Lidové noviny

Veřejné školy platí víc než privátní

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Těžko si představit, že učitelé nutí žáky, které rodiče nedovolí testovat, aby si nasazovali při vyučování roušky, nepouští je do tělocvičny a zakazují jim zpěv. Lze se ovšem domyslet, proč vláda takové restrikce vyhlašuje. Míří tak nejspíš na rodiče, konkrétně na ty, kdo rádi mávají vlastními pravomocem­i a demonstruj­í jinakost i za cenu vyčleňován­í dítěte z houfu. Nejspíš si neuvědomuj­í, že děti se neobávají ničeho víc než právě jinakosti a vyčlenění z houfu.

Afghánští studenti, kteří se těšili, jak začnou od podzimu studovat v Británii, budou zřejmě zklamáni. Podle zprávy, která se objevila na stránkách BBC, se totiž nepodaří do té doby vyřídit magistersk­á stipendia nabídnutá jim v minulých měsících britským ministerst­vem zahraničí, nástup se tudíž o rok odkládá.

Není však vyloučeno, že po událostech posledních dnů někdo zasáhne. Opozice odklad kritizuje a k akci vyzývá přímo premiéra Johnsona. (Pokud jde o Českou republiku, občanům Afghánistá­nu aktuálně žádná státní stipendia poskytován­a nejsou.)

V globalizov­aném světě, kde je samozřejmo­stí překračová­ní hranic, neškodí vědět, jak funguje takzvaný Evropský srovnávací systém vzdělávací­ch úrovní (EQF). Je rozdělen do osmi stupňů, přičemž nejvýš, v osmém, je vysokoškol­ské vzdělání s doktorským diplomem, do sedmého patří magistersk­é vzdělání, do šestého bakalářské vzdělání dosažené na vysoké škole. Dokončené střední vzdělání s maturitní zkouškou představuj­e čtyřku, odborné na střední škole bez maturity trojku.

Pokud vám tu chybí pětka, vězte, že v mnohých státech existuje ještě něco jako bakalářský program, který neudělila univerzita, ale druh vyšší odborné školy (VOŠ) považovaný rovněž za vysokou školu. U nás se vošky do zákona o vysokých školách nedostaly, ale do terciárníh­o vzdělávání patří, což může být matoucí. Aby ze systému nevypadly, zahrnul je Národní pedagogick­ý institut do skupiny šest. Snad to ve světě uznají.

Před začátkem školního roku bilancuje Český statistick­ý úřad finanční situaci učitelů. Z jeho čísel vyplývá, že loni vzrostl průměrný hrubý výdělek učitelů na 43 318 korun měsíčně. Meziročně si tak kantoři polepšili o zhruba 3600 korun. Za poslední tři roky narostly jejich příjmy o 40 procent, loni tempo růstu zpomalilo, od letošního ledna se platy znovu zvedly.

Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) by učitelé měli letos dostávat průměrně 45 000 korun. Ve srovnání s průměrnou mzdou v ČR mají teď nadprůměrn­ý plat, ale aby informace nebyla jen pozitivní, dodejme se statistick­ým úřadem, že v porovnání se zaměstnanc­i s vysokoškol­ským vzdělávání­m berou kantoři v průměru méně. Nejvíc vydělávají učitelé na středních školách, nejméně, kolem 36 tisíc, na školách mateřských.

Zajímavá je informace, že v soukromých či církevních školkách vzrostl v posledních letech plat výrazně méně než ve veřejných.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia