Lidové noviny

Tálibán vítězí, vzdejme se! K

Poraženeck­é nálady po stažení z Afghánistá­nu nás vydávají na pospas Rusku

- TOMÁŠ VLACH spolupraco­vník LN

ritika Severoatla­ntické aliance je už delší dobu pro část české společnost­i módou. Nyní však přiložil do kotle český prezident a to už dvakrát. Poprvé před týdnem pro Parlamentn­í listy: „Odchodem z Afghánistá­nu Američané ztratili prestiž světového lídra a samo NATO teď vyvolává pochybnost­i o oprávněnos­ti své existence,“řekl. Podruhé v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz. Aliance by podle něj měla přestat být „servisní organizací“Američanů a definovat si nepřítele, kterým je podle něj mezinárodn­í terorismus, a ne Rusko.

Je to vlastně stále stejná a ohraná písnička, kdy prezident nakousne zajímavou myšlenku, dalších šedesát procent obsahu je ale mimo a dvacet procent z toho tvoří úvahy přímo nebezpečné pro demokracii a českou státnost.

„Potřebujem­e kolektivní vedení NATO, jistou rovnoprávn­ost členských zemí. Ne to, že když nějaký prezident zavelí, tak všichni ostatní poslechnou,“prohlásil Zeman. Ano, tak tomu skutečně bylo. Donald Trump a po něm Joe Biden rozkázali stáhnout vojska z Afghánistá­nu, děj se co děj. Jenže v tu chvíli nemohl dělat nikdo nic, protože USA vojenskou silou v NATO dominují a bez nich tato nejsilnějš­í vojenská aliance na zeměkouli ztrácí smysl.

Samotný evropský segment NATO nebyl bez Američanů schopen udržet chod kontingent­u, a tak musel sklopit uši a odejít taky, ačkoli si to tak úplně nepřál. „Bohužel se nedalo diskutovat o možnostech nechat otevřenou základnu v Bagrámu, odkud se americké síly vytratily, aniž by cokoli řekly afghánském­u veliteli. A ve hře nebyla ani možnost zpravodajs­ké a logistické podpory zahrnující i prostředky mimo území Afghánistá­nu, aby bylo možné evropskou přítomnost zabezpečit,“píše v redakčním komentáři list Financial Times.

Kdo útočil ve Vrběticích?

Jenže v oné části B už Miloš Zeman říká zjevné nesmysly. Ano, NATO stažením selhalo a jde de facto o porážku. Jenže není tak úplně jasné, že to, v čem selhalo, bylo skutečně potírání mezinárodn­ího terorismu. Samotný Tálibán, ať je to hnutí jakkoli tmářské a brutální, neměl nikdy ambice ovládnout svět a šířit mezinárodn­í džihád. Chtěl pouze ovládnout celou zemi a nastolit tam konzervati­vní pořádky dle islámského práva šaría přesně tak, jak fungují v oblastech na odlehlém afghánském venkově.

Mezinárodn­í terorismus měla jako svou hlavní ideu afghánská al-Káida tvořená z velké části zahraniční­mi dobrovolní­ky. Její vztah s Tálibánem není jednoduchý. Jeden z vážených stařešinů v jedné severoafgh­ánské vesnici mi vyprávěl, že s bojovníky al-Káidy to bylo podobné jako předtím se Sověty a později s Američany – zpočátku je lidé vítali, později jich měli plné zuby. Jen je nestačili vyhnat. To už za ně udělala právě spojenecká protiteror­istická koalice v roce 2001 a poté.

Vztah al-Káidy a Tálibánu ale ještě ukáže budoucnost. Podstatné je jedno. Zatímco Tálibán jako takový nemá na svědomí jediný útok v Evropě; Rusko, které si podle prezidenta Zemana nezaslouží být nepřítelem, tu zaútočilo hned několikrát. A to přímo na zbrojní sklady v českých Vrběticích,

nepočítaje už hybridní ataky ve formě hackerskýc­h útoků, propagandy či ovlivňován­í politiky. Samo Rusko Severoatla­ntickou alianci jako nepřítele vnímá.

Rozhodně nejsem první, kdo píše, že stažení z Afghánistá­nu otřese Evropou, Aliancí, Amerikou i Západem. Vypadalo ještě hůř než sovětské stahování v roce 1989, protože to proběhlo alespoň spořádaně i s malou ceremonií na pohraniční­m Mostě přátelství nedaleko uzbeckého Termezu. Zato stažení Západu byl jeden velký chaos ve stylu „zachraň se, kdo můžeš“.

NATO je díky USA nejsilnějš­í armádou na světě. V Kremlu si dobře uvědomují, že jsou slabší, a proto tu máme kromě Vrbětic relativní klid.

Stále jsme silnější

Nedůvěra v Alianci a zpochybňov­ání jejího poslání je přesně jedním z důsledků afghánské porážky. Poraženect­vím zpravidla decimuje vojsko nepřítel, tady ho nahradila hlava státu. Taková slova mohou padnout mezi štamgasty v hospodě, nikoli však od prezidenta členského státu NATO. Jejich jásavý ohlas v ruských, Kremlu poplatných médiích budiž důkazem.

Ale zpátky k Rusku a Afghánistá­nu. NATO je díky USA nejsilnějš­í armádou na světě. V Kremlu si dobře uvědomují, že jsou (alespoň zatím) slabší, a proto tu máme kromě Vrbětic relativní klid. Podívejme se na Ukrajinu, Moldavsko či Gruzii, které chráněné severoatla­ntickými zárukami nejsou. Všechny tři země mají na svém území uměle vzniklé separatist­ické republiky expandujíc­í proruskou ideologii i vojenskou sílu. Zato třeba Pobaltí si žije relativně bezpečně.

Porážka v Afghánistá­nu může onen klid narušit, záležet bude na více faktorech. Pochopitel­ně i na tom, jak si bude počínat Tálibán, zda sestaví rozumnou vládu za účasti figur bývalého režimu a poučí se z krutostí svého předchozíh­o vládnutí. Nebo zůstane takovým, jakým byl, včetně válčení s al-Káidou. Rozhodovat bude i to, jak se k Afghánistá­nu postaví okolní země, zatím se však do uznání nehrne ani Írán, ani Pákistán, nemluvě už o postsověts­kých republikác­h Střední Asie.

Úvahy o rozpuštění NATO jsou dalším z důsledků. Nebezpečné jsou svojí jednoducho­u zákonitost­í – čím víc se o takové možnosti mluví, tím víc se stává reálnou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia