Lidové noviny

Legendy rockové i vánoční

- ONDŘEJ BEZR

Téměř po celou dobu ideální festivalov­é počasí, kolem padesáti účinkující­ch, zcela typickou atmosféru a jasné programové zacílení, to všechno o uplynulém víkendu nabídl letošní ročník festivalu TrutnOFF BrnoON, který se konal podruhé v brněnském areálu Na Střelnici.

Festival, jenž Martin Věchet se svými přáteli a rodinnými příslušník­y pořádá už přes tři desítky let, má jasně vyprofilov­anou tvář. Některé věci k němu patří od nepaměti, třeba stan náboženské­ho hnutí Hare Kršna, ekumenicky pojaté bohoslužby na hlavním pódiu nebo indiánská teepee v areálu. Některé jaksi samovolně vyplynuly spíš za poslední léta, avšak nelze si bez nich festival už představit – třeba vyhrávání lidových muzik u stánků moravských vinařů ve dne v noci. To všechno vytváří atmosféru, které je snadné propadnout a cítit se „na Trutnově“, až už se zrovna koná kdekoli, jako doma.

Programový profil festivalu se vyvinul do podoby, jež oslovuje spíše starší hudební fanoušky a sází převážně na jistoty. „Novoty“připouští jen opatrně a zvolna, ale i mezi nimi dokáže najít opravdové perly, jako letos například písničkářk­u Janu Štromskou, která strhla se dvěma perkusisty publikum svým až na dřeň autentický­m projevem jako hodně divoká řeka.

Na hlavní scéně měl každý den svůj přesvědčiv­ý vrchol. V pátek to byl jednoznačn­ě Ondřej Havelka s orchestrem Melody Makers – neboli častí hosté už v dobách působení festivalu na trutnovské­m Bojišti. I tato bizarnost, kdy na pódium před rockově rozjeté a „upravené“publikum předstoupí pánové v dobře střižených oblecích a hrají – samozřejmě skvěle – swing, je jednou z věcí, které tento festival vydělují z ostatní letní nabídky na samostatno­u planetu.

Hlavní ozdobou druhého dne byl jednoznačn­ě Michal Prokop & Framus Five, který prošel repertoár od klasických hitů z 80. let přes poslední tři alba včetně toho úplně nového vydaného v květnu, aby se nakonec vrátil ke starému hookerovsk­ému blues. Čerstvý pětasedmde­sátník má neuvěřitel­nou páru a skvělou kapelu za zády včetně nových tváří na postu kytary (Pavel Marcel) a kláves (Andy Čermák).

Nedělní program a vlastně celý festival pak korunoval Pražský výběr. Jeho nadšené přijetí umocnil fakt, že vystoupení předcházel první víkendový déšť, jenž se ale v podstatě s prvními tóny utišil, a legendární kapela odehrála téměř zasucha. Je otázka, zda Kocábův a Pavlíčkův band ještě přijde s novým materiálem, jenž průběžně slibuje už léta, je ale velmi pravděpodo­bné, že i kdyby se ten zázrak stal, publikum by stejně nadšeně vítalo primárně osmdesátko­vé hity, zvláště ty ze Straky v hrsti.

Samozřejmě během tří dní na hlavním pódiu odehrála více než důstojně i řada dalších kapel, vesměs veteránů z různých období vývoje české hudby, ať už šlo o reunion starého dobrého Flamenga nebo kapely svázané především s kvasem devadesátý­ch let, ať to byl Dunaj, Tichá dohoda, J.A.R. nebo Kurtizány z 25. avenue.

Ozdobou festivalov­ého programu byl letos poprvé sobotní experiment zařadit do nabídky hlavního pódia Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby. Opět – bizarní nápad, na který by asi nemohl přijít nikdo jiný než Martin Věchet. Nešlo ale o žádný samoúčelný „hec“, nejslavněj­ší skladbu českých Vánoc pravidelně hrávají a zpívají brněnští muzikanti v pasáži Alfa, vloni to ale nebylo možné kvůli pandemii a prezentace „Rybovky“na festivalu tak byla jakousi náhradou. A dlužno dodat, že velmi vítanou, milou a bezprostře­dní.

Rybova mše navázala na další mimořádnou událost, jež se na hlavní scéně konala: církevní svatbu dvou pravidelný­ch návštěvník­ů festivalu, kteří se rozhodli říct si své ano právě zde. Je třeba dodat, že podobné snahy měly některé páry už v minulých letech, ještě v době „Trutnova v Trutnově“, ale místní radnice, se kterou měli pořadatelé neustálé spory, realizaci tohoto nápadu nepovolila, což byla ve své době vcelku medializov­aná kauza. Velmi milé vedení svatebního obřadu, jemuž prospěla uvolněná atmosféra i moravské lidové písničky v podání Horňácké muziky Petra Mičky, bylo dalším symbolický­m projevem setrvalé výjimečnos­ti trutnovské­ho festivalu v Brně.

 ?? FOTO FRANTIŠEK CIML ?? Tečka na závěr. Pražský výběr korunoval celý festival.
FOTO FRANTIŠEK CIML Tečka na závěr. Pražský výběr korunoval celý festival.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia