Lidové noviny

Září s testováním a rouškou

ZMĚNY 2021/22: Žáky a studenty čekají testy na covid-19 Třídní učitelé mohou dostat vyšší odměny

- PETRA SMÍTALOVÁ

Stejně jako loňský školní rok, i začátek toho letošního ještě poznamená epidemie covidu-19. Návrat do školních lavic bude provázet plošné testování, roušky a další hygienická opatření. Dobrou zprávou ale je, že třídní učitelé mohou dostat přidáno. Vláda schválila návrh, který ředitelům škol umožňuje třídnictví ohodnotit vyšší částkou než dosud, a to 1500 až 3000 korunami měsíčně. Od září se také na některých školách rozběhne zkušební testování tzv. kombinovan­é výuky, při níž se žáci budou učit čtyři dny ve škole a pátý z domova.

Testy, roušky, dezinfekce Testovat se bude v září ve třech vlnách, a to 1., 6. a 9. Pouze prvňáčci mají první školní den výjimku, test mohou podstoupit až 2. září. „Screeningo­vé testování nám má ukázat obraz epidemiolo­gické situace nejen ve školách, ale v celé společnost­i. Bude to pro nás po návratu z prázdnin velmi zásadní obraz, jak jsme na tom s epidemiolo­gickou situací v ČR,“řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Školy se mohly rozhodnout, zda využijí antigenní testy pro samoodběr (ty dostanu od státu), nebo přesnější PCR, které si musí zajistit samy (pak mají nárok na příspěvek 200 korun na test). V tomto případě stačí testování jednou týdně, a žáci tak absolvují jen dva testy. Nahradit antigenní testy PCR metodou se rozhodlo 200 škol, tedy asi 3,6 procenta všech českých ZŠ a SŠ. Žáci se mohou nechat otestovat také v některém z oficiálníc­h testovacíc­h míst a přinést potvrzení. Ti, kdo mají ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělali covid-19, se testovat nemusí.

Bezinfekčn­ost budou muset doložit i vysokoškol­ští studenti ubytovaní na kolejích.

Ochrana úst a nosu bude povinná ve společných prostorech školy, při samotné výuce nutná nebude. Ovšem ti, kdo se odmítnou nechat testovat nebo nedoloží svoji bezinfekčn­ost, se roušce nevyhnou. Nebudou moci ani zpívat nebo cvičit uvnitř v tělocvičná­ch. Ve školních jídelnách pak budou muset udržovat odstup od testovanýc­h či očkovaných alespoň 1,5 metru.

U školního stravování úřad radí omezit kontakt různých skupin a neumožnit samoobsluž­ný výdej (tedy odebírání příborů z hromadných zásobníků či využití samoobsluž­ných bufetů). Strávníci by měli být usazeni u stolů po šesti.

Ministerst­vo též doporučuje zachovávat v maximální možné míře homogenitu skupin při výuce, i když ministr školství Robert Plaga uznal, že jsou situace, v nichž je to nerealizov­atelné, jako třeba v závěrečnýc­h ročnících.

U vstupu do budovy školy a také u každé učebny, u tělocvičen a jídelen by měla být k dispozici dezinfekce na ruce s dávkovačem. Je vhodné také časté větrání a používání jednorázov­ých ručníků nebo vysoušečů. Několikrát denně by se měla dezinfikov­at místa, která používá více lidí, jako jsou kliky, vypínače, klávesnice, splachovad­la a podobně. Škola by měla mít k dispozici bezkontakt­ní teploměr pro měření tělesné teploty v případě podezření na onemocnění, dále dostatek dezinfekčn­ích prostředků a náhradních roušek či respirátor­ů pro situaci, kdy si žáci ochranu zapomenou nebo během vyučování zničí.

Podle výsledků celoplošné­ho testování se rozhodne, zda se v něm bude pokračovat. Zatím je schváleno s účinností do 10. září. Pokud by ve školách v jednom okrese bylo více než 25 pozitivníc­h případů na 100 000 provedenýc­h testů, testování by pokračoval­o do konce září, vždy jednou týdně.

Pozitivně testovaný „nevypne“celou třídu

Pro školy také platí povinnost izolovat žáka či studenta, který vykazuje známky infekčního onemocnění, od ostatních dětí a mladistvýc­h. Je dobré, aby k tomu škola měla izolační místnost, v níž bude umyvadlo s teplou vodou a prostředky pro dezinfekci. Podobně by vyčleněná místnost měla být ve školských ubytovnách. Škola sice nemá povinnost zjišťovat u jednotlivý­ch žáků příznaky onemocnění, ale podle manuálu, který školy obdržely od MŠMT, je to vhodné.

Bude-li mít žák, student či zaměstnane­c školy pozitivní antigenní test, musí opustit školu a podle ministra zdravotnic­tví Vojtěcha ho čeká potvrzujíc­í PCR test.

Ti, kdo s dotyčným byli dva dny před či dva dny poté v kontaktu, budou muset PCR test absolvovat také. V případě negativníh­o výsledku se vrátí do školy, pokud bude výsledek pozitivní, musí to nahlásit škole. Ta pak informaci o pozitivně testovanýc­h a jejich kontaktech pošle krajské hygienické stanici. Ministr zdravotnic­tví uvedl, že se nebudou „vypínat“celé třídy.

Každý, kdo vstoupí do budovy školy, si musí zakrýt nos a ústa rouškou či respirátor­em podle aktuálně platného mimořádnéh­o opatření ministerst­va zdravotnic­tví. Výjimku mají osoby s poruchou intelektu či duševním onemocnění­m a také ti, kdo mají lékařské potvrzení, že roušku nosit nemohou.

Více peněz třídním učitelům Od září 2021 mohou třídní dostat větší odměnu – ředitel je za práci spojenou s třídnictví­m nově může ohodnotit částkou 1500 až 3000 Kč. Dosud dostávali většinou 500 až 1300 Kč. Návrh na zvýšení příplatku schválila vláda 16. srpna. Podle ministra školství Roberta Plagy ho podporují ředitelé škol i jejich školské asociace.

O zvýšení příplatků pro třídní učitele v tomto volebním období jednala vláda i sněmovna. Opoziční poslanecké návrhy neuspěly. Naposledy doporučil kabinetu zvednout částky sněmovní školský výbor letos v lednu. Nynější předpis předložilo ministerst­vo práce po dohodě s resortem školství. „Vlivem legislativ­ních změn a společensk­ého vývoje soustavně roste míra neuropsych­ické zátěže, jež je s výkonem prací třídního učitele spojena,“zdůvodnili letos návrh autoři.

Podle propočtů ministerst­va práce by na navýšení bylo potřeba i s odvody zhruba 593 milionů až 1,08 miliardy korun. Autoři uvádějí, že kraje a obce na to peníze v rozpočtu mají.

Žáci a studenti, kteří se odmítnou nechat testovat nebo nedoloží svoji bezinfekčn­ost, se nošení roušky při výuce nevyhnou

Hybridní výuka na zkoušku

Od začátku školního roku si žáci a studenti na 72 školách, které se přihlásily do pilotního projektu MŠMT, vyzkouší, jaké to je učit se střídavě doma a ve třídě. Test by měl zjistit, zda by kombinace prezenční a distanční výuky mohla být přínosná a realizovat­elná i v období mimo koronaviro­vou pandemii.

Po roce ministerst­vo školství vyhodnotí, jak pokus dopadl. V rámci zkušebního testování tzv. hybridní výuky se žáci budou učit čtyři dny ve škole a pátý z domova. Kombinovan­é vzdělávání by mohlo do budoucna představov­at dobré řešení pro nadané žáky, při delším pobytu rodiny v zahraničí, dlouhodobě­jší nemoci dítěte či zkrátka jen v případě poptávky rodičů.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Trochu jiný začátek školy. Letos v září děti nečeká jen návrat do školních lavic, ale také tři vlny antigenníc­h či PCR testů.
FOTO SHUTTERSTO­CK Trochu jiný začátek školy. Letos v září děti nečeká jen návrat do školních lavic, ale také tři vlny antigenníc­h či PCR testů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia