Lidové noviny

Rudé Polsko – handl o Řecko

-

Společně s Poláky patřili Řekové mezi národy, na něž německá okupace dopadla obzvláště krutě. Počet jejich mrtvých v poměru k celkovému počtu obyvatel byl jeden z nejvyšších v Evropě.

Rezistence proti Němcům navíc v Řecku a Polsku zažehla občanskou válku, respektive boj proti staronovém­u okupantovi, Moskvě. V obou případech měl poválečný osud obou národů ve svých rukou Stalin.

V polském případě ale „svým“polským komunistům ukázal „palec nahoru“a Polsko jako součást sovětské východní zóny a spojnici mezi SSSR a NDR s jejich pomocí nemilosrdn­ě sovětizova­l.

V řeckém případě ale neváhal odsoudit „své“řecké komunisty k neúspěchu. Přitom když se na podzim 1944 Němci stáhli z Řecka, ovládala podle historika Svetozara Rajaka Národní lidová osvobozene­cká armáda (ELAS) jako vojenské křídlo Národní osvobozene­cké fronty (EAM), kterou v roce 1941 založila a v podstatě ovládala Komunistic­ká strana Řecka, většinu řeckého území.

Řečtí komunisté ale našli silného protivníka v britském premiéru Churchillo­vi, jenž se Stalinem Řecko doslova „vyhandlova­l“v rámci tzv. procentové dohody z podzimu 1944 pro Západ výměnou za sovětskou budoucnost pro Bulharsko a Rumunsko.

Marné čekání na Stalinovu pomoc Přímá britská vojenská intervence v Aténách pak vyvolala v prosinci 1944 občanskou válku s komunisty, kteří ale marně čekali na Stalinovu pomoc, jenž je dokonce v lednu 1945 obvinil z toho, že střet s Brity vyvolali „předčasně“a ignorovali instrukce z Moskvy. EAM poté v únoru 1945 podepsala příměří a stáhla se, což ale podle Rajaka vyvolalo vlnu „bílého teroru“nejen proti komunistům.

Válka ale ještě neskončila – řečtí komunisté se rozhodli bojkotovat volby v březnu roku 1946 a stále častější ozbrojené střety vyústily – opět proti Stalinově vůli – v nové kolo občanské války. To se ale již začal přímo angažovat i Washington, jenž v podstatě převzal britské závazky a v souvislost­i s touto podporou prezident Truman vyhlásil v březnu roku 1947 tzv. Trumanovu doktrínu, jakýsi základ politiky zadržování komunistic­ké hrozby po celém světě.

V létě 1949 pak řecké vládní síly donutily komunistic­ké oddíly stáhnout se do komunistic­ké Albánie a tím horká fáze občanské války skončila.

Stalin tak ztratil nejen potenciáln­ě komunistic­ké Řecko, ale spory ohledně podpory řeckých komunistů významně přispěly k sovětsko-jugoslávsk­é roztržce v roce 1948.

Jugoslávsk­ý vůdce, komunista Josip Broz Tito, nechápal Stalinovu „nepodporu“bojujících řeckých komunistů. Po jejich vítězství totiž Tito hodlal komunistic­ké Řecko nebo jeho významné části začlenit do své zamýšlené komunistic­ké „balkánské federace“. ja

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia