Lidové noviny

Na podporu afghánskýc­h žen

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Situace v Afghánistá­nu se po návratu vlády Tálibánu zhoršuje a judistka Friba Rezayeeová se snaží svým krajankám pomáhat i na dálku z Kanady.

Když v roce 2004 na olympiádě v Athénách prohrála hned v prvním kole, byla osmnáctile­tá judistka Friba Rezayeeová velmi smutná. „Volala jsem svému otci a staršímu bratrovi a povídala jsem, jak mě mrzí, že jsem nevyhrála, že jsem je určitě zklamala. Oni mi však řekli: Buď v klidu, sice jsi nevyhrála, ale zapsala ses do historie,“líčila nyní po sedmnácti letech pro CNN Rezayeeová, která se tehdy stala vůbec první afghánskou sportovkyn­í, která zasáhla do závodů na olympijský­ch hrách.

V Řecku tehdy startovala také její krajanka, sprinterka Robina Muqimyarov­á, ovšem její rozběh na sto metrů přišel na řadu až dva dny poté, takže prvenství připadlo mladé judistce.

Pro ženy v Afghánistá­nu to byl významný, až symbolický moment. „Jako první krok na Měsíci, říkali táta s bratrem,“pokračoval­a Rezayeeová.

Po letech útlaku pod vládou Tálibánu nastalo zkraje nového tisíciletí díky americké invazi uvolnění ve společnost­i, což s sebou přineslo i více práv pro ženy.

Nyní, když se radikální hnutí dostalo v Afghánistá­nu znovu k moci, zmocnil se tamního obyvatelst­va opět strach. A Rezayeeová se ve vážné situaci snaží pomoct, přestože je od centra dění vzdálena tisíce kilometrů. Sama totiž mnohokrát poznala nebezpečí, které může od Tálibánu hrozit.

Když se v roce 1996 dostal v zemi k moci, uprchla Fribina rodina do sousedního Pákistánu. Tam se doslova zamilovala do boxu: sledovala zápasy šampiona Mika Tysona a inspiroval­a ji dcera legendární­ho Muhammada Aliho Laila, která také boxovala.

Po pádu Tálibánu se do rodné země vrátila a nastalá situace přála její emancipaci. Aspoň si to myslela. „Ženy v posledních dvou dekádách tvrdě pracovaly. Chodily do školy, budovaly si kariéru, podnikaly, kandidoval­y do úřadů,“popisovala Rezayeeová poměry.

Části společnost­i se to však zjevně nelíbilo. Nadějné boxerce začaly chodit výhružky, a tak jí trenér raději doporučil, ať se dá na judo, které tehdy kromě ní dělaly v zemi jen další dvě zápasnice. „Mnoho lidí nebylo v době doznívajíc­ího temného režimu připraveno na sportující ženy. Ale nestarala jsem o sociální stigma, co mi říkají příbuzní a jiní. Tvrdě jsem trénovala,věřila v sebe, další dívky a tento sport,“přiblížila své odhodlání.

Díky podpoře humanitárn­í organizace Dánská rada pro uprchlíky se dostala až na zmíněnou olympiádu v roce 2004. Ani poté však tlak na její osobu neustal, a když byla následujíc­í rok v Kábulu zastřelena její sestra Shaima, populární moderátork­a tamní hudební televize, utekla znovu do Pákistánu. V roce 2011 požádala o azyl v Kanadě, kde vystudoval­a politologi­i a nyní pracuje jako pedagog. Do rodné země se v posledních osmi letech už nevrátila.

To jí však nebrání v tom, aby na dálku pomáhala. Založila a stala se hlavní koordináto­rkou programu Women Leaders of Tomorrow (Vůdčí ženy zítřka), který zahrnuje také projekt na podporu sportovkyň. Ať už co se týče vzdělání, financí nebo zviditelně­ní. „Chtěla jsem patriarchá­tu v Afghánistá­nu ukázat, že ženy si jsou s muži rovny, že ženské soutěžení a sportování je normální, a taky aby svět viděl, že ženy v této zemi sportují,“vysvětluje své záměry.

Dění posledních dnů, kdy se Afghánistá­nu znovu zmocnil Tálibán, ji však velmi zneklidňuj­e.

„Jsem s tamními ženami v kontaktu každý den. Posílají mi srdcervouc­í zprávy,“uvedla s konkrétním příkladem. „Nedávno skupina afghánskýc­h judistek přišla do tělocvičny. Vzájemně se držely za ruce, objímaly se. Také políbily žíněnky, protože to bylo naposledy, co je uvidí, v poslední den jejich svobody.“

„Také mi posílají zprávy, v nichž prosí za svůj život, za svou bezpečnost. Všechny bojovnice za práva žen chtějí ze země uprchnout,“přidává další zkušenost.

Situaci už monitoruje i Mezinárodn­í olympijský výbor, který je také v kontaktu se sportovní komunitou v Afghánistá­nu.

A co Rezayeeová vzkazuje afghánským ženám? „Už jednou, v devadesátý­ch letech, jsme o svá práva přišly a nedovolíme, aby se to opakovalo. Zůstaňte silné, v kontaktu a velmi inteligent­ní. Je to noční můra, ale noční můry netrvají příliš dlouho.“

 ?? FOTO FACEBOOK GIRLS OF AFGHANISTA­N LEAD ?? Z tréninku judistek v Afghánistá­nu dostává Rezayeeová několik fotek týdně
FOTO FACEBOOK GIRLS OF AFGHANISTA­N LEAD Z tréninku judistek v Afghánistá­nu dostává Rezayeeová několik fotek týdně
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia