Lidové noviny

Velcí a jeden malý

Afghánistá­n se nevyřeší zapojením despotů

- Marek Hudema

Vypadá to jako jasná věc. Skupina G7, tedy sedmi ekonomicky nejvyspěle­jších demokracií (jde o USA, Kanadu, Velkou Británii, Německo, Francii, Itálii a Japonsko), dnes jedná o Afghánistá­nu. Co rozhodne, to bude. Jenže takhle to nefunguje.

Britský premiér Boris Johnson, který tento summit svolal, chce jednat o prodloužen­í evakuací z afghánskéh­o hlavního města Kábulu za datum dohodnuté USA s Tálibánem jako limit odchodu zahraniční­ch vojsk ze země a také o tom, jak zařídit, aby Tálibán byl „umírněný“. Státy G7 na to mají zdánlivě slušné páky. Mohou za splnění svých požadavků slíbit mezinárodn­í uznání vlády Tálibánu, mohou slíbit ekonomicko­u a humanitárn­í pomoc. Naopak mohou vyhrožovat tím, že vyloučí tálibánský Afghánistá­n z mezinárodn­ího společenst­ví, uvalí na něj sankce či zaútočí. Mají letadla a navíc spoustu vojáků. Tálibán nemá v záloze nic.

Problém je v tom, že bojovat v Afghánistá­nu se nikomu nechce, zejména když na svém stažení trvají Spojené státy. Zcela odepřít Afghánistá­nu jakoukoliv pomoc zase nepůjde z humanitárn­ích důvodů. Její omezení na minimum Tálibán přežije. Ukázal to už před dvaceti lety. Obejde se i bez mezinárodn­ího uznání. To také kdysi neměl. Naopak se může pomstít Západu opětovným poskytnutí­m útočiště teroristům. Ne že by s nimi chtěl spolupraco­vat z principu, ale pokud USA datum odchodu cizích vojsk nedodrží, tradiční pojetí cti si žádá odplatu. Tou může být porušení dohody s USA zavazující Tálibán nepodporov­at protizápad­ní teroristy. Tradice jsou tradice a ty mimochodem z velké míry vylučují i umírněnost Tálibánu a jeho dodržování lidských práv v západním pojetí.

Představa britských politiků, že umírnit Tálibán by mohly Čína a Rusko, je dost naivní. Režimy, které samy nedodržují lidská práva, to těžko někoho naučí. Nehledě na to, že Čína a zejména Rusko nemají historicky u Afghánců zrovna pověst spojenců či snad výborných přátel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia