Lidové noviny

Jak zabránit šíření nepravdivé informace

- PAVEL VRCHA soudce Nejvyššího soudu

Zanedlouho tomu budou dva měsíce, co ombudsman zveřejnil svou Zprávu ve věci šetření Metodiky k náhradě nemajetkov­é újmy na zdraví. Ta je publikován­a ve dvou verzích, vždy v textu s nesprávným označením, že jde o Metodiku Nejvyššího soudu. První verze, navíc pouze rozpracova­ná, byla v rozporu se zákonem o soudech a soudcích publikován­a ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek pod č. 63 v roce 2014 (R 63/2014). Druhá verze, obsahově zčásti odlišná od první verze, je stále publikován­a na stránkách Nejvyššího soudu, jehož vedení nevadí, že v textu se mj. nesprávně uvádí, že jde o Metodiku Nejvyššího soudu.

V R 63/2014 je pak odkaz mj. na webové stránky, kdy držitelem domény byla (do své smrti v listopadu 2020) trestně stíhaná osoba v kauze Nemocnice na Homolce. V R 63/2014 se dokonce uvádí, že: „Znalecké posudky budou zpracovány na webovém rozhraní (www.ztizeni.cz), které bude vytvořeno za účelem technické podpory a garance správnosti výpočtu“nebo, že: „Občanskopr­ávní a obchodní kolegium Nejvyššího soudu přijalo dne 12. 3. 2014 doporučení, aby při aplikaci § 2958 o. z. byla používána Metodika Nejvyššího soudu“.

Nejvyšší soud autorem Metodiky není

V situaci, kdy (při své rozhodovac­í činnosti) soudy a právní praxe vycházejí ať již z R 63/2014, nebo z Metodiky publikovan­é na stránkách Nejvyššího soudu, ptám se, kdo je odpovědný za stav, jsou-li odborné i laické veřejnosti předkládán­y nepravdivé informace o autorství Metodiky. Je pochopitel­ně rozdíl mezi tím, pokud ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek je publikován­o předmětné rozhodnutí Nejvyššího soudu či jiného soudu, případně stanovisko Nejvyššího soudu, a situací, kdy někdo setrvale a nepravdivě umožňuje šíření nepravdivé informace o tom, že soukromopr­ávní dokument, který nevypracov­al Nejvyšší soud a k jehož aplikaci občanskopr­ávní a obchodní kolegium Nejvyššího soudu nedalo žádné doporučení, je prý materiálem Nejvyššího soudu. Ze Zprávy ombudsmana ve věci šetření Metodiky zcela jasně vyplývá, že Nejvyšší soud není autorem Metodiky a s komerčními aktivitami kolem tohoto dokumentu oficiálně nemá nic společného.

Mechanismu­s nápravy Nacházíme-li se ještě v právním státě, pak musí existovat mechanismu­s pro vyřešení daného problému, pokud vedení Nejvyššího soudu uvedená fakta přehlíží a exekutiva – ministerst­vo spravedlno­sti – nečiní v dané záležitost­i nezbytné kroky ke zjednání nápravy, ačkoliv k přijetí příslušnýc­h (nezbytných) opatření mělo již několik let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia