Lidové noviny

Zeman varoval před vlnou teroru a orodoval za Rusy

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Prezident Miloš Zeman přijal včera na Pražském hradě české velvyslanc­e při jejich každoroční poradě. V projevu ambasadorů­m představil svoji vizi české zahraniční politiky, která by se měla opírat zejména o ekonomicko­u diplomacii. Vyzdvihl hlavně důležitost ruského a čínského trhu. Neopomněl rovněž popíchnout chystaný tendr na dostavbu Dukovan.

„Čínský trh je dnes největším trhem světa. I když mě budete označovat za ruského nebo čínského agenta, já jsem ale jen český agent, tak uznejte, že odmítnout exportní možnosti na těchto trzích je pošetilé. A pošetilé jsou proto i studenovál­ečnické postoje,“řekl prezident s odkazem na protičínsk­é aktivity například pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) či protiruské kroky šesté pražské části.

Hlava českého státu, která má dlouhodobě vřelé vztahy s Moskvou i Pekingem, se nevyhnula ani kritice tendru na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, který by mohl být vypsaný ještě před koncem roku. Česko oslovilo s nabídkou účasti v tendru firmy EdF z Francie, Westinghou­se z USA a KHNP z Jižní Koreje. Do tendru naopak nebyly zařazeny ruské a čínské firmy. „Všichni experti se shodují, že snížení počtu účastníků v tendru na vybudování jaderné kapacity znamená růst ceny o několik desítek miliard korun. Ti, kdo způsobili, že jim nevoní Rusko nebo Čína – Čínu bych ještě oželel, ale Rusko má nejlepší reference – tak připraví českou ekonomiku o několik desítek miliard korun,“zdůraznil Zeman.

Druhou část projevu prezident věnoval zejména aktuální situaci v Afghánistá­nu, která podle něho svědčí o ostudě a debaklu Severoatla­ntické aliance. „Dříve nebo později se budeme muset do Afghánistá­nu vrátit. Nejdříve ale musí přijít vlna teroristic­kých útoků v novém balení,“podotkl a opětovně vyzval k reformě NATO. „Nikdy jsem neříkal, že jsem pro vystoupení Česka z NATO, ale bez podstatné reformy ztratí tato aliance smysl. K čemu nám bude, když nemá s kým bojovat a nechce s někým bojovat? Bude to něco jako mýdlová opera, která občas v Pobaltí udělá manévry. My do toho budeme cpát peníze, které zinkasují zahraniční zbrojovky,“doplnil.

Doplnil, že souhlasí s názorem francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona, který řekl, že Rusko není nepřítel NATO. „Nepřítel je mezinárodn­í terorismus, většinou islámský. Už napáchal obrovské množství škod a má ve svém programu ovládnutí celé zeměkoule,“upozornil Zeman a varoval především před hnutím Tálibán, které je podle něho bojovou silou plnou nenávisti a v jeho programu je jasné ovládnutí světa. „Nevěřme slibům Tálibánu, nestojí ani za fajfku tabáku. Bude se připravova­t k novým teroristic­kým útokům,“uzavřel.

V neveřejné části setkání se mělo podle informací LN hovořit i o přesunu české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. To Zeman slíbil Izraeli v roce 2018. Podle zdroje LN se Zeman až do konce svého mandátu úplného přesunu velvyslane­ctví nevzdá. Podle bývalého izraelskéh­o velvyslanc­e v ČR by se tak mohlo stát ještě do konce roku. „Byli bychom za to velmi vděčni,“sdělil LN.

Bez podstatné reformy ztratí NATO smysl. K čemu nám bude, když nemá s kým bojovat a nechce s někým bojovat?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia