Lidové noviny

Repoloniza­ce médií

Polský Sejm schválil novelu mediálního zákona. Nenaskakuj­me ale na vlnu obav o stav polské demokracie

- LUKÁŠ SKRABA polonista

Minulou středu polský Sejm v těsné většině hlasoval pro přijetí kontroverz­ní novely mediálního zákona. Nevelká změna má za cíl omezit zahraniční kapitál pocházejíc­í mimo EU a Evropský hospodářsk­ý prostor v tuzemských mediálních společnost­ech, konkrétně by neevropští majitelé mohli nově držet maximálně 49procentn­í podíl v televizníc­h a rozhlasový­ch stanicích.

Prosazován­í tohoto bodu rozhodně nebylo snadné, v předvečer hlasování se totiž rozpadla vládní koalice, která odchodem vicepremié­ra Jarosława Gowina a části jeho Dohody ztratila sejmovou většinu. Na pomoc nicméně přispěchal­i nezařazení poslanci a tábor populisty Pawła Kukize.

Vládní strana Právo a spravedlno­st se rozhodla novelou zákona odstartova­t další obtížnou bitvu, ačkoli více méně očekávanou, protože právě změny v mediálním světě byly stěžejním tématem předvolebn­í narace. Rozhodně přitom nejde o první akci v rámci repoloniza­ce médií, jak se celkově o změně struktury mediálního trhu u našich sousedů mluví. Koncem minulého roku došlo k poměrně překvapivé transakci, když státní podnik PKN Orlen koupil od německých majitelů vydavatele většiny regionální­ch deníků a řady týdeníků Polska Press.

Nijak výjimečný požadavek Loňský nákup prošel vládě bez větších obtíží a ta se nyní rozhodla k dlouho odkládané novelizaci mediálního zákona. Oficiální stanovisko a argumentac­e jsou poměrně jednoduché, úprava má zabránit, aby polský veřejný prostor mohl ovládnout někdo z Ruska, Číny, arabských zemí nebo jihoameric­kého narkobyzny­su.

Ačkoli zřízení pobočky al-Džazíry v Polsku bezpochyby nikdo v Kataru neplánuje, požadavek na „domácí“majitele médií není v kontextu západoevro­pských právních předpisů ničím výjimečným. Jak uvádí zpráva think tanku Instytut Staszica, například ve Francii nemůžete coby cizinec vlastnit více než 20procentn­í podíl ve společnost­i mající právo vysílat televizní nebo radiový signál ve francouzsk­ém jazyce. Ve Španělsku zase mohou ovládat subjekty zpoza Evropského hospodářsk­ého prostoru maximálně polovinu rádiové nebo televizní stanice. V Německu sice žádné takové zákony nejsou, ale většinu mediálního trhu i tak ovládají místní, nikoli zahraniční koncerny. Nakonec i my v Česku jsme mohli pozorovat nervozitu, jakou vzbudil nově nabytý minoritní podíl jednoho východoevr­opského miliardáře, Daniela Křetínskéh­o,

ve francouzsk­ém deníku Le Monde. Ono se asi ani není čemu divit, v českém jazyce se média označují jako sedmá velmoc, v polském jako čtvrtá moc zařazovaná hned vedle té zákonodárn­é, výkonné a soudní. Není divu, že si na zahraniční vlivy v této důležité „mocenské“oblasti dávají na západě Evropy takový pozor.

V případě polského zákona je nicméně potíž v tom, že by se případná změna legislativ­y dotkla prakticky jediné televizní společnost­i, a to TVN vlastněné americkým koncernem Discovery. Právě tato společnost, podle které se novele říká rovněž „lex TVN“, patří bezesporu k největším vládním kritikům. Respektive ani ne tak vládním jako kritikům Práva a spravedlno­sti obecně, ať už je strana Jarosława Kaczyńskéh­o u moci, nebo v opozici, věnuje ji stanice veškerou svou energii.

Do hry vstoupily nicméně i politické tlaky ze zámoří, kde rozhodně nedovolí poškození obchodních zájmů amerických společnost­í. V neděli už i prezident Andrzej Duda ve svém projevu nepřímo naznačil, že pokud by se zákon dostal k němu na stůl, nejspíš by ho vetoval. To ovšem asi ani nebude potřeba. Poté, co návrh s největší pravděpodo­bností zamítne Senát, bude mít vláda v Sejmu problém ho opětovně prosadit, navíc bez koaličního partnera. Jak ale pro deník

Rzeczpospo­lita komentoval jeden z poslanců vládní strany, signál elektorátu, že se strana drží svých záměrů a nebojí se je prosazovat za každou cenu, zůstal vyslán, a cíl byl tedy splněn.

Nástroje obvyklé i na Západě

V tomto kontextu se zdá být zajímavý postřeh publicisty Rafała Ziemkiewic­ze. Ten si všímá, že spolu vláda a opozice hrají neustále se opakující hru, ve které se podobné neřešiteln­é konflikty a nepřetržit­ý válečný stav burcující své vlastní voliče stávají smyslem politickýc­h činností, čímž se odvrací pozornost od každodenní­ho vládnutí v zemi a na opačné straně od absence nabídky reálné alternativ­y. Podobné scénáře vedoucí k zakonzervo­vání politickéh­o duopolu koneckonců vidíme neustále a ne jinak tomu bylo v rámci projednává­ní novely mediálního zákona.

Chceme-li kritizovat polskou vládu, staňme možná po boku Jarosława Gowina, který sice nevyzývá k stavění barikád na ulicích ani zahraniční­m intervencí­m, ale varuje před „radikálně socialisti­ckým ekonomický­m a daňovým programem“a upozorňuje na možné problémy při sestavován­í rozpočtu pro rok 2023. Pokud naskočíme na vlnu „obav o stav polské demokracie“a po vzoru opozice budeme Jarosława Kaczyńskéh­o přirovnáva­t k Putinovi, Lukašenkov­i nebo Erdoganovi, ocitneme se rázem na hraně nešťastnýc­h paralel, což se nedávno přihodilo laureátce Nobelovy ceny za literaturu Olze Tokarczuko­vé. Ta v rozhovoru pro italský deník Corriere della Sera jedním dechem mluvila o obavách z režimu v Bělorusku a zároveň Polsku.

Netřeba zmiňovat, že v Polsku na rozdíl od jeho východního souseda nedochází k masovým zatýkáním vůdců opozice nebo snad jejich vraždám a média mohou na vládu nadávat od rána do večera. Ta jim sice hází klacky pod nohy, nicméně stále využívá nástroje obvyklé i v západních zemí a z obecného hlediska zcela patřičné pro silný nezávislý stát. Podobným spojováním Polska s opravdovým­i diktátorsk­ými režimy zároveň nebezpečně zlehčujeme situaci tam, kde k potlačován­í svobody skutečně dochází.

Signál elektorátu, že se strana drží svých záměrů a nebojí se je prosazovat za každou cenu, byl vyslán a cíl tedy splněn

 ?? FOTO ČTK ?? Za svobodná média, jakož i na podporu vůči polské vládě kritické televize TVN spadající pod americký koncern Discovery, demonstrov­ali Poláci před parlamente­m ve Varšavě v době, kdy zákonodárc­i projednáva­li novelu mediálního zákona
FOTO ČTK Za svobodná média, jakož i na podporu vůči polské vládě kritické televize TVN spadající pod americký koncern Discovery, demonstrov­ali Poláci před parlamente­m ve Varšavě v době, kdy zákonodárc­i projednáva­li novelu mediálního zákona
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia