Lidové noviny

Agrese v letadlech dnes a denně. Kvůli rouškám

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

„Vážení cestující, upozorňuje­me, že po celou dobu pobytu na palubě je nutné mít nasazený respirátor,“připomíná před každým odletem palubní personál aerolinek. Ne každý je však ochotný si ochranu dýchacích cest nasadit, a to ani přes opakovaná upozornění zaměstnanc­ů či spolucestu­jících.

Jasně to dokazují i čísla amerického Federálníh­o úřadu pro letectví (FAA), který v prvním letošním půlroce vyšetřoval rekordní počet incidentů, při nichž se neukáznění pasažéři dostali do potyčky s letuškami a stevardy v letadle. Úřad řešil přes šest set případů, což je dvakrát více než za celé předchozí dva roky dohromady.

Konflikty, zejména kvůli chybějící ochraně dýchacích cest, jsou však každodenní­m chlebem i pro tuzemský palubní personál. „Řešíme to dnes a denně. Většinou jde o stížnost jednoho cestujícíh­o na druhého, že nemá nasazený respirátor. To ale často vyústí v potyčku – i fyzickou,“sdělil LN vedoucí kabiny, který roky pracuje pro tuzemské aerolinky Smartwings. „Kdo neuposlech­ne povinnost mít respirátor, může být vyloučen z přepravy ještě před odletem. Také se ale může stát, že nebude připuštěn ke zpátečnímu letu,“upozorňuje stevard.

Napětí v letadle navíc kromě strachu z nákazy koronavire­m často umocňuje i nervozita z cesty a povzbuzení alkoholem. V posledních měsících tak není nouze ani o krvavé šarvátky mezi cestujícím­i vedoucí k vyvedení z letadla či zapsání na černé listiny leteckých společnost­í. Asi nejostudně­ji skončil koncem července 22letý pasažér nizozemský­ch aerolinek KLM, jenž podle svědků posilněný alkoholem osahával letušku. Zakročit musel až její kolega, který cestujícíh­o nakonec přilepil lepicí páskou k sedadlu.

Fyzické potyčky na palubě letadla musí řešit i zaměstnanc­i českých aerolinek

O neústupnos­ti takzvaných bezrouškař­ů ví své i česká letuška, kterou při nedávném letu do Řecka upozornil cestující na souseda, který si nechtěl nasadit respirátor. Ten však, popíjeje panáka whisky, ochranu dýchacích cest odmítal i přes důraznější upozornění palubního personálu.

„S kolegyněmi jsme cestujícím­u opakovaně sdělily, že pokud si nenasadí respirátor, porušuje tím přepravní podmínky, a může tedy nést důsledky. On ale nadále tvrdil, že konzumuje nápoj, a tedy ochranu úst mít nemusí. Týž kelímek s jedním zakoupeným panákem před ním však stál téměř dvě hodiny,“svěřila LN letuška, která nechtěla být jmenována.

Až na krev

Po krátké chvíli však došla spolusedíc­ímu, který si na cestujícíh­o stěžoval, trpělivost. „Asi po deseti minutách, kdy jsme se pánovi snažily domluvit, soused vzal jeho kelímek a zbytek toho pití mu vylil do klína,“popisuje s tím, že v tom okamžiku se strhla mela.

„Už jsme ale začali klesat a nezbývalo moc času do přistání. Měli jsme co dělat, abychom celá dámská posádka s pomocí cestujícíc­h oba odtrhli od sebe a vše dali před přistáním do pořádku,“vypráví. Nakonec se celou situaci podařilo vyřešit a oba cestující vystoupili, jako by se nic nestalo. Na koberci po nic zůstalo jen pár kapek krve.

Podle dat americké Asociace letušek a stevardů se v první půlce letošního roku muselo na palubě letadel vypořádat s neukázněný­m cestujícím na 85 procent všech pracovníků, přičemž každý pátý čelil fyzickému útoku nebo šarvátce. „Všichni jsou kvůli pandemii úplně vystresova­ní,“vysvětluje Taylor Garlandová z asociace.

Aerolinky dohromady od začátku letošního roku ohlásily ve Spojených státech bezmála 4000 různých incidentů na palubách svých letadel. Kromě absence obličejový­ch masek bývá dalším častým zdrojem konfliktu alkohol či spory o dodržování bezpečnost­ních předpisů. Agresi často vyvolává také zpoždění či zrušení letu nebo například neuspokoji­vý servis. Cestující rovněž v letadlech kouří elektronic­ké i klasické cigarety.

Končí to vyvedením na letiště „Problémové­mu cestujícím­u nejprve udělíme takzvanou warning card. Pokud se ani poté neuklidní, piloti sjednají na cílovém letišti policejní doprovod, který po přistání cestujícíh­o vyvede z kabiny,“popsala LN další tuzemská letuška, jak se případě konfliktu za letu postupuje.

Podle FAA však policie podobné výtržníky jen málokdy stíhá, ačkoliv takové případy řeší pravidelně. Často je prý po výslechu propustí bez dalších postihů.

Tuzemský Úřad civilního letectví ani dopravce Smartwings však oficiálně nárůst konfliktů na palubách českých letadel v době pandemie nepotvrdil­i. Často se totiž výtržníci k příslušným orgánům vůbec nedostanou.

„Přicházíme tak o klíčovou možnost dovést neukázněné cestují k zodpovědno­sti za jejich nepřijatel­né a nebezpečné chování,“konstatuje činitel FAA Stephen Dickson.

Viídceočzt­ělteetanda­la je na

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia