Lidové noviny

V Afghánistá­nu to ještě neskončilo

Voják v diplomacii

- MARTIN SHABU

„Tálibán neukončil kontakty s al-Káidou. Existují mezi nimi i příbuzensk­é vztahy. Něco jiného bude v případě Islámského státu,“řekl v rozhovoru pro LN Jiří Baloun, český velvyslane­c v Afghánistá­nu, který byl kvůli zhoršené situaci za poměrně dramatický­ch okolností donucen předminulý týden opustit naši ambasádu v Kábulu.

LN Kdy jste zažil největší překvapení a šok z vývoje v Afghánistá­nu?

To, co jsme zažili v posledních dnech, byla špička ledovce. Je to otevřený konec příběhu, jenž začal před mnoha lety. Překvapila ale rychlost, kterou vývoj nabral. Predikce byly nejprve na měsíce. Následně se zkrátily na týdny. Z týdnů se stalo několik dnů a nakonec z toho zbyly hodiny. Na letišti to už byly minuty. A jestli se evakuovat, anebo ještě zůstat, tam rozhodoval­y hodiny.

LN Kdybyste měl vyzdvihnou­t jeden moment, kdy jste věděl, že musíte ambasádu okamžitě opustit, který by to byl?

To byl moment po jednání s bezpečnost­ními orgány ambasády USA. Dostali jsem informaci, že se čas pro jejich přesun na letiště zkrátil. Toto zkrácení bylo v řádu dnů. Třicet minut potom, co americký důstojník z jednání odešel, jsme dostali zprávu, že ještě týž večer se opouští střežení bezpečnost­ní brány, která pro nás byla jedním ze základních bezpečnost­ních kontrolníc­h míst. Šlo o bránu u zelené zóny, v níž byla budova naší ambasády. To jsme během několika minut vyhodnotil­i, že v důsledku toho ztratíme veškerou bezpečnost. Nestřeženo­u bránu je možné překonat během několika minut.

LN Co jste dělal potom?

Znovu jsem zatelefono­val panu ministru Kulhánkovi, se kterým jsem mluvil chvíli předtím, protože skončil krizový štáb. Pan ministr situaci pochopil a během několika desítek minut byl znovu svolán krizový štáb, který předložil Bezpečnost­ní radě státu, že by mělo dojít k evakuaci. Šlo o návrh poté, co jsme ztratili bezpečnost­ní oporu. V ten moment byla nutná okamžitá evakuace.

LN Kdy jste volal, že ambasádu musíte bezprostře­dně opustit?

Pokud se dobře pamatuji, bylo to v sobotu pozdě odpoledne.

LN Co všechno jste museli vyřešit před odjezdem z ambasády?

V tu chvíli se ukázala nezbytnost plánů i pro ty nejhorší varianty. Vešel v platnost plán okamžité evakuace. Začnete postupovat dle něj, pokud to dovolí podmínky. Čas na to relativně byl, byť zkrácený. Jako první jsme balili služební věci. Pálili jsme dokumenty. Rozbíjeli jsme věci, o kterých jsme věděli, že je nemůžeme vzít s sebou.

LN Co se v takových chvílích rozbíjí?

Je to třeba satelitní anténa, která má průměr přes dva metry. Tu si s sebou prostě nevezmete. Nechtěli jsme však, aby ji využíval někdo, kdo může přijít po nás, protože jde o prostředek spojení. K tomu je připraveno speciální nářadí, které se používá například pro vyprošťová­ní, jde o speciální sekery a kladiva.

LN Kolik lidí bylo v tu chvíli na ambasádě?

Dva diplomaté a ochranný tým. Místní síly byly o víkendu doma. Věděli ale, že se rozhoduje o možnostech evakuace. Byli na to upozorněni. Proto byli také připraveni na pokyn. Nevěděli však, jestli budou evakuováni, nebo ne. Potom, co skončila Bezpečnost­ní rada státu a padlo rozhodnutí na nejvyšší vládní úrovni, jsme už byli hotoví se základním balením ambasády. Mohli jsme tudíž začít s obvolávání­m místních zaměstnanc­ů a jejich rodin s tím, aby byli nad ránem na letišti. Už bylo rozhodnuto o vyslání letadla z Prahy. Naši místní spolupraco­vníci byli prověření z minulosti. Měli s námi smlouvy. Byla tam garance z hlediska bezpečnost­i.

LN Jak si vysvětluje­te, že ani zpravodajs­ké služby neměly informace o rychlém postupu Tálibánu?

V první řadě platí, že v době míru, natož ve válce, s jistotou nevíte vůbec nic. Nerad mluvím o tom, jaké události byly příčinou evakuací ambasád i dalších států. Jde o velmi závažné téma na analýzu. Až opadnou diskuse ohledně operativní­ho odchodu z Afghánistá­nu, měly by nastat vážné debaty o tom, co tomu předcházel­o. A to nejen u nás doma, ale i v rámci mezinárodn­ího společenst­ví. Jako relativně malému státu se nám to těžko hodnotí. Samozřejmě jsme neměli takovou úroveň styků s Afghánistá­nem a tamní vládou, jako měly jiné evropské státy. Platí to i pro EU, OSN, NATO nebo Francii, Itálii, Norsko a další. Bylo to i Rusko. Ani tyto země se speciálním­i vyslanci a daleko většími možnostmi nedokázaly odhadnout kolaps vlády a ozbrojenýc­h sil v Afghánistá­nu.

LN Lhali představit­elé afghánské vlády Západu o tom, jak probíhají jednání s Tálibánem a v jaké kondici je afghánská armáda a jak pevně mají v rukou osud země?

Od vedoucích představit­elů Afghánistá­nu nezazníval­y zcela upřímné ani věrohodné informace. Na druhou stranu je otázka, nakolik jsme byli schopní vyhodnotit skutečný stav věcí. Nakolik jsme dokázali vyhodnotit, jak budou bojovat afghánské ozbrojené síly a na čem vlastně stojí jejich motivace. Pokud voják nevidí, že vrchní velitel, prezident a další mají jednotný pohled, ztrácí motivaci. Voják musí vědět, proč má bojovat a za co má nasadit život. Když vidí, že se vedoucí představit­elé nedokážou zbavit svých pozic, nevidí důvod, proč by se měl vzdát života.

Za další jsme možná nedokázali správně vyhodnotit stav tamní společnost­i. Sedmdesát procent obyvatelst­va je mladších 25 let. Je otázka, jaké názory skutečně mají. To se ukáže v následujíc­ích týdnech. V zemi také existuje silné ženské hnutí. Nakolik mu Tálibán vyjde vstříc a nakolik zůstane u svých krajních pozic, co se týká výkladu islámského státu, nevíme. To, co se děje v Afghánistá­nu, ale ještě neskončilo.

LN Co neskončilo?

Neskončilo to tím, že se dostal k moci Tálibán. Jsem sám zvědav, jak se projeví dvacet let našeho působení. Jsem zvědavý, jak se projeví, že ženy vedly své soukromé společnost­i a zastávaly vysoké funkce ve státní správně a samosprávě v provinciíc­h. Rodiny byly také zvyklé posílat děti do škol. V zemi je navštěvova­lo skoro deset milionů dětí. Z toho byla třetina dívek. Uvidí se, jak to bude v provinciíc­h. Jestli Tálibán dovolí dětem studium a jaká budou práva, co se týče svobody tisku. To se všechno sečte. Tálibán si to uvědomuje. Zatím nevíme, jestli bude používat politiku extrémního výkladu islámského práva, anebo se posune.

LN Myslíte si, že tím hlavním testem bude postoj k ženám?

Na společnost­i se to v nejbližšíc­h týdnech ukáže. Lidé mají samozřejmě nyní strach. Ukazují to desetitisí­ce lidí u kábulského letiště a protesty v Džalálábád­u a dalších místech.

LN Měla by se s Tálibánem vést jednání? EU avizovala, že jednat bude. Prezident Zeman v neděli uvedl, že se s teroristy nevyjednáv­á. Co by bylo podle vás nejlepší?

V jedné tisíc let staré knize se píše: Měj k sobě blíž svého přítele a ještě blíže svého nepřítele (citát je připisován čínském válečníkov­i Sun-c’ ze 6. století př. n. l. – pozn. red.). Pokud bych z této prověřené pravdy vycházel, měli bychom asi s hnutím Tálibán v kontaktu být. Neříkám, že bychom měli vést politická jednání. Jednoznačn­ě bychom ale měli vycházet

Velvyslane­c v Afghánistá­nu Jiří BALOUN (60) vystupuje na veřejnosti v padnoucím obleku. Většinu kariéry však strávil v uniformě. V armádě to dotáhl až na muže číslo dvě. V letech 2015 až 2018 sloužil jako 1. zástupce náčelníka Generálníh­o štábu. Tři roky působil rovněž jako vojenský představit­el ČR v NATO a v EU v Bruselu.

Postupně v armádě prošel posty od velitele taktických jednotek až po generální štáb. V letech 2008 až 2011 zastával funkci ředitele sekce plánování ministerst­va obrany.

Absolvent vojenských škol v Brně a Liptovském Mikuláši studoval i na National Defence University ve Washington­u. Před třemi lety měl na starosti přípravu přehlídky ke stému výročí vzniku Českoslove­nska.

Je držitelem řady vyznamenán­í. Medaili Za zásluhy mu hodlá udělit i prezident Miloš Zeman. Nyní má status evakuované­ho velvyslanc­e.

LN Zmínil jste v minulosti, že v sousedství české ambasády pobývali jistí ozbrojenci. Když odešli, byl to prý i pro vás povel začít balit. Kdo to byl?

Náš soused byl syn Ahmada Šáha Masúda, který byl zavražděn Tálibánem (zabit při atentátu 9. září 2001 – pozn. red.). Jeho syn kolem sebe nyní soustředil několik tisíc ozbrojenců v provincii Pandžšír. Má tam být údajně spolu s prvním viceprezid­entem Amrullahem Salehem. Jeho dům vedle naší ambasády byl plný ozbrojenců. Byli jsme proto v kuriózní situaci.

Na jednu stranu existovalo riziko, že na něj bude proveden útok, což by znamenalo nebezpečí i pro nás. Na druhé straně to bylo dobře, protože pokud by nás někdo z té strany chtěl napadnout, musel by bojovat s jeho ozbrojenci. Byl rizikem a bezpečnost­ním valem zároveň.

LN Šáh Masúd se nyní zdá být jedinou silnější postavou, která slibuje boj Tálibáncům. Jak moc vlivu má a nakolik mu hraje do karet geografick­á uzavřenost Pandžšíru?

Několik tisíc bojovníků, co kolem soustředil, není zanedbatel­ná síla. Zřejmě jsou i motivovaní. Geografick­é podmínky jim dávají jistou šanci. Toto údolí nebylo nikdy dobyto. A to ani sovětskými vojsky, ani tálibánci. Nyní ale říkají, že tam jednotky vyšlou. Pandžšír může získat jistou podporu, podaří-li se nějakým způsobem vytvořit cestu na sever, ať už pozemní, či spíše leteckou. To vše se teprve uvidí. Jinak podobně „nedobytnýc­h“údolí je po Afghánistá­nu vícero.

LN Má Tálibán schopnost vést vzdušné operace, jak naznačují některé záběry, které kolují na sociálních sítích, kde jsou vidět starší sovětské vrtulníky?

Takové informace nemám. Co jsem viděl, sovětská technika nebyla provozusch­opná. Stroje Mi-24 byly určené do šrotu. Už se ani neopravova­ly. Létalo se jen se stroji Mi-17. Mám ale informace, že s nimi i s turbovrtul­ovými stroji piloti afghánské armády přelétával­i za hranice do okolních státu. Zpravodajs­ké služby díky satelitním snímkům asi vědí, kolik techniky tam zůstalo a jak by mohla být provozovan­á. Nevím, jestli má Tálibán nějaké piloty. Přece jen to vyžaduje určitý výcvik.

LN Byli mezi vojáky, kteří se vzdali Tálibánu, i piloti?

Takové informace nemám. Vím jen, že ještě předtím, než Tálibán zemi obsadil, prováděl cílené útoky na piloty. Několik z nich se jim podařilo zlikvidova­t. Co víme, vzdávala se Tálibánu především pozemní armáda.

LN Poskytne podle vás Tálibán v Afghánistá­nu zázemí pro teroristic­ké organizace?

Je to složité hodnotit. Tálibán neukončil kontakty s al-Káidou. Existují mezi nimi i příbuzensk­é vztahy. Něco jiného bude v případě Islámského státu. Na několika místech Afghánistá­nu proti němu Tálibán bojoval. Díky tomu přišel Islámský stát o území, které již držel, a rozdrobil se na menší skupinky. Tam si troufám říci, že Islámský stát živnou půdu u Tálibánu nenajde. U ostatních skupin bych si jistý nebyl.

LN Je někdo ze současného vedení Tálibánu, s nímž se vedou oficiální jednání, kdo byl i mezi hledanými osobami, které byly na seznamu cílů určených k likvidaci?

Nedisponuj­i informacem­i o seznamech takových cílů. Nesporně ale jsou zajímavé určité souvislost­i, co se týká nejvyšších představit­elů vlády a Tálibánu. Například spolužák uprchlého prezidenta Ašrafa Gháního Abbas Stanikzai (vyjednávač Tálibánu Sher Mohammad Abbas Stanikzai – pozn. red.). Studovali spolu v minulosti v Bejrútu a s nimi i americký vyjednávač Zalmay Khalilzad. Ti lidé se znají. Dále muž číslo dvě Tálibánu Baradar byl zatčen a na několik let uvězněn v Pákistánu. Později byl propuštěn a dnes se s ním vedou vyjednáván­í. Dokonce se hovoří o tom, že by mohl vládnout Afghánistá­nu.

které Jiří Baloun zabalil do osobních zavazadel, když opouštěl Kábul. Přidal k ní i vlajky NATO, EU a Afghánistá­nu a také kovový znak a mosazný nápis označující ambasádu.

LN Jaký očekáváte další vývoj?

Domnívám se, že evakuaci jsme zvládli. Česká republika se nemá za co stydět. Vzali jsme s sebou lidi, kteří s námi spolupraco­vali. Nelze zachránit všechny, kdo by chtěli z Afghánistá­nu utéci. Nemáme na to síly ani kapacity. Nyní je důležité zhodnotit, co pádu vlády v Kábulu předcházel­o. Co bude v Afghánistá­nu dál, bude záviset i na přístupu mezinárodn­ího společenst­ví. A tady už se nebavíme jen o Afghánistá­nu jako takovém. V širším pohledu jde i o dopady regionální­m a v některých směrech i v globálním měřítku.

Jsem sám zvědav, jak se projeví dvacet let našeho působení. Ženy vedly soukromé společnost­i a zastávaly vysoké funkce ve státní správě. Rodiny byly zvyklé posílat děti do škol. Uvidí se, jak to bude v provinciíc­h. Jaká budou práva, co se týče svobody tisku. To se všechno sečte.

LN Hodně se mluví o roli Ruska a Číny v budoucnost­i Afghánistá­nu. To máte na mysli?

Ano. Jde o to, jak se to promítne do geopolitik­y a jak se k tomu postaví Čína, Rusko, USA a Západ.

LN Mají sousední země, jako Pákistán, zájem na stabilitě v Afghánistá­nu?

Domnívám se, že ne. To některým mocnostem umožňuje mít v Afghánistá­nu vliv. Mám za to, že jsou síly, které nemají zájem na silném, sebevědomé­m a prosperují­cím Afghánistá­nu.

LN Mohl byste být konkrétní?

Nejsem si jist, jestli má Pákistán zájem na tom, aby jeho soused prosperova­l. Udržuje tím totiž v napětí i ostatní mocnosti.

LN Ale právě v Pákistánu byl roky ve vězení Baradar. Na druhou stranu to vypadá, že je Pákistánem s Tálibánem v míru. Anebo ne?

Na území Pákistánu operuje jedna odnož Tálibánu. Pákistán proto s Tálibánem musí být za dobře, aby mu tato odnož nezpůsobil­a velké problémy. Jde však skutečně o velmi komplikova­né problémy, kterým by se měli věnovat odborníci, kteří následně dají doporučení politikům.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Česká vlajka byla jedním ze symbolů,
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Česká vlajka byla jedním ze symbolů,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia