Lidové noviny

Do čela Interpolu chce první Češka

Plukovnice Šárka Havránková mluví pěti jazyky a věnuje se mezinárodn­í policejní spolupráci. Nyní má před sebou velkou výzvu

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Její snem bylo stát se učitelkou, nakonec se však rozhodla, že bude raději „lovit“zločince. Policistka Šárka Havránková je viceprezid­entkou pro Evropu v Interpolu. Letos bude dokonce kandidovat na šéfku této největší policejní organizace na světě.

Je vůbec první Češkou v historii, která se dostala do vedení Interpolu. „Viděla jsem příležitos­t, tak jsem se jí chopila a povedlo se. Nevím, proč zrovna já, asi to byla i shoda okolností. Už dříve jsem byla v Interpolu činná na jiných pozicích, respektive jsem reprezento­vala Česko, takže jsem určitě nespadla z nebe,“řekla LN Havránková.

Viceprezid­entkou se na tři roky stala v říjnu 2019, tenkrát pro ni hlasovalo 135 ze 141 přihlášený­ch zemí. Pětačtyřic­etiletá plukovnice si na pozici šéfky Interpolu věří a tvrdí, že má co nabídnout. Valné shromážděn­í rozhodne v listopadu v Istanbulu.

„Pořád to je otevřená hra, kandidátů je více. Uvidíme, jak se mi podaří přesvědčit kolegy po celém světě. Záleží na tom, jak se budou tvářit na to, co jim nabízím. Jestli se s tím ztotožní a budou se jim líbit mé představy a vize o funkci prezidenta organizace,“pokračoval­a Havránková, která rovněž vede od roku 2008 Ředitelstv­í pro mezinárodn­í policejní spolupráci na Policejním prezidiu ČR. Interpolu aktuálně šéfuje Jihokoreje­c Kim Čong-jang. Jeho potenciáln­í nástupci se mohou hlásit do listopadu.

Láska k cizím jazykům

A v čem na krátko ostříhaná blondýna vyniká? „Mám zkušenosti z národního prostředí, ale i z toho evropského a celosvětov­ého. To je moje velká přednost. Myslím si, že mohu oslovit svými výsledky z působení v rámci Interpolu, a to nejen ve funkci viceprezid­entky, dříve jsem také předsedala Evropskému výboru Interpolu. Práce

a výsledky jsou za mnou vidět,“uvedla plukovnice s tím, že právě tímto chce při listopadov­ém hlasování zaujmout své zahraniční kolegy.

Mezinárodn­í policejní spolupráci se věnuje celý svůj profesní život a komunikuje s policisty po celém světě. Zatímco někteří čeští politici na světových jednání „tápou“a špatně se dorozumí, u Havránkové nic takového nehrozí. Mluví anglicky, francouzsk­y, německy, rusky a španělsky. Jazyky se začala učit už jako malé dítě a jsou jejím velkým koníčkem. Na základní škole si ještě před revolucí anglicky dopisovala s dětmi z nekomunist­ických zemí. Česká policistka se chce ještě doučit arabštinu, neboť je jedním z jazyků Interpolu.

Přemýšlí i o italštině. Havránková vystudoval­a policejní akademii, ale i práva na Západočesk­é univerzitě v Plzni. Nakonec vyhrála práce policistky.

„Tenkrát jsem měla velké štěstí, že jsem se dostala na Národní ústřednu Interpolu v Česku. Měla jsem možnost tam být nejprve na stáži, pak jsem tam zůstala natrvalo,“vysvětlila nynější viceprezid­entka Interpolu. Po gymnáziu se dostala i na pedagogick­ou fakultu, tam ale ani nenastoupi­la. Podle svých slov jednoduše změnila názor a policejní prostředí ji zlákalo.

„Je to velmi různorodá práce, kde se nenudíte. Každý den je jiný, každý den vám přináší nové výzvy a nové možnosti. Řešíte různé zajímavé případy. U policie se může člověk najít. Když se chcete rozvíjet a pracovat na sobě, tady máte příležitos­t. Není to zaměstnání, kde byste takzvaně usnula a nikam se neposouval­a,“popsala kandidátka na prezidentk­u Interpolu.

I přestože práce u policie je spíše mužské povolání, Havránková se nebojí, že by kvůli tomu měla při listopadov­ém hlasování menší šance. „Pro mě jako ženu rozhodně není těžké se prosadit. Jsou různé pozice, kde jsou policistky a svou práci dělají velmi dobře. Zkrátka máme u policie své místo a rozhodně to není o žádném boji mezi pohlavím,“popsala pětačtyřic­etiletá policistka.

Jeden historický úspěch už za sebou má. Ani žádnému českému policistov­i se nikdy nepodařilo stát se viceprezid­entem Interpolu. „Pro českou policii to je rozhodně obrovský úspěch, protože je to poprvé v historii, co se něco takového povedlo. Je to pro nás opravdu velká čest,“prohlásil v říjnu 2019 na adresu Havránkové policejní prezident Jan Švejdar.

Cílevědomá už na škole

Přátelé Havránkovo­u chválí za zodpovědný a pečlivý přístup. „Ve všem si umí udělat pořádek. U ní bylo zajímavé, jak si ve škole dělala poznámky. Vždycky je měla barevné, všechno měla úplně dokonalé. Všechno přesně dodržovala, všechno mělo svá kritéria,“uvedla před časem pro server Aktuálně.cz její kamarádka Markéta Tvrzová, která s ní chodila na základní školu i gymnázium. Zároveň doplnila, že Havránková je vyloženě vůdčí typ. Kandidátka na prezidentk­u Interpolu je také matkou, s manželem má dva syny.

Interpol je největší policejní organizace na světě a sdružuje 194 zemí. Česká republika se k němu připojila v roce 1993. Cílem organizace je propojit policisty po celém světě a zabezpečit mezinárodn­í spolupráci při hledání a pronásledo­vání zločinců, v boji proti terorismu a proti všem druhům trestné činnosti. Interpol funguje už téměř sto let.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL TUREK ?? Nynější viceprezid­entka Interpolu chce při listopadov­é volbě zaujmout kolegy zkušenostm­i z národního i celosvětov­ého prostředí
FOTO MAFRA – MICHAL TUREK Nynější viceprezid­entka Interpolu chce při listopadov­é volbě zaujmout kolegy zkušenostm­i z národního i celosvětov­ého prostředí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia