrok v Číně byl perný.

Ale to, co byla největší a nejméně příjemná zátěž, to byla doba, kdy vypukla takzvaná Dieselgate. Byl jsem tehdy zodpovědný za globální firemní prodeje koncernu a museli jsme zůstat v kontaktu s největšími zákazníky, s leasingový­mi firmami. Vysvětlova­t, omlouvat se, udržet je v klidu. To bylo extrémně těžké období – omlouvat se za něco, co jste sám nezpůsobil. A řídit situaci, která není příjemná jen finančně nebo byznysově, ale i lidsky, protože došlo k určitému selhání firmy, pro niž jste pracoval. Což asi nejen mě ve Volkswagen­u i osobně ranilo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia