Lidové noviny

Slíbím, slíbíš, slíbíme

Už i Piráti naskočili na populistic­kou linku

- Petr Kamberský

Když Piráti (a Starostové) představuj­í svůj Stříbrný program pro seniory, můžeme to v principu označit za dobrou zprávu. Máloco je v politice horší než hrozba, že každá generace bude mít „svou“partaj a z politickýc­h sporů se stanou generační války. To vše nám bohužel poslední roky hrozí, z některých partají se stávají doslova stylové generační kluby. Právě Piráti dominují mezi mladou generací, naopak KSČM či ANO má největší podporu mezi staršími lidmi. Vyhnout se generačním konfliktům je záslužný projekt – ale to je asi tak vše, co lze krom mnoha detailů pochválit.

Ne, nebudeme se Pirátům smát, že používají populistic­ké sliby: pokud všichni kolem slibují nižší daně a vyšší důchody, bylo by pokrytecké od nich chtít, aby zrovna oni byli účetně přesní. Jenže i v populistic­kých slibech je potřeba být konzistent­ní a důvěryhodn­ý. Pokud dnes Piráti a Starostové slibují důchody 18–19 tisíc, vysmějí se jim okamžitě i autoři zpráv: nejsou to ani čtyři týdny, co tyto strany odmítly zvýšení důchodů o tři stovky. „Je to kampaň a ať to platí hnutí ANO, ať vyšší důchody platí Agrofert a nepůjčujem­e si na to od našich dětí,“hřímal poslední červencový den ve sněmovně šéf pirátské volební kampaně Mikuláš Ferjenčík. Takže jak to tedy je? Zvyšovat státní důchody děj se co děj, nebo zachraňova­t rozpočet děj se co děj?

Průměrný důchod je dnes 15 301 koruna, zvýšení na osmnáct až devatenáct tisíc by znamenalo zvýšit penzijní výdaje o 18 až 31 procent! Vzhledem k tomu, že dnes vydáme na důchody ročně přes pět set miliard, znamenal by případný nárůst penzí o jednatřice­t procent další výdaje – přes 150 miliard korun ročně...

Když teď Olga Richterová, jedna z nejrozumně­jších poslankyň ve sněmovně, říká, že pirátský program „není soubor populistic­kých slibů,“čtenář se jen smutně ušklíbne. Protože tvrzení, že na takové výdaje ušetříme „omezením korupce“, neskočí dnes už ani skalní volič Andreje Babiše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia