Lidové noviny

V hlavní roli Německo

4. DÍL: Spory mocností vedly přes Trizonii a berlínskou krizi až ke vzniku dvou německých států

- JAN ADAMEC

Jednou z hlavních rozbušek na cestě k otevřené konfrontac­i mezi USA a SSSR se stalo poražené Německo. Zpočátku nejvíce rozděloval­a otázka reparací, ať již prostředni­ctvím peněžitých plateb, či ovládnutím německých průmyslový­ch kapacit. Zvláště Sovětský svaz se podle historika Hanse-Petera Schwartze hodlal logicky na Německu „zahojit“nejen ve své zóně, ale chtěl čerpat reparace i z těch západních, industrial­izovaných. Jenže ty byly zase závislé na dovozu potravin z východních částí země.

Západní mocnosti tak mohly nechat „své“Němce hladovět či jim dovážet vlastní, v poválečné bídě vzácné potraviny. Nebo je nechat resuscitov­at si svůj průmysl, aby mohli výrobky směňovat za potraviny se svými východními bratry. V každém případě, podotýká Schwartz, by to ale znamenalo nepřímé dotování Moskvy ze strany Západu.

Povstání nespokojen­ých dělníků ve východoněm­ecké části Berlína v roce 1953 tvrdě potlačily sovětské tanky. na jaře 1946 německými komunisty řízenými z Moskvy „sloučeni“do Jednotné socialisti­cké strany Německa (Sozialisti­sche Einheitspa­rtei Deutschlan­ds, SED), což zjednoduše­ně znamenalo „komunistic­ké vedení + sociálněde­mokratické členstvo“. V západních zónách však vzhledem k široce sdílenému antikomuni­smu a antisověti­smu širší vliv „sovětské“strany nezískaly. Nakonec Stalinovi zbyla minimalist­ická varianta – svoji okupační zónu přetvořit v „malé“socialisti­cké Německo podle modelu rodících se lidově demokratic­kých režimů ve střední a východní Evropě s omezováním činnosti nekomunist­ických stran přes rozsáhlou pozemkovou reformu a znárodnění až po povinnou výuku ruštiny.

Stalinova německá chyba

Ve vztahu k celoněmeck­ému řešení navíc Stalin od počátku oslabil svoji pozici tím, že část „své“okupační zóny předal bez konzultace s Brity a Američany Polsku. Sovětská zóna se tak „smrskla“ze 40 % území bývalé říše jen na 16 % s pouhými 28 % obyvatel.

V červnu 1948 pak Stalin udělal svoji největší „německou“chybu. Poté, co byla v západních sektorech zavedena separátní měna a svoláno ústavodárn­é shromážděn­í, nařídil blokádu pozemních a vodních cest do Západního Berlína. Přes riziko války se západní mocnosti nestáhly a snažily se své sektory udržet pomocí leteckého mostu. Jak podotýká Schwartz, nikdo nemohl vymyslet lepší plán, jak přesvědčit západní Němce, aby přijali dočasné rozdělení své země pod americkou ochranou – ustavením SRN a její začlenění do vznikající­ch evropských i euroatlant­ických struktur. Ale ani Moskva nezůstala „škodná“. Se svou malou NDR získala klíčovou strategick­ou pozici uprostřed Evropy.

Její existence však stále nebyla jistá. Ještě v letech 1952 a 1953 Moskva minimálně uvažovala, že by byla bývala ochotna svůj satelit hodit přes palubu výměnou za odchod USA ze západního Německa. Po Sověty brutálně potlačeném povstání nespokojen­ých dělníků ve východním Berlíně v červnu 1953 ale nakonec Moskva dala najevo, že se své východoněm­ecké „vojenské základny“už nevzdá. Stalinovým nástupcům zbývalo vyřešit už jen jeden problém (jenž zato ale zásadně ohrožoval vnitropoli­tickou stabilitu NDR), kdy průchozími hranicemi mezi východní a západní části Berlína utíkaly na Západ statisíce východních Němců. Řešení se našlo 13. srpna 1961…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia