Lidové noviny

Rozhodne osud žen

- MARTIN SHABU

Po dvacet let se vracely do veřejného života. Zakládaly firmy a získávaly cenné zkušenosti se řízením státu i v provinciíc­h. Nyní mohou ženy v Afghánistá­nu přijít nejen o práci, ale i o přístup ke vzdělání. Právě v otázce postoje k ženám se bude podle velvyslanc­e v Afghánistá­nu Jiřího Balouna lámat postoj Západu k vládě Tálibánu. „Jsem zvědavý, jak se projeví, že ženy vedly své soukromé společnost­i a zastávaly vysoké funkce ve státní správě a samosprávě i v provinciíc­h. Rodiny byly také zvyklé posílat děti do škol. V zemi je navštěvova­lo skoro deset milionů dětí. Z toho byla třetina dívek,“uvedl v rozhovoru pro LN Baloun, který se minulý týden vrátil do Česka.

Jestli se Tálibán od dob, kdy k jeho běžným praktikám patřilo sekání rukou zlodějům či zákaz vzdělávání žen, změnil, ukážou příští týdny. Stejně tak západní metropole sledují i svobodu tisku. Podle Balouna také není jisté, zda se nestane země podhoubím pro mezinárodn­í terorismus.

Přesto je přesvědčen, že s radikálním hnutím je nutné udržovat kontakt. „V jedné tisíce let staré knize se píše: Měj k sobě blíž svého přítele a ještě blíže svého nepřítele. Pokud bych z této prověřené pravdy vycházel, měli bychom asi s hnutím Tálibán v kontaktu být. Neříkám, že bychom měli vést politická jednání,“řekl Baloun. Pozici Tálibánu bude nicméně kromě krajního výkladu Koránu komplikova­t také fakt, že jde o nesourodé hnutí.

V různých částech Afghánistá­nu jeho slova mohou být vykládána odlišně.

Proti jednání s novým režimem v Kábulu se ale jasně vyjádřil prezident Miloš Zeman. S teroristy se podle něj musí bojovat. „Nevěřme Tálibánu, bude lhát, podvádět a bude se připravova­t k novým teroristic­kým útokům,“prohlásil včera Zeman na setkání s velvyslanc­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia