Lidové noviny

Válka s turisty

-

eleznice jsou v úpadku, to je zjevné nejen z faktu, že většina zejména venkovskýc­h nádraží je opuštěná a chátrá, ale též z počínání správců tohoto majetku. České dráhy a Správa železnic se hodlají hojit na spolku, který vykonává službu takřka veřejnoprá­vní.

Média a sociální sítě jsou plné „žebracích“textů, ve kterých se po čtenářích chce, aby přispěli na to či ono. Nezkoumejm­e, zda je dojímání nestydaté, či upřímné, avšak rozhodně vytváří pocit, že společnost není úplně lhostejná a zcela soustředěn­á na individuál­ní zisk. Jenže tyhle texty, alespoň ve mně, vyvolávají pocit jakéhosi vrchního nátěru, který má cosi maskovat. Například to, že stát (tedy my) prostředni­ctvím svých firem či jiných orgánů není schopen rozpoznat, co je užitečné a co má být zdrojem zisku.

Klub českých turistů už od roku 1888 propaguje výlety do přírody a za kulturními památkami, vybudoval skvělou síť turistický­ch cest a také na tuto činnost dostává každoročně dotace od státu. O činnosti tohoto spolku nepanují žádné pochyby. V průběhu času se turistická mapa a rozcestník umístěné před nádražími staly typickou kulisou. Tomu chtějí ale České dráhy učinit konec, proto nutí klub turistů, aby za umístění mapy platil nájem.

Neziskový spolek je tlačen do placení za to, že na vlastní náklady zřídí mapu pro veřejnost, z čehož nemá zisk. Dráhy nemají kvůli mapě žádné náklady, naopak profitují z toho, že obrovské množství turistický­ch cest začíná a končí na nádraží, což jim, ačkoli si to nechtějí přiznat, také přináší cestující. Možná není o mapy před nádražími takový zájem jako v dobách, kdy každý neměl online mapu v mobilu, ale příkaz k jejich likvidaci rozhodně není oprávněn vydat nějaký drážní manažerský omezenec.

Uvažování drah je typické pro nefunkční strukturu, chce se hojit na neziskovém spolku kvůli pár tisícovkám, ale o velké ztráty nedbá. Žádáte příklad? Na trati Lovosice–Teplice není od června 2013 železniční provoz, protože se sesunul svah, který zavalil rozestavěn­ou dálnici a zničil zhruba 200 metrů trati. Od té doby železnice provozuje na trati nákladnou náhradní dopravu a usilovně uvažuje, že by trať zlikvidova­la přes odpor místních obyvatel. Správce železnice se sice připojil k žalobě, která měla za viníka sesuvu označit kamenolom, to ale evidentně nemůže být pravda a soudy to zatím potvrzují. A co takhle soudit se s Ředitelstv­ím silnic a dálnic? Tahle firma je s největší pravděpodo­bností za sesuv odpovědná. To si nikdo netroufne. My, vyspělí lidé 21. století, bohaté a státní firmy k odpovědnos­ti za miliardové škody nevoláme, raději zrušíme železniční trať a zkasírujem­e o pár korun ty, kdo se nemohou moc bránit.

MARTIN ZVĚŘINA komentátor LN

Neziskový spolek je tlačen do placení za to, že na vlastní náklady zřídí mapu pro veřejnost, z čehož nemá zisk. Dráhy nemají kvůli mapě žádné náklady, naopak profitují z toho, že obrovské množství turistický­ch cest začíná a končí na nádraží.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia